Spoil Engine – Renaissance Noir

Een beetje Belgisch, een beetje Nederlands: het lijkt wel de redactie van Zware metalen. Spoil Engine heeft eveneens een beetje van beiden. Gitaar en bas is Belgisch, de vocalen en de drum zijn Nederlands. Dit kwartet heeft opnieuw een plaat afgeleverd die me bereikt via Arising Empire. Diegene die de laatste maanden gevolgd hebben, weten dat dit label een neus heeft voor erg goeie metalcorebands. Nu, helemaal metalcore is Spoil Engine in mijn ogen en oren niet, het klinkt meer als groovende, melodische doch stevige moderne metal. Het beestje moet ook een naam hebben natuurlijk. De vorige plaat, Stormsleeper kwam alweer uit in 2017. Deze plaat kende vooral een erg sterke middenbeuk met nummers als Doomed To Die, Weightless en Stormsleeper. Van de nieuwe plaat, die Renaissance Noir werd gedoopt, kregen we reeds eerder een video-clip te verwerken en dit van de opener van de plaat, R!OT.

Wanneer er door één en dezelfde zanger of zangeres zowel brute vocalen als cleane partijen worden gebracht, ga ik toch altijd even goed zitten. Gemakkelijk is dit niet. Zoals gezegd, start de plaat met R!OT. Direct stevig inbeuken op de menigte moet de band gedacht hebben! Een nummer dat inderdaad de voeten van het plebs of gepeupel, van de grond laat komen. En ze zetten de ingeslagen weg gewoon verder met Medicine, The Hallow (met Jeff Walker van Carcass) en Venom. Pompende riffs, stevige screams in de achtergrond ondersteund door melodieuze, cleane samenzang. Tja, lekker maar wanneer komt er een stukkie dat echt blijft echt hangen? Het grooved als de beste, de hooks zitten goed, de agressie is er, maar gedoseerd. Nu en dan is er tijd om het ook allemaal wat rustiger te doen, luister maar eens naar Golden Cage. De initieel frêle stem van Iris Goessens wordt hier inderdaad ommuurd door emotionelere partijen alsof ze gevangen zit in een muzikale kooi. Mooi, rustiger, uitgebalanceerd nummer. Frostbite veegt de zacht gevallen sneeuw van de daken en doet het ijs smelten, lekker hoe hier de bas vettig en kletterend in de mix staat. Verder onthou ik nog de lekkere hammerblast op het einde van Warzone, de In Flames-achtige start van No Flowers For A Pig en de retestrakke drumpartijen die The Void lanceren.

Spoil Engine gaat op Renaissance Noir verder op de weg die ze ingeslagen zijn ten tijde van Stormsleeper. Dat is een weg die ze leidt naar een hele troep en brede schare aan fans. Om die allemaal te kunnen blijven boeien moet de lat hoog gehouden worden en dat belooft een helse klus te worden. Nu, als ze zich aan hun eigen bandfilosofie vasthouden moet dit geen enkel probleem zijn, probeer niet beter te zijn maar anders! Wat je zegt en boenk erop!

Score:

80/100

Label:

Arising Empire, 2019

Tracklisting:

 1. R!OT
 2. Medicine
 3. The Hallow
 4. Venom
 5. Golden Cage
 6. Frostbite
 7. Warzone
 8. No Flowers For A Pig
 9. The Void
 10. Storms Of Tragedy

Line-up:

 • Steven Sanders – gitaar
 • Mathijs Quaars – drum
 • Iris Goessens – zang
 • Dave De Loco – bas

Links: