Zgard – Reclusion

Zgard – Reclusion
BadMoodMan Music, 2012

Zelf ben ik nog nooit in Oekraïne geweest, maar vaak spreekt muziek al aardige taal om inzicht te krijgen in het landschap. Zgard is een duo uit dit Russische buurland en met Reclusion voel je toch wel lichtjes wat Russische winters de grens overwaaien. Ze scheppen sfeer op hun tweede langspeler met erg synthvolle black.

Erg symfonisch, tintelend, lichtjes paganistisch, maar vooral behoorlijk rustig. Soms komt dat deze vrij aangename black metal ten goede, zoals op de lange track Rise of Coldness. Zgard weet symfonische golven erg traag en slepend te projecteren, maar de black metal-insteek gooit hier en daar wat roet in het eten. Op synth kan je soms denken richting oude Thyrfing (al is het niet zo catchy) of oude Vlaamse Thurisaz, vooral op Withcraft of Winter dan (wellicht wordt hier ‘witchcraft’ bedoeld). De melodieuze lijnen op gitaar zijn aardig, maar niet echt enorm origineel en ze nodigen samen met de statische zanglijn uit tot wat versnellingen. Die komen er echter niet, de motor van Zgard draait van begin tot einde eigenlijk door op de middelste versnelling.

De kracht van deze band zit in haar symfonische basis. Knap atmosferisch, her en der lichtjes raadselachtig, maar zonder dat je perplex komt te staan binnen dit kleine uur. Meer een plaatje dus om rustig bij te genieten, maar daar hapert het wat door de oppervlakkige zang en de monotone midtempo drum.

Tracklisting:

Zgard - Reclusion

  1. Icy Indifference
  2. Reclusion
  3. Withcraft of Winter
  4. Eternity
  5. Rise of Coldness
  6. Despair
  7. Weeping Goddess
  8. In The Roots of World Tree

Line-up:

  • Hutsul – Flute
  • Yaromisl – Guitars, Vocals, Keyboards, Mouth Harp, Programming, Lyrics

Links: