Essenz – Mundus Numen

Essenz – Mundus Numen
Svart Records, 2012

Doom en black combineren? Euhm… doe maar. Deze Duitsers namen de uitdaging aan en brengen twee jaar na KVIITIIVZ – Beschwörung des Unaussprechlichen een tweede album uit met een iets praktischer naam. Het ziet er allemaal aanlokkelijk uit van buitenaf, een goede start.

Het wordt al snel duidelijk hoe de vork in de steel zit. Opener Extinguish Shapes: Innermediate is een typisch traditioneel nummer in het vaarwater van Saint Vitus en Black Sabbath, met wat gevezelde woordjes. Niets black aan, al is het best een sfeervol nummer met een stonergeurtje. Het volgende nummer gaat dan weer demonisch van start en wordt onderbroken door een dreigende Sabbath-partij, vooraleer ze opnieuw van wal steekt met Crafterige black. Bij Extricate Spirits: Amor is dezelfde opdeling gemaakt, maar begint pas halverwege met het zwarte gedeelte. En zo gaat dat verder. Soms haalt de dreunende doom volledig de bovenhand en kijkt men voor de black metal-sfeer enkel richting vocals, soms is het gewoon pure drone (To The Bone: Mania), soms is het dan weer rauwe black pur sang (Observing Spectres: Schizophrenia). Verwarrend.

Het ligt waarschijnlijk aan mij hoor, maar net als bij de laatste albums van Glorior Belli is dit voor mij te gefragmenteerd en mis ik een rode draad. Het album heeft zijn momenten, zeker weten, alleen klopt het totaalplaatje in mijn oren niet. Doet het dat bij jou wel dan is het zeker 10 punten extra waard.

Tracklisting:
Essenz

  1. Extinguish Shapes: Innermediate
  2. Seæ Of light: Pleroma

  3. Extricate Spirits: Amor

  4. Observed By Spectres: Paranoia

  5. To The Bone: Mania

  6. Observing Spectres: Schizophrenia

Line-up:

  • G.ST – Bass, Vocals

  • T.NGL – Drums

  • D.RK – Guitars

Links: