Fractal Generator – Convergence

Verscholen achter codes en (gas)maskers stort Fractal Generator zijn hermetische death metal uit over de wereld, met dit jaar langspeler Convergence als derde wapenfeit. Het schijfje is door een goed gevulde festivalzomer even op de stapel blijven liggen, daarom nu hoog tijd om er eens wat zinnigs over proberen te schrijven.

Fractal Generator volgt niet het geijkte death metal-pad en dat is wat mij betreft een pro in het vlakke ‘Pro Tools-landschap’ heden ten dage. Bij het beluisteren van openingsnummer en eerste single Cryogenian wordt al gauw duidelijk dat het drietal lak heeft aan hoe de muziek in de markt zou kunnen liggen; Fractal Generator klinkt hermetisch en onverbiddelijk, het tempo ligt hoog en de riffs zijn behoorlijk onconventioneel. Aan een standaard-opbouw van couplet, refrein en brug hebben deze Canadezen een broertje dood. Boven op de uitdagende composities horen we met regelmaat duistere koortjes en synthesizer-akkoorden die mooi opgaan in het geheel en waarmee de sciencefiction-sfeer wordt versterkt. Vanwege dit unieke muzikale karakter is het lastig om vergelijkingen te maken maar bij bands als Nocturnus (of Nocturnus AD) of het Nederlandse Defcon One zijn toch duidelijk soortgelijke elementen te horen.

Titelnummer Convergence bevat naast een aantal razendsnelle riffs, blastbeats en dubbele basstukken iets meer afwisseling in tempo waardoor je als luisteraar wat meer houvast hebt, al is dat relatief en kan ik me voorstellen dat er toch ook heel wat mensen na enkele nummers zullen afhaken. Het geheel vormt een lekker vuige geluidsmuur. De gitaren en vocalen zouden misschien wat harder in de mix mogen, want hoewel het een lekker totaalgeluid vormt mis ik toch een stuk nuance. Het leunt allemaal sterk op de drums en dit komt de herkenbaarheid niet ten goede.

Na Convergence volgt Askesis en het blijkt lastig om de nummers uit elkaar te houden. Naarmate we de A-kant en de singles verder achter ons laten lijken de composities wat uit te waaieren en horen we meer variatie, wat de nummers wat herkenbaarder maakt. Zo worden we in Obelisk na een minuutje beuken beloond op een pakkende, logge riff en lekkere afwisseling in dubbele bas-patronen en krijgen we halverwege Ciphertext naast spookachtige koortjes en synthesizers ook de eerste gitaarsolo’s voor onze kiezen.

Het adagium ‘minder is meer’ gaat zeker op voor dit nieuwe Fractal Generator-album. Non-stop in de hoogste versnelling werkt enigszins verlammend. Met meer variatie zou het drietal de aandacht beter kunnen vasthouden en een mix met ruimte voor gitaar en zang zou elk nummer een meer eigen smoel geven. Dit neemt niet weg dat Convergence een indrukwekkend statement is dat je na bijna veertig minuten gestructureerde chaos beduusd achterlaat. Bruut, duister, dissonant en compromisloos; voer voor de avontuurlijke luisteraar.

Score:

75/100

Label:

Everlasting Spew Records, 2024

Tracklisting:

  1. Cryogenian
  2. Convergence
  3. Askesis
  4. Ancient Civilizations
  5. Obelisk
  6. Ciphertext
  7. Xiphoid
  8. Algorithmic Pathways
  9. Encephalon

Line-up:

  • 040118180514 – Vocalen, bas
  • 102119200914 – Vocalen, gitaar
  • 040114090512 – Drums

Links: