Manifest – Written in Blood

Manifest – Written in Blood
Violent Media, 2011

Volgens sommige bronnen is Written in Blood van Manifest vorig jaar al in de schappen gesignaleerd, maar toch behandel ik deze plaat maar even als iets recenter. Anyway, deze Noorse band handelt onder de noemer “groove metal”, maar daar kan je natuurlijk alle kanten mee op. Dit is de derde lange schijf van het uitbundige collectief.

De eerste term die direct in het hoofd schiet is “diversiteit”. Want hoe lastig is het inhoudelijke plaatje van Manifest maar te omschrijven. Enerzijds hoor je overduidelijke invloeden (productie) uit de Zweedse metalscene met hedendaagse Entombed-riffs en groovende lompheid. Maar anderzijds zit er een punky hardcore-randje aan het geheel. Is het dan groovy death metalcore? Geen sprake van! Daar klinkt Manifest veel te authentiek voor. De bijna doomsfeer in Pitchblack Inside zorgt voor nog meer variatie. In dit nummer betreedt de voornamelijk hevig schreeuwende zanger een ander (niet minder zwaar) pad. Is het dan een kakofonie van stijlen en impulsen? Nee, dat ook niet. De Noren klinken gewoonweg heel natuurlijk en serveren voor ieder wat wils.

Vaak wordt er dan al snel gesmeten met crossover metal of in dit geval groove metal, maar laten we de hokjes eens vergeten en Manifest gewoon een dikke vette veer in de anale opening proppen voor dit lekkere werkje. Hop! Bij deze.

Tracklisting:
Manifest - Written in Blood

  1. Tonnie von Adqelaine
  2. They”ll Have to Carry Me Home
  3. Food for Flies
  4. The Worst Is Yet to Come
  5. Pitch Black Inside
  6. A .45 to Pay the Rent
  7. Lullaby (Bedtime for Bastards)
  8. Letter from the Grave
  9. Irreversible
  10. Savage
  11. Written in Blood

Line-up:

  • Johnny Wangberg – Bass
  • Alessandro Elide – Drums
  • Ole Marius Larmerud – Guitars
  • Stian Leknes – Vocals

Links: