Funera Edo – De Bello Heroica

Funera Edo – De Bello Heroica
Lo-Fi Creatures, 2012

Als je het artwork van de debuutplaat van Funera Edo ziet, verwacht je niet direct dat dit gezelschap verantwoordelijk is voor een ferme bak strijdvaardige black metal. Zoals je wellicht uit mijn woorden kunt opmaken is dit wél het geval. De Bello Heroica is prima luistervoer voor iedereen die kinneke Jezus het liefst gevierendeeld in de vuilcontainer ziet verdwijnen. Lees even mee.

Dit vijfkoppige collectief heeft voor een gelaagde en van pagan-invloeden voorziene zijtak van het genre gekozen. Qua ritme en snelheid weet men flink te variëren en ondanks dat het lijkt alsof je het allemaal wel eens hebt gehoord, klinken de heroïsche riffs en dreunende drums alsof er een gevallen engeltje in je oor staat de urineren. De vocalen doen me meermaals aan Finntroll ten tijde van Jaktens Tid (2001) denken en dit is dan ook de reden dat Funera Edo soms zo geladen en krachtig klinkt. Blasts worden afgewisseld met polka’s en hier en daar weet men indruk te maken met langzaam gespeelde passages die voor een welkome afwisseling zorgen.

Je zou het niet direct zeggen maar deze tot in de puntjes uitgewerkte Scandinavische sound in afkomstig van een stel Italianen. Niet dat het iets uitmaakt, maar toch zegt het iets over het feit dat de lawine aan strontplaten uit dit land soms prettig onderbroken kan worden. Nergens écht origineel maar desondanks zeer lekker uitgevoerd en zodoende een dikke voldoende voor De Bello Heroica: voer voor de strijdlustige zwartkijker.

Tracklisting:
Funera Edo - De Bello Heroica

  1. De Bello Heroica
  2. Inno A Marte
  3. Funera Edo
  4. Impeto E Tempesta
  5. Si Vis Pacem Para Bellum
  6. Assalto
  7. Tronus Luporum

Line-up:

  • Erebo – Vocals
  • Turms – Guitars
  • Maliher – Drums
  • Strid – Guitars, Vocals
  • Ouroboro – Bass

Links: