Dragonland – Under the Grey Banner

Dragonland – Under the Grey Banner
AFM Records, 2011

Dragonland, nog een vergeten glorie uit de periode toen ik nog power metal luisterde, net als Iron Savior. Iedere release was een geslaagde, met als persoonlijke topper Holy War, een album dat nog in een mooi doosje uitkwam. Deze Zweedse band heeft de tand des tijd met verve doorstaan en gaat ondertussen toch ook al weer twaalf jaar mee. Het werd een blij weerhoren met de band die nu ook het Deense drumwonder Morten Løwe Sørensen in zijn gelederen heeft.

Morten laat zich meteen opmerken met zijn stuwende stijl en laat geen kans onbenut om de zweep erop te leggen, althans naar power metal-normen. Het vormt het ideale tegengewicht voor de feeërieke passages en de licht melige fantasy die de band maar al te graag aangrijpt, net als de verplichte hoge leadzang. Met voorzichtige folkelementen, vrouwengezangen, dromerige scenario’s en lichtvoetige toetsen schept Dragonland als vanouds een sfeer vol verbeelding, vol persoonlijke mythen en sagen. Je mag de band echter niet gelijkschakelen met de meeste Napalm Records-bands, dit Dragonland heeft een zekere vorm van volwassenheid en mannelijkheid (echt waar) waardoor je testosterongehalte niet in gevaar komt, zelfs niet bij het metaalloze Lady Of Goldenwood. Grootste reden voor deze positieve stelling is de inmenging van de Zweedse musical-acteur Fred Johanson die maar al te goed weet hoe je spanning en passie moet leggen in nummers zonder stroperig, overdreven episch en/of kitscherig uit de hoek te komen.

Neen, ik krijg er zelfs geen afgezaagd metal opera-gevoel bij. Dit Under the Grey Banner is gewoon een avontuurlijk album geworden met nummers die op zichzelf staan maar tevens een album dat zonder onderbreking uitgeluisterd wil worden. Als pure metalliefhebber ben ik ook gewoon “weg” van het aanstekelijke gitaarwerk, zelfs zonder de solo’s – weg van het drumwerk, zelfs zonder de vele dubbele baspassages. Power metal op een heel hoog niveau dus, gevarieerd en erg metal-verantwoord. Check maar eens het verbluffende The Trials Of Mount Farnor (met black metal-drumsnelheden) of The Black Mare. Een tip, dit toppertje.

Tracklisting:

Dragonland

  1. Ilmarion

  2. Shadow Of The Mithril Mountains

  3. The Tempest

  4. A Thousand Towers White

  5. Fire And Brimstone

  6. The Black Mare
  7. Lady Of Goldenwood

  8. Dûrnir’s Forge

  9. The Trials Of Mount Farnor

  10. Throne Of Bones

  11. Under The Grey Banner

  12. Ivory Shores

Line-up:

  • Jonas Heidgert – Lead Vocals, Vocals

  • Olof Mörck – Guitars (lead)

  • Elias Holmlid – Keyboards

  • Anders Hammer – Bass

  • Morten Løwe Sørensen – Drums

Links: