Chained and Desperate – Divine Authority Abolishment

Chained and Desperate – Divine Authority Abolishment
Pitch Black Records, 2011

Raar, de Grieken van Chained and Desperate (voorheen Desperation Death) doen al ruim twintig jaar hun ding. Na zes demo’s werd er negen jaar na oprichting een langspeler uitgebracht en nu, elf jaar later, ligt de tweede in de schappen via Pitch Black Records. Je vraagt je soms af wat het verhaal achter een band is, maar laten we het nu maar houden bij het beoordelen van Divine Authority Abolishment.

Chained and Desperate brengt ons een hybride van black metal met lichte doom-invloeden. Een combinatie die qua muziek soms wat doet denken aan de snedigheid van een Satyricon (Irrational) en ook veel eigen invloeden met zich meebrengt. Opvallende factoren op deze release zijn de sporadisch voorkomende cleane zanglijnen en het riffwerk dat met vlagen erg effectief uit de hoek komt. Ik ben best te spreken over deze plaat, maar er zijn helaas ook een aantal minpunten te bespeuren. Zo zorgt de breekbare en lege productie voor een complete afbreuk van een sfeer die best gegenereerd had kunnen worden met muziek als deze. Daarnaast voegen de cleane zangpartijen (Chained) mijns inziens weinig toe aan de toch al wat vrijblijvende en ondefinieerbare weg die Chained and Desperate gekozen heeft.

Geen slecht album, maar helaas voor de band ook geen plaat die nu eindelijk eens zal kunnen gaan zorgen voor een (late) doorbraak. Leuk voor tussendoor en met momenten goed aan te horen door de riffs die met name tijdens de langzame stukken lekker doorklinken.

Tracklisting:
Chained and Desperate - Divine Authority Abolishment

  1. Nine Deaths in August
  2. Rely on Fears
  3. Bridge for Theism
  4. Chained
  5. Ariadne’s Thread
  6. Irrational
  7. Divine Authority Abolishment
  8. Iconographies
  9. Curtains of Cold

Line-up:

  • Jim Havok – Bass
  • George Pavlantis – Drums
  • Panos Chained – Guitars
  • C. M. Ain – Vocals

Links: