Moonspell en Rotting Christ over de zwarte loper in Metropool

Metropool in Hengelo legt de zwarte loper uit. 26 oktober komen de Portugese vleermuizen van Moonspell en de religie-haters van Rotting Christ de Jupiler Stage ombouwen tot een donkere kathedraal. Vanaf een Zwitserse Alp daalt Silver Dust af: een band die in zijn presentatie hevig is geïnspireerd door de films van Tim Burton. 

Het verhaal van Moonspell begint in 1989 onder de naam Morbid God: een prima titel voor rauwe black metal. Al in 1992 verschijnt als Moonspell de EP Under the Moonspell en valt op dat de mannen de nodige melodieën in de muziek stoppen. Debuutalbum Wolfheart ziet het licht in 1995. De via Century Media uitgekomen plaat is ijzersterk en staat vandaag de dag nog als een huis. Een Moonspell-concert is niet compleet met nummers als Vampiria en Alma Mater. Ook Irreligious, dat al een jaar later uitkomt zou vandaag de dag hoge ogen scoren bij een review. In de jaren daarna raakt Moonspell de blackmetalinvloeden defintief kwijt, om er een meer gothic voor binnen te halen. Met een toegankelijker geluid blijft het niveau op de platen blijft even hoog als de ambities. 1755, het twaalfde (!) album uit 2017 is volledig in het Portugees gezongen en verhaalt over de enorme aardbeving die dat jaar een verwoestend effect had op Lissabon, de hoofdstad van Portugal. De band vertelde Zware Metalen er vooraf al het nodige over.

Het Griekse Rotting Christ is het geesteskind van zanger/gitarist Sakis Tolis die, het zal u niet verbazen, de pest heeft aan alles dat naar religie riekt. Het heeft zijn band zowel belemmerd als vooruitgebracht, al heeft Tolis om voor de hand liggende redenen best wel eens overwogen de naam te wijzigen. Maar daarmee zou hij tegelijkertijd zijn eigen glazen ingooien, want de wereld kent Rotting Christ als sinds eind jaren ’80. Rotting Christ is van origine een grindcoreband, maakte later black metal, schakelde over naar een meer gothic-sound, maar is de laatste jaren weer op en top black. Steun en toeverlaat van Sakis is al sinds het prille begin broer Themis. Sinds enkele jaren zijn zij de enige twee vaste bandleden. Sakis Tolis begon zijn band als 16-jarige. Als 46-plusser leverde hij, drie decennia Rotting Christ later, met The Heretics misschien wel zijn beste werk af.

Lord Campbell en zijn mannen van Silver Dust staan nog maar aan het begin van hun carrière. De zanger/gitarist richtte de band in 2013 op en bracht sindsdien twee albums uit vol powerrock met elektronische loopjes, klassieke invloeden en tribal percussie. Het leidt allemaal tot een smakelijk geheel én een bijzondere live-setting. De steampunkers van Silver Dust proberen in een film van Tim Burton-achtige setting muziek te combineren met magie en visuele effecten.

Kaartjes voor het concert van Moonspell, Rotting Christ en Silver Dust op 26 oktober in Metropool in Hengelo kosten 32 euro en zijn nog te koop!

Links: