Communic – The Bottom Deep

Communic – The Bottom Deep
Nuclear Blast, 2011

Het heeft even geduurd tot Communic met een vervolg op Payment of Existence op de proppen kwam. In drie jaar kan er echter veel gebeuren en ook in Noorwegen wordt men kennelijk in muzikaal opzicht volwassen. Het kan derhalve goed zijn dat The Bottom Deep niet een plaat voor iedereen geworden is.

Wat direct bij de eerste luisterbeurt opvalt is dat de band een flinke versnelling lager is gaan spelen. Er staan nog wel wat momentjes op dat de wat serieuzere power metal-invloeden van weleer opduiken (My Fallen), maar over het algemeen is The Bottom Deep een stuk trager en duisterder uitgevallen, zonder daarbij ook direct lomper voor te komen. Oddleif Stensland draagt het geheel zangtechnisch nog steeds op plechtig klinkende wijze, maar de wat meer progressieve indruk die de band op deze vierde langspeler maakt is niet altijd even kristalhelder, waardoor de aandacht snel verslapt. De tijden van strakke, goed geschreven songs liggen kennelijk achter ons, waardoor we dit keer een vijfenvijftig minuten durend vehikel hebben die de luisteraar er niet de volledige speelduur bij kan houden, en dat is jammer.

Hoewel The Bottom Deep nog steeds klinkt als Communic, is het allemaal een stuk minder indrukwekkend, compact en coherent wat de heren bieden, en deze vierde plaat zal dan ook allicht niet voor iedereen weggelegd zijn. Nu is het voor fans en nieuwkomers toch een behoorlijk lastig aan te raden werkstuk geworden, en dat kan de bedoeling niet geweest zijn.

Tracklisting:

    Communic - The Bottom Deep

  1. Facing Tomorrow
  2. Denial
  3. Flood River Blood
  4. Voyage Of Discovery
  5. In Silence With My Scars
  6. My Fallen
  7. Destroyer Of Bloodlines
  8. Wayward Soul
  9. The Bottom Deep
  10. In Union We Stand

Line-up:

  • Oddleif Stensland – zang, gitaar
  • Erik Mortensen – bas
  • Tor Atle Andersen – drums

Links: