Trollfest – En Kvest For Den Hellige Gral

Trollfest – En Kvest For Den Hellige Gral
NoiseArt Records, 2011

De mannen met de eend zijn terug! Bij deze presenteert Trollfest zijn nieuwe album En Kvest For Den Hellige Gral met leden uit topbands als Urgehal, Somrak en Pantheon I. De heren zijn gekend om met deze band hun volle zin te doen met als enige doel plezier maken. Een nieuw en verrassend stukje True Norwegian Balkan Metal dus.

Folk metal is de laatste jaren al gauw de noemer op muziek waar het eerste het beste deuntje in voorkomt, maar wat blijft er van het echte concept nog over binnen dit nieuwe album? Uiteraard blijft deze band ook nu weer het gebruikelijke Korpiklaani-op-speed gehalte aan muziek leveren met melodieuze hoempapa-deuntjes, maar toch met weer wat typische veranderingen. De trollen op de cover zijn op zoek in het woud, ik zou de graal in dit werk eerder gaan zoeken in Egypte of het Nabije Oosten aangezien de muziek meer zo’n sfeertje schept. Jammer van de stem die helemaal hardcore is geworden, misschien net hetgeen dat sommigen zoeken maar voor mezelf een enorme afknapper, vooral in combinatie met deze melodieuze muziek. Hier en daar valt de hardcorefolk dan weer plots stil om met leuke Spaanse/Mexicaanse deuntjes in te vallen. Een frustrerende release voor in de lente, maar ongetwijfeld leuk om op de zomerfestivals de vakantiestemming erin te krijgen. Aanraders op dit album zijn nummers als Karve en Der Sündenbock Gegalte.

Typisch iets voor deze muzikanten om zich niet druk te maken in wat mensen ervan vinden maar gewoon letterlijk bij elkaar toeteren wat ze amusant vinden. Toch grote vraagtekens bij het feit of deze muziek bij de luisteraars hetzelfde gevoel teweeg zal brengen als bij de baardige heren zelf. Het geheel kon mij even in het hawaii-shirt krijgen, maar het was gauw weer uit.

Tracklisting:

Trollfest – En Kvest For Den Hellige Gral

  1. Die Verdammte Hungersnot
  2. Karve
  3. Die Berüchtiges Bande
  4. Gjetord
  5. Der Sündenbock Gegalte
  6. Korstog
  7. Undermalere
  8. Jevnes med Jorden
  9. En gammel Trollsti
  10. Epilog (Bonus digi pak)

Line-up:

  • Trollmannen – Vocals
  • Mr Seidel – Guitars
  • Per Spelemann – Guitars
  • Psycho Troll – Bass
  • Manskow – Accordion, Banjo
  • Trollbank – Drums
  • Dag Stiberg – Saxophone

Links: