In Memoriam: Remi Peterse, voorzitter van Zware Metalen

Met ongeloof en verdriet meldt de redactie van Zware Metalen dat haar voorzitter Remi Peterse plotseling is overleden op 63-jarige leeftijd. Hoewel Remi sinds 2015 wegens zijn gezondheid niet meer actief kon zijn voor Zware Metalen is zijn voorzitterspositie binnen het bestuur nooit aan een ander toegewezen. Daar was de invloed van Remi op de geschiedenis en vormgeving van dit mooie metalzine simpelweg te groot voor, en bovendien was Remi van plan om na zijn welverdiende pensionering terug te keren. Dat plezier is hem en ons helaas ontnomen. Zware Metalen is haar mascotte kwijt geraakt en zal waarschijnlijk voor altijd zonder voorzitter achter blijven. Middels dit bericht benadrukken wij hoe belangrijk Remi geweest is voor de ontwikkeling en het voortbestaan van Zware Metalen.

Remi wordt in 2005 een echte ‘ZetEmmer’ en in tien jaar tijd schrijft hij meer dan duizend albumrecensies. Vanwege het late ontdekken van zijn schrijftalent wordt hij meteen de senior van de redactie, een positie die hij vijftien jaar lang naar tevredenheid zal vasthouden. Dat “rock moet rollen” zal elk redactielid dat voor Zware Metalen actief was in deze periode onthouden hebben, maar breder dan dat zal Remi herinnerd worden als een zeldzaam vriendelijke en integere man. Wanneer Paul Hildebrand, godfather van Zware Metalen, de organisatie overdraagt aan de Stichting Zware Metalen wordt Remi invloedrijk bestuurslid. Zijn rotsvaste en onbuigbare geloof in de grondbeginselen van deze website, namelijk het ondersteunen van zowel de lokale als wereldwijde metalgemeenschap, zal het morele kompas van ieder volgend bestuurslid beïnvloeden.

Er is haast geen enkele taak die Remi niet op zich neemt. De lezers van Zware Metalen zien zijn albumrecensies, nieuwsberichten, interviews en concertverslagen gepubliceerd worden, maar achter de schermen zorgt Remi er tot in het holst van de nacht voor dat het fragiele kaartenhuis nimmer instort. Zijn liefde voor deze website en de gemeenschap die het vertegenwoordigt is dermate groot dat hij de meest ondankbare taken voor lief neemt en onbaatzuchtig uitvoert. Daarom doet het de redactie van Zware Metalen ook zo zeer dat een rustige en onbezorgde terugkeer als schrijver nooit meer een realiteit zal worden. Slechts enkele maanden geleden stuurt Remi nog een brief aan de huidige redactie van Zware Metalen ter felicitatie van het succesvol afgesloten twintigste bestaansjaar: “Nog steeds bekijk en lees ik met plezier jullie werk op Zware Metalen en blader dagelijks even langs en ik ben ijdel genoeg om het stiekem heel leuk te vinden dat ik mijn schrijfsels tegen kom in de jubileumartikelen. Iedereen bedankt voor de fijne samenwerking en hopelijk tot ziens.”.

Remi, wat hadden we je graag weer zien schrijven voor Zware Metalen. Bedankt voor alles wat je voor Zware Metalen betekend hebt, en vergeet niet dat zonder jouw inzet Zware Metalen vandaag de dag niet had bestaan. Wij zullen de vele mooie momenten samen koesteren en beloven je nalatenschap in stand te houden. We voelen ons als een scholier die blijft zitten, terwijl jij met je levensdiploma op zak door gaat naar de volgende fase in je leven. In de woorden van je favoriete Alice Cooper: “School’s out forever”.