Het coronavirus en de gevolgen voor muzikanten (deel 4, Vltimas, Suicidal Tendencies, Spoil Engine en meer)

COVID-19, beter bekend als het coronavirus, legt het openbare leven in Nederland en België nog zeker tot en met begin april lam. In beide landen werden poppodia en concertlocaties plotseling gedwongen de deuren te sluiten en zagen bands geplande optredens als sneeuw voor de zon verdwijnen. Zware Metalen stuurde een e-mail met een aantal vragen rond om te vragen wat het plotselinge annuleren van concerten voor gevolgen heeft voor muzikanten.

Ype Terwisscha van Scheltinga (Dodecahedron, Vltimas (live)):

Wat was je eerste gedachte toen de gevolgen van de coronamaatregelen voor jouw muzikale activiteiten duidelijk werden?

De gevolgen van de coronamaatregelen waren voor mij in eerste instantie ingrijpender voor mijn werk als programmeur van oppodium Het Bolwerk in Sneek dan voor mijn muzikale activiteiten. Vltimas is momenteel de enige band waarmee ik op het podium sta. We hebben in januari en februari 27 shows gedaan en de eerstvolgende staat pas voor juni op het programma. De timing was tot nu toe dus goed voor ons, als je al van ‘goede timing’ mag spreken in zo’n situatie.

Wat heeft het coronavirus voor gevolgen voor je muzikale activiteiten?

Vooralsnog zijn de gevolgen voor mij persoonlijk te overzien, omdat ik in maart, april en mei maar één show gepland had staan. Het was de bedoeling dat ik vandaag, 21 maart, met Teethgrinder op Dreadfest in Leeds zou spelen. Zaterdag 14 maart gingen we repeteren, in de wetenschap dat het festival waarschijnlijk wel afgelast zou gaan worden.  Zondagochtend werd inderdaad duidelijk dat het een repetitie voor de gezelligheid was geweest. Een positief gevolg is dat ik wat meer tijd en rust heb om zelf thuis muziek te maken. Ik denk dat dat voor veel muzikanten geldt. Naast veel nieuwe baby’s komen er straks vast ook veel nieuwe releases, haha. Maar zonder gekheid, ik kan alleen maar hopen dat onze geplande tour in juni doorgang vindt. Vltimas is onder andere geboekt voor Graspop in België, Tuska in Finland en door mezelf voor een co-headline-show met Craft in Poppodium Het Bolwerk. Ik heb veel zin in die shows en ik hoop dat we het tegen die tijd weer veilig is voor de mensen om evenementen te bezoeken.

Hoe was de reactie van fans op eventueel geannuleerde optredens?

Daar heb ik gelukkig dus weinig mee te maken, maar ik zie niets dan begrip om me heen.

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

De gevolgen van deze situatie zijn vooral voor de freelancers en ondernemers onder ons heftig. Veel muzikanten zijn voor hun inkomen afhankelijk van werk op korte termijn. De organisatie van Dreadfest bijvoorbeeld, heeft vluchten en hotels voor niks geboekt en ziet alle inkomsten die daar tegenover staan wegvallen. Het is mooi om te zien dat er fundraisers worden opgezet en dat mensen gehoor geven aan de oproep om hun concertkaartje niet in te leveren voor geld. Zo verdelen we de schade: muzikanten en organisatoren kunnen evenementen blijven doen en bezoekers kunnen ervan blijven genieten.

Hoe kijk je zelf als liefhebber tegen dit alles aan?

Dat is een goede vraag omdat ik tot nu toe vooral door de ogen van programmeur en muzikant naar de situatie heb gekeken. Mijn eerstvolgende activiteit als liefhebber zou Roadburn moeten worden, maar dat blijft vast nog even spannend. Ik ben eerlijk gezegd meer begaan met het lot van al mijn collega’s in de muziekwereld die echte schade lijden, dan met mezelf als liefhebber.

Wil je nog iets kwijt?

Hopelijk draagt iedereen zoveel mogelijk bij aan het beperken van de schade voor de muziekscene. Denk er bijvoorbeeld even over na of je per se je geld terug wilt zien voor een geannuleerde show of dat je de organisatie wilt ontlasten door je geld niet direct terug te vorderen. Of koop wat merchandise van artiesten.

Dean Pleasants (Suicidal Tendencies, Infectious Grooves):

Wat was je eerste gedachte toen de gevolgen van de coronamaatregelen voor jouw muzikale activiteiten duidelijk werden?

Mijn eerste gedachte aan het coronavirus in het begin was dat dit binnenkort de hele planeet zal aantasten. Ik wist niet zeker hoe lang het zou duren om hier in de Verenigde Staten te komen, maar het duurde niet lang. Ik dacht dat sommige shows misschien zouden worden geannuleerd.

Wat heeft het coronavirus voor gevolgen voor je muzikale activiteiten?

Er zijn allemaal vliegbans zijn en landen, waaronder het onze, die niet toestaan ​​dat er buitenlandse vluchten landen! De meeste tours die in het voorjaar op het programma stonden zijn geannuleerd of uitgesteld. Voor de zomertours is het nog niet zeker omdat ze nog drie maanden weg zijn. Maar ziet er niet erg hoopvol uit.

Hoe was de reactie van fans op eventueel geannuleerde optredens?

De meeste van onze fans zijn nog steeds optimistisch en hopen op het beste zoals wij dat ook zijn en doen. En natuurlijk begrijpt iedereen dat de situatie niet goed is, dus we moeten er zo goed mogelijk mee omgaan.

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

Het zal pittig worden en een tegenslag voor de meesten. Ik denk dat gevestigde namen wel kunnen herstellen, maar als je een nieuwe band bent, kan dit wel eens een grote klap zijn. Hopelijk kunnen we hier allemaal van herstellen.

Hoe kijk je zelf als liefhebber tegen dit alles aan?

Als muziekliefhebber is het rot, want ik hou echt van optreden en onze grootste markt is Europa en Zuid-Amerika. Maar zelfs in ons thuisland kunnen we niet optreden, niet doen waar we van houden. Dus het is een trieste situatie.

Wil je nog iets kwijt?

Ja, op een persoonlijke noot hoop ik dat iedereen veilig blijft. En ik hoop dat niemand die ik ken het coronavirus oploopt en voor iedereen die dat wél oploopt, hoop ik dat ze snel genezen. En ik wil graag mijn dank zeggen voor degenen die in de eerstehulpdiensten van de gezondheidszorg werken en al die mensen die voor de zieken zorgen, ze hebben fantastisch werk geleverd en we hebben ze nodig. Ik hoop ook dat dit iedereen helpt te waarderen dat we overal ter wereld allemaal hetzelfde zijn. We hebben elkaar allemaal nodig.

Chris “Bloodless” Meynen (Exoto):

Wat was je eerste gedachte toen de gevolgen van de coronamaatregelen voor jouw muzikale activiteiten duidelijk werden?

In eerste instantie denk je niet aan de band maar dat ogenblik komt uiteindelijk wel.
Mijn gedachten zijn vooral bij de bands die op tour zijn en waarbij de band ook (een deel) van hun inkomen is. Dit is gewoon echt klote plus de financiële gevolgen die ermee gepaard gaan. Je moet tegenwoordig al echt iets opgebouwd hebben in de scene, zoniet kost touren ‘redelijk wat’ geld. Waarschijnlijk zie je ook niets terug van deze investering wanneer een tour vroegtijdig moet worden stopgezet.

Wat heeft het coronavirus voor gevolgen voor je muzikale activiteiten?

Ook voor Exoto komt dit zeer ongelegen en dit voor meerdere redenen. Ten eerste hebben we dit jaar ervoor gekozen om het aantal optredens te beperken om zo meer tijd vrij te kunnen maken voor het schrijven van nieuwe nummers voor een album. Momenteel hebben/hadden we drie optredens die bevestigd waren maar hiervan zijn de eerste twee ondertussen ook reeds gecancelled. We hopen van harte dat Schepskermis in Balen juli wel gewoon kan plaatsvinden, duimen maar.

Ten tweede heeft één van onze gitaristen enkele weken terug besloten om uit de band te stappen. De reeds vastgelegde optredens zou hij echter nog wel meespelen. Hiervan zijn er dus reeds twee komen te vervallen. Deze zullen wel nog plaatsvinden later in het jaar maar dan is Puppy er niet meer bij…

Ten derde, we zijn ondertussen bezig met de ‘sollicitaties’ voor de openstaande plaats van gitarist en dit wordt ook bemoeilijkt door het hele gebeuren. Afgelopen zaterdag zou iemand voor een tweede keer terugkomen maar dat is niet kunnen doorgaan daar we geen toegang kregen tot ons repkot wat deel uitmaakt van het jeugdhuis hier in Mol. Normaal gezien zou de persoon dan morgen samenkomen met onze gitarist maar dit gaat dus ook niet door na de verscherpte maatregelen. En als afsluiter, we kunnen/mogen dus ook niet meer repeteren, wat in onze omstandigheden in verband met het maken van nieuwe nummers toch wel echt kut is.

Hoe was de reactie van fans op eventueel geannuleerde optredens?

Dat is natuurlijk nooit leuk, voor niemand en al zeker niet voor de fans maar ook voor de organisatoren die er ook veel tijd en energie ingestoken hebben. Persoonlijk denk ik dat het voor deze laatste nog het hardst binnenkomt.

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

Dat zal er vooral van afhangen van hoe lange de miserie gaat duren. En zoals reeds eerder aangehaald, de bands die er toch (deels) van moeten leven, zullen het nu extra hard te verduren hebben. Dus ik vind initiatieven zoals wat extra merch kopen een welgekomen steun voor deze bands. Uiteindelijk gaan we dit wel overleven. We hebben het geluk dat de metalfans enorm trouw en begripvol zijn waarvoor bij deze nog eens een dikke duim voor jullie allen!

Hoe kijk je zelf als liefhebber tegen dit alles aan?

Voor mij, voor Exoto is het slechts een uit de kluiten gewassen hobby die we echter wel zo professioneel trachten aan te pakken. Wanneer je al die ellende dagelijks op tv ziet, besef je des te meer dat dergelijke zaken heel relatief zijn in het leven en ga je weer een bepaalde periode meer genieten van de kleine dingen… spijtig dat we daar dergelijk virus voor nodig hebben…

Wil je nog iets kwijt?

Ja, Zware Metalen bedankt om ons even aan het woord te laten en zo wat behind the scenes nieuws te kunnen verstrekken. We geraken hier wel door, we zijn een sterke horde. Vergeet vooral niet je gezond verstand te gebruiken en menselijk te zijn! Succes en tot op het één of andere podium!

Kaos (Asgrauw, Meslamtaea):

Wat was je eerste gedachte toen de gevolgen van de coronamaatregelen voor jouw muzikale activiteiten duidelijk werden?

Asgrauw speelt bewust niet veel, dus we hebben niet veel shows staan die in gevaar komen door de maatregel. Eind april staat er een gig gepland in de Witte Wolf in Groningen samen met Cirith Gorgor, Asagraum en Hellevaerder. Hopelijk is de corona tegen die tijd over gewaaid, al vrezen we het ergste. Andere optredens vinden pas na de zomer plaats.

Wat heeft het coronavirus voor gevolgen voor je muzikale activiteiten?

Vaal (gitarist, vocalen -RF.) woont in Noord-Brabant: deze provincie kreeg al eerder het advies om sociaal contact te mijden. Hierdoor hebben we de afgelopen twee weken geen gezamenlijke repetitie gehouden. Het creatieve bloed stroomt echter waar het niet gaan kan. De isolatie zorgt er voor dat er nieuw materiaal wordt geschreven. Het is wel spijtig te zien dat ook de fysieke distributiekanalen langzaam dichtslibben nu steeds meer landen de grenzen en postkantoren sluiten. Dus afgezien van shows, heeft ook de platen- en merchandise markt last van corona. De cd-versie van ons nieuwe wapenfeit IJsval, die op het Chinese label Pest Productions wordt uitgebracht heeft vertraging opgelopen, net als de cassette-versie op Folkvangr uit de Verenigde Staten.

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

Voor mensen waarvan muziek brood op de plank moet brengen zal het een enorme klap zijn. Voor muzikanten, geluidstechnici, organisatoren en zaaleigenaren zijn het spannende tijden. Het voordeel van artiesten is dat ze creatief denken. Zo zie je verschillende alternatieven voor optredens ontstaan, zoals live streamen. Ook labels en media-platforms proberen zich nu te onderscheiden. Bijvoorbeeld met speciale aanbiedingen. Veel fans zijn geneigd om de scene te supporten en dat is een goed ding.

Hoe kijk je zelf als liefhebber tegen dit alles aan?

Veel muziek, en zeker metal, gaat in zekere zin over vrijheid. Het is daarom onwerkelijk dat het van de één op de andere dag bijna taboe is om naar buiten te gaan, laat staan om een concert te bezoeken. Een paar weken geleden hield je dit niet voor mogelijk. Het lijkt of de wereld een paar weken stil ligt, als het daar al bij blijft. Dit is een harde reality check.

Wil je nog iets kwijt?

De ironie wil dat ons laatste album IJsval gaat over pandemieën en natuurrampen als gevolg van de plaag die mensheid heet. Nu wil Asgrauw niet de Nostradamus gaan uithangen, maar sinds de release zijn een aantal onderwerpen realiteit geworden. De bosbranden in Australië (Broeihaard) en nu het verspreiden van het virus (Nevel). Het lijkt of de aarde bezig is met een hard reset. Het is nu hopen dat de allesvernietigende tekst van Leeg niet werkelijkheid wordt…

Steven “Gaze” Sanders (Spoil Engine):

Wat was je eerste gedachte toen de gevolgen van de coronamaatregelen voor jouw muzikale activiteiten duidelijk werden?

“Daar gaat de promotie van onze nieuwe plaat”. En ons jaarbudget. We zijn volledig zelf-bedruipend, zonder externe funding en subsidies en streven een break-even toestand per jaar na. Dus hoe beter de inkomsten, hoe groter terug de investeringen in dikkere producties, shows en tours. Dat krijgt nu voorlopig toch wel een ferm deukje.

Wat heeft het coronavirus voor gevolgen voor je muzikale activiteiten?

Er zijn twee grote gevolgen. De beste manier om een nieuwe plaat te promoten is live spelen. Tot op heden hebben we al drie cancels van shows en festivals met telkens enkele duizenden bezoekers, dat kan tellen. Onze tourbudgetten gaan naar beneden, want minder inkomsten. In het najaar staat bijvoorbeeld China en Japan gepland dus dat moeten we toch allemaal goed bekijken. Niet onbelangrijk: dankzij digitale media blijven we wel veel mensen bereiken. Onze plaat is nu vier maanden uit en we blijven goed zitten qua Spotify plays, zeker internationaal. Ook ons YouTube kanaal haalt dagelijks enkele duizenden views, toch ook niet mis. En we hebben zopas onze “Just Us” videodump gestart: een reeks van onuitgegeven Spoil Engine fly-on-the-wall materiaal.

Hoe was de reactie van fans op eventueel geannuleerde optredens?

Momenteel ligt iedereen meer wakker van z’n eigen gezondheid en die van z’n naasten. En maar goed ook! Die geannuleerde shows zijn vooral pijnlijk voor de entertainmentsector. Wij geven met band maar uit wat we binnenhalen, maar die mensen hebben meestal vaste contracten te betalen.

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

Zoals reeds gesteld: hopelijk niet te veel over-de-kop bedrijven in de evenementen sector. De grote jongens hebben overschot, maar de kleintjes… Muzikaal gezien denk ik dat er wel eens heel vette platen zouden kunnen verschijnen in 2021. Al die muzikantjes, ganse dagen thuis, dat wordt PornHub en recorden.

Hoe kijk je zelf als liefhebber tegen dit alles aan?

We moeten er door. Regels strikt opvolgen, roeien met de beschikbare riemen en duimen dat dit “snel” voorbijgaat.

Wil je nog iets kwijt?

Yup. Een virus. Liefst zo snel mogelijk.

Lees ook deel 3 van deze serie met Ancient Rites, Agnostic Front, Amenra, Hemelbestormer en Asagraum.