Het coronavirus en de gevolgen voor muzikanten (deel 12 met Primal Creation, Hunter, Thorium en meer)

COVID-19, beter bekend als het coronavirus, legt het openbare leven in Nederland en België de hele zomer. In beide landen werden poppodia en concertlocaties plotseling gedwongen de deuren te sluiten, werden festivals geannuleerd en zagen bands geplande optredens als sneeuw voor de zon verdwijnen. Zware Metalen stuurde een e-mail met een aantal vragen rond om te vragen wat het plotselinge annuleren van concerten voor gevolgen heeft voor muzikanten.

Kurt Meulemans (Epitome):

Wat was je eerste gedachte toen de gevolgen van de coronamaatregelen voor jouw muzikale activiteiten duidelijk werden?

Na de eerste communicatie 12 maart was het voor iedereen wel effe slikken. We zouden namelijk op vrijdag 13 maart onze eerste gig spelen na de release van onze nieuwste EP, die een dikke week voordien de ether ingejaagd werd. Samen met onder andere Sons Of A Wanted Man en Mitraille was het vlammen geblazen op Dorserfest, maar helaas. Logisch dat alles gecancelled werd, maar dit scenario hadden we zeker niet verwacht…

Wat heeft het coronavirus voor gevolgen voor je muzikale activiteiten?

Ik denk niet dat momenteel iemand zich geroepen voelt om hierover zinnige voorspellingen te scanderen, dus het blijft afwachten. We schakelen voorlopig enkel sociale media en consoorten in om onze EP te promoten in plaats van ermee op pad te kunnen gaan. Als band werken we zoveel mogelijk vanop afstand aan nieuw materiaal… en stalken we elkaar ten gepaste en ongepaste tijden met tracks en vids. De constructieve drive na ons laatste studiobezoek zit er nog in, maar we missen toch wel het anticiperen op elkaars inbreng tijdens repetities. Gaat ongetwijfeld vonken geven van zodra we weer ondergronds kunnen samenhokken.

Hoe was de reactie van fans op geannuleerde optredens?

Het buske zal nog even op de parking blijven staan… niemand ontloopt deze situatie. Maar wetende dat er ook mensen uit onze entourage dagelijks in de frontlinie staan, doet je het uitstel van gigs in een ander perspectief plaatsen. Doch, lang mag dit spelleke écht niet meer duren, of we worden compleet zot. Muziek beleef je met de hele bende en we missen de interactie met de ganse Epitome-kliek, met organisatoren, met andere bands…

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

Sommige mijlpalen waar je als band naar uitkijkt passeren lang je neus weg. Organisatoren staan met hun rug tegen de muur en zijn koortsachtig aan het puzzelen geslagen. Hopelijk valt dit alles te categoriseren onder de noemer “stilte voor de storm”, in de positieve zin. Het zal enkel een uitdaging worden om alles wat nu uitgesteld wordt allemaal opnieuw netjes ingeregeld te krijgen.

Hoe kijk je zelf als liefhebber tegen dit alles aan?

Go with the flow – gone with the flu… 2020 gaat er helaas nog zeer vreemd uitzien. Maar van zodra we het “blijf in uw kot”-principe achter ons kunnen laten, krijgen ze er ons niet meer in!

Wil je nog iets kwijt?

See you soon, on the road to the end of baloney…

Koen Mattheeuws (Primal Creation):

Wat was je eerste gedachte toen de gevolgen van de coronamaatregelen voor jouw muzikale activiteiten duidelijk werden?

Kut natuurlijk. We zaten middenin de opnames van ons nieuwe album. Ik had zelf net mijn heup gebroken in januari door een ongeval. Dat zorgde al voor vertraging en nu kwam dit er nog eens bovenop. Heel je planning ligt aan diggelen. Als het nieuws dan even kan bezinken, realiseer je je wel dat muziek slechts een – de belangrijkste – bijzaak is en dat de gezondheid van iedereen uiteraard primeert en het van het grootste belang is dat iedereen zich aan de opgelegde maatregelen houdt.

Wat heeft het coronavirus voor gevolgen voor je muzikale activiteiten?

Wij zijn een band die het vooral moet hebben van ouderwets repeteren in de oefenruimte en dat is nu even niet mogelijk. Ik denk dat dat het moeilijkste is voor ons op dit moment. Verder waren we volop shows aan het plannen in functie van het nieuwe album dat we in het najaar willen releasen. Deze situatie zorgt voor een hoop onzekerheid op het gebied van optredens voor relatief kleine bands zoals wij. Wel zorgt een dergelijke noodsituatie voor hernieuwde creativiteit. Zo zijn we bezig met het los van elkaar opnemen van twee nummers voor een online initiatief en proberen we de social media goed draaiende te houden!

Hoe was de reactie van fans op geannuleerde optredens?

Ja, hier en daar baalde men. We hadden op korte termijn niet zo heel veel shows staan omdat de focus lag op de opnames van het nieuwe album, maar een lokaal optreden in april en een show op Antwerp Metal Fest eind mei moesten er wel aan geloven. Nu, we hebben er wel vertrouwen in dat uitstel geen afstel betekent in beide gevallen en dat we deze verloren tijd in 2021 of misschien al dit najaar keihard kunnen goedmaken!

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

Hoe kleiner het publiek en hoe beperkter de niche, hoe moeilijker het zal zijn te recupereren van deze gedwongen stilstand naarmate het langer duurt. Echt grote bands en labels kunnen wel tegen een stootje. De underground krijgt het lastiger denk ik, omdat er financieel weinig reserves zijn. Wij hebben alle vijf gewoon een goede baan, dus als band kun je wel gewoon doorgaan, maar clubs, labels, promotors en dergelijke komen wellicht in zwaarder weer terecht. En die heb je toch nodig om onder andere op te kunnen treden als band. Heel het zaakje hangt aan elkaar, dus de support van de fans zal nu en vooral bij de heropstart nog belangrijker worden dan voorheen.

Hoe kijk je zelf als liefhebber tegen dit alles aan?

Ik koop eens een plaat en t-shirt extra om de bands die ik gaaf vind te supporten. Daarnaast hoop ik dat iedereen zich zo goed als mogelijk aan de maatregelen houdt, zodat we binnen afzienbare tijd weer bands kunnen gaan kijken met zijn allen in kleine clubs en zalen met een biertje dabei. Dat zijn toch de mooiere dingen des levens.

Wil je nog iets kwijt?

Stay the fuck home. Oja, we hebben op YouTube de aftermovie van ons Wacken Open Air 2019 avontuur gezet. Mooi stukje escapisme naar betere tijden!

David Walgrave en Joost Vlasschaert (Hunter):

Wat was je eerste gedachte toen de gevolgen van de coronamaatregelen voor jouw muzikale activiteiten duidelijk werden?

Joost: “FUCK”.

David: We moeten een manier vinden om te blijven repeteren en muziek schrijven, zelfs wanneer we niet kunnen samenkomen. Niet repeteren maakt een muzikant heel snel roestig. Als zanger merk ik dat ik veel beter ben als we vaker repeteren en ik vind het moeilijk om thuis wat te lopen zingen. Werken aan nieuwe nummers is ook niet zo gemakkelijk en vergt veel zelfdiscipline. Niet zo gemakkelijk in tijden als deze, met kinderen thuis en werken van thuis…

Wat heeft het coronavirus voor gevolgen voor je muzikale activiteiten?

Joost: Geen repetities, geen optredens… Het is allemaal stilgevallen. De discipline vinden om aan nieuw materiaal te werken is één zaak, maar bij Hunter zijn de meeste nummers het resultaat van een proces waar de ganse band bij betrokken is, dus dat gooi je niet zomaar om. Ik neem ruwe ideeën op en leer intussen wat covers spelen om mezelf uit te dagen.

David: We hadden meer optredens naar het einde van het jaar toe, ik denk dat er maar één of twee zullen geannuleerd worden. We doen dit ook niet professioneel, dus we zullen het als band wel overleven. Optredens zijn voor ons de manier om onze naam levend te houden, onder de aandacht te brengen en nieuwe fans aan te trekken. Ik zou graag tijd hebben om Hunter online te blijven onderhouden, maar het ontbreekt me nog eventjes aan inspiratie.

Hoe was de reactie van fans op geannuleerde optredens?

David: Positief, iedereen lijkt dat wel te snappen.

Joost: Iedereen begrijpt dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten en dat er maar één manier is om de andere kant van de tunnel te halen. Teleurstelling in het kader van een hallucinante grotere situatie.

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

Joost: Het was van in het begin duidelijk dat de ganse sector heel hard ging getroffen worden. Wij hebben in die mate geluk dat we voor ons levensonderhoud niet afhankelijk zijn van de band, maar ik hou mijn hart vast voor de gevolgen voor de scene. De volledige infrastructuur van de muziekscene wordt in één klap onderuitgehaald. Het zal een hele uitdaging worden om alles weer opgestart te krijgen.

 David: Ik denk dat muziek heel belangrijk is voor de mensen momenteel. Het houd je gezond. Ik ben zelf weer naar de radio beginnen luisteren af en toe (wat ik normaal zeer zelden doe) omdat Belgische zenders veel gevarieerdere muziek draaien (verzoekjes) en mensen bijeen brengen. Door de radio ben je niet alleen. Het wordt duidelijk hoe belangrijk muziek, film en tv zijn in je leven, om voor verstrooiing te zorgen. Rock en metal zijn twee zeer “live” genres, die het van optredens moeten hebben, dus ik hoop voor artiesten die hier van moeten leven dat ze het overleven.

Hoe kijk je zelf als liefhebber tegen dit alles aan?

David: Ik denk dat we er samen wel door geraken. We posten veel muziek op Facebook, meer dan voorheen en opvallend veel onbekende muziek, nu we toch tijd hebben om nieuwe dingen te ontdekken.

Joost: We staan op dit moment machteloos tegen deze nieuwe vijand die uit het niets lijkt te komen. Maar we laten de kop niet hangen. Wanneer het leven normaliseert, zal Hunter er zijn. We zullen solidair met organisatoren en andere bands een inspanning leveren om de metalscene opnieuw op gang te krijgen.

Wil je nog iets kwijt?

Joost: If you’re going through hell, keep going.

Dario Frodo (Thorium):

Wat was je eerste gedachte toen de gevolgen van de coronamaatregelen voor jouw muzikale activiteiten duidelijk werden?

In eerste instantie niet zo veel. Aangezien we met de promotie en tour van het eerste album eind 2019 gestopt waren en we met het nieuwe album aan het labelshoppen zijn, hadden we de beslissing genomen om met name in het voorjaar enkel enkele selectieve shows te doen, waaronder 9 jaar Elpee. Alle shows worden nu gecancelled, maar hier worden wij, ten aanzien van veel andere bands, in eerste instantie minder hard door getroffen. Al zal een gedeelte van die impact doorgeschoven worden naar najaar waardoor de kalender dan voor iedereen overvol zal komen te staan met alle gevolgen vandien voor organisatoren en bands.

Wat heeft het coronavirus voor gevolgen voor je muzikale activiteiten?

Qua annulaties dus weinig. Met betrekking tot het labelshoppen echter zitten we met een veel groter probleem. Elk label stelt nu namelijk op hand zijnde releases uit naar later vanwege de economische impact en het onvermogen van bands om releases te promoten, voornamelijk door live te spelen. We hadden vanwege het terug opkomen van enkele oude Belgische bands de beslissing genomen om onze nieuwe plaat pas achter de zomer uit te brengen, om niet in de weg te zitten van deze bands en zelf de mogelijkheid te hebben om de nieuwe plaat naar behoren te kunnen aankondigen, maar door het verschuiven en annuleren van gehele tours, festivals en dergelijke zal ook dat geen sinecure worden. We willen uiteraard de plaat uitbrengen onder een goed gesternte, met de meest mogelijke slaagkansen en met de mogelijkheden om de promotie reeds maanden van te voren te kunnen inplannen, headline shows te boeken en te kunnen integreren in een of meerdere tours met grotere buitenlandse bands.

Hoe was de reactie van fans op geannuleerde optredens?

Fans zijn uiteraard begrijpelijkerwijs teleurgesteld, maar het merendeel ook verstandig genoeg om te weten dat de genomen maatregelen strikt noodzakelijk zijn voor het welzijn van iedereen, jong en oud. Daarnaast komen de shows en de sociale contacten sowieso terug. Alleen zal alles geconcentreerd worden op een kortere periode, zullen alle grote bands en organisatoren hun verlies die ze nu leiden zo snel mogelijk willen goedmaken en zal de kalender overvol zitten met shows en bands op tournee. Ik verwacht dat de groten hun merchandise en entreetickets nog met een ruk de hoogte in zullen jagen en jammer genoeg zullen de fans daar de dupe van zijn. En de prijzen ook gaan betalen. Wat dan weer gevolgen zal hebben voor de kleinere bands en lokale bands op deze aarde, die tevens hun verliezen trachten te recupereren, maar dat zal hen onmogelijk worden gemaakt. Ik verwacht dan ook het komende anderhalf jaar een bloedbad onder bands en kleinere organisatoren, het sluiten van zaken en het opdoeken van vele bands. Het ziet er voor velen helemaal niet zo rooskleurig uit, jammer genoeg.

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

We zitten nu in het oog van de storm, maar de komende maanden en mogelijks jaren zullen voor velen, zoniet allen, behalve de grootsten, een neerwaartse spiraal inzetten met heel veel bands die zullen stoppen, veranderen van muzikale stijl naar richtingen die op dat moment goed scoren (remember grunge opkomst in de jaren ’90, alsook funkmetal, later gevolgd door de eerste golf van nu-metal etcetera).Er is door de laatste jaren heen vanuit de “underground” heel veel door nieuwe en opnieuw herbegonnen organisatoren en zaaltjes heel veel mogelijkheid tot het bijwonen van concerten gecreëerd, wat de afgelopen anderhalf jaar al begon te leiden tot “metaalmoeheid” en zwak bezochte concerten, voornamelijk van kleinere bands. Door het verleggen van het zwaartepunt naar de periode onmiddellijk nadat de coronamaatregelen wereldwijd worden afgezwakt, zal dit mijn insziens leiden tot een ware implosie. Weinig positieve toekomstvisie misschien, maar als je er economisch over nadenkt, helaas niet meer als te verwachten.

Hoe kijk je zelf als liefhebber tegen dit alles aan?

Met argusogen. Ik hoop het mis te hebben met mijn prognoses, dat zal snel duidelijk worden. Polariseringen zullen zich ook doorzetten op muzikaal gebied. Ik herinner me goed de periode tussen pakweg 1993 en 2010 waarin alles wat met onze stijl van metal echt underground was en we gaan, net zoals in elke economische conjunctuur, ook diezelfde weg weer op. Hoe stijl de neerwaartse en daarna de opwaartse, want wees niet getreurd, elke conjunctuur gaat van het dieptepunt af weer omhoog, dat kan niemand zeggen of voorspellen en ook niet hoelang de neerwaartse zal duren. Het worden dus moeilijke tijden, maar voor hen die doorzetten door de moeilijke tijden, wacht hopelijk binnen afzienbare tijd betere momenten. En voor de meesten van ons geldt dat het een hobby is en blijft, waar we iets brengen uit liefde voor de muziek en voor de fans. Of dat er dan 20 of 200 zijn per show, maakt per definitie niet uit.

Wil je nog iets kwijt?

Ik hoop dat iedereen nu momenteel gezond en wel is, dat we op onze positieven kunnen komen, ons geen schrik laten aanjagen door mensen die hun voordeel willen halen uit wat nu gebeurt, want opportunisten zijn er altijd en overal. Ik hoop ook dat de mensen verstandig genoeg zullen zijn om zich niet te laten overhalen om woekerprijzen te gaan betalen die door mastodonten als Livenation zullen worden opgelegd (met name dus alle grote bands die op tour komen) en zullen blijven genieten van de kleine dingen des levens, alsook van de vele “jonge” en “kleinere” bands die ongedwongen het beste van zichzelf geven op plaat en live, en die heel vaak op de huidige momenten betere, meer gedreven muziek maken dat veel van hun grote voorbeelden. En dat nieuw album van Thorium, genaamd Empires in the Sun komt er wel degelijk aan, het liefst nog in het najaar 2020. Hopelijk iets waar jullie, net zoals wij, naar uitkijken om het op zijn minst eens te checken want we zijn uitermate fier op onze “aankomende” nieuweling. Volg ons op onze Facebookpagina voor meer info van zodra we die kunnen meedelen. Voor de rest… stay well and safe!

Max Hendriks (Black Rabbit):

Wat was je eerste gedachte toen de gevolgen van de coronamaatregelen voor jouw muzikale activiteiten duidelijk werden?

Het was onvoorstelbaar. Alle optredens die je had staan in de aankomende maanden gingen in een keer niet door.

Wat heeft het coronavirus voor gevolgen voor je muzikale activiteiten?

Het niet meer kunnen optreden, naar concerten gaan en nu ook zelfs niet meer kunnen oefenen in een volledige bezetting.

Hoe was de reactie van fans op geannuleerde optredens?

Met veel begrip, het is natuurlijk jammer maar iedereen weet dat onze gezondheid voorop alles gaat.

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

Dat alles nu op z’n gat ligt voor minimaal een jaar.

Hoe kijk je zelf als liefhebber tegen dit alles aan?

Ik snappen dat het nu niet anders kan maar het is enorm frustrerend als je niet meer de dingen kan doen waar je normaal je ontspanning en geluk uithaalt.

Wil je nog iets kwijt?

Wij blijven lekker schrijven en hopen dat we hierdoor nog sneller een CD kunnen gaan opnemen. Het komt allemaal wel goed, alleen nu even niet.

Lees ook de vorige aflevering van deze serie met Turpentine Valley, Crowsview, Ptolemea, Cellar Twins en Transport Aerian.