November = Covember

Zware Metalen gaat de hele maand november op zoek naar de beste metalcover ooit gemaakt. November wordt daarmee Covember! Elke dag wordt op deze pagina en op onze Facebook de leukste inzending van de dag daarvoor geplaatst. Degene met de leukste en origineelste inzending krijgt na Covember twee kaartjes voor een concert naar keuze!* Dus geef je keuze voor Covember 2019 vooral door! 

Geef jouw keuze voor Covember door onderaan deze pagina of in de dagelijkse Facebookpost rond 14.00 uur.

Meer Covember? Beluister de edities van 20182017 en 2016 terug!

Covember dag 14 (inzending onderaan deze pagina):

Bijna halverwege Covember 2019 tijd voor een fraaie hommage van Dying Fetus aan Pestilence, met Twisted Truth:

Covember dag 13 (inzending via Facebook):

De Zweedse gothicmetallers van Beseech pakten in 2002 een nummertje van oorwurmpopband Abba op en gaven er een geheel eigen draai aan:

Covember dag 12 (inzending onderaan deze pagina):

Na twee dagen rustig aan te hebben gedaan, gaan we weer los met deze uitvoering van Sepultura-klassieker door de death/thrashers van The Crown. Een voor de hand liggende keuze om te coveren misschien, maar de Zweden gooien het nummer een versnelling hoger.

Covember dag 11 (inzending via Facebook):

Body Count bewerkte Hey Joe, de klassieker van The Jimi Hendrix Experience:

Covember dag 10 (inzending onderaan deze pagina):

Het geheimzinnige (Don’t Fear) the Reaper van Blue Öyster Cult werd nóg geheimzinniger dankzij Candlemass:

Covember dag 9 (inzending via Facebook):

Nee, Am I Evil? is helemaal geen origineel nummer van Metallica, maar een cover! Van NWOBHM-band Diamond Head om precies te zijn. Voorman Brian Tatler van die band leidt dankzij de Metallica-uitvoering een fijn leventje.

Covember dag 8 (inzending via Facebook):

De onsterfelijke Ozzy Osbourne nam samen met Dweezil Zappa een cover op van de discoklassieker Stayin’ Alive van Bee Gees… Ha ha ha ha, stayin’ aliiiiiiiihiiiiivvvvvveeee:

Covember dag 7 (inzending onderaan deze pagina):

Het Canadese thrashinstituut Annihilator is onlosmakelijk verbonden met de eigen klassieker Alison Hell uit 1989. Cradle of Filth voorzag het nummer in 2017 van een nieuw jasje:

Covember dag 6 (inzending via Facebook):

In 2012 speelden de zusjes Ann en Nancy Wilson van Heart (met Jason Bonham op drums) een fraaie versie van Led Zeppelin-klassieker Stairway to Heaven, ten overstaan van… Led Zeppelin:

Covember dag 5 (inzending onderaan deze pagina):

Dit is er eentje uit de categorie ‘Is dat een cover?’. Ja dus, Cinnamon Girl van Type O Negative was oorspronkelijk van Neil Young. De lekkere versie van Type O Negative heeft een video, met live-beelden van Dynamo Open Air 1995. Als u goed kijkt, ziet u de samensteller van deze rubriek.

Covember dag 4 (inzending via Facebook):

We hebben weer een leuke hoor! Motörhead‘s Ian ‘Lemmy’ Kilmister nam eens de Iron Maiden-klassieker The Trooper op, met Motörhead-gitarist Phil Campbell, Rocky George (ex-Suicidal Tendencies, ex-Cro-Mags, ex-Fishbone), Chuck Wright (Quiet Riot) en Chris Slade (AC/DC):

Covember dag 3 (inzending onderaan deze pagina):

Toen Sepultura nog Sepultura was, coverden de mannen een nummer van good old Black Sabbath:

Covember dag 2 (inzending via Facebook):

Op dag 2 van Covember duiken we nog meer de obscuriteit in. Exuma, muzikant afkomstig van de Bahama’s, maakte tussen 1962 en 1997 nauwelijks te omschrijven muziek. Een mix van Afrikaanse muziek, folk, calypso, reggae en zo nog wat genres. Zijn vreemde nummer Mama Loi, Papa Loi werd vrij geniaal bewerkt door de Deense blackmetalband Denial of God:

Covember dag 1 (inzending onderaan deze pagina):

We beginnen dag 1 van Covember 2019 met een cover van een obscuur nummer. In 1980 bracht de Engelse ska/reggae/popband The Specials het verschrikkelijke nummer Man at C&A uit. Gelukkig maakten de geluidsterroristen van Anaal Nathrakh er in 2016 een vele malen acceptabeler versie van:

Covember dag 0 (de winnaar van 2018):

De winnaar van Covember 2018 was KhonsuArmy of Me: de industrial/progressieve/blackmetalband verbouwde het nummer van de IJslandse zangeres Björk compleet:

Meer Covember? Beluister de edities van 2017 en 2016 terug!

* = het concert naar keuze geldt voor een concert waarvoor Zware Metalen via een prijsvraag kaarten mag weggeven. Met de winnaar wordt contact opgenomen om de keuze voor een concert te bepalen. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.