Epitome – EP2020

Recht voor zijn raap rock and roll! Uit Sint-Katelijne-Waver, dat is in België dus. Een band die het de recensent bijzonder makkelijk maakt. Ik knip en plak even van de Facebook-pagina: Epitome is een interactieve, down to earth band met een vette knipoog naar het hardere genre. In de eigen nummers wordt sterke muzikale bagage gekoppeld aan hun gezamenlijke en doorleefde visie op rock. Dat is fijn. In 2015 ging het trio van start met de uitbouw van de huidige sound, gebaseerd op de fundamenten van het toenmalige SUM.of.a.KIND. Dezelfde kern, maar zo veel meer dan slechts een naamswijziging. Men is beïnvloed door Helmet, Soundgarden, Tool, Motörhead en Therapy? Ze hebben al een EP uit, genaamd .come.over.out.come. die je hier kunt beluisteren. En nu is er een tweede EP, de EP2020. Beste titel ooit, want zeg nu zelf … 2020 is nu al monumentaal.

Hoe klinkt dit nu concreet? Wel, het drietal heeft duidelijk de missie om viriele en gespierde muziek met ballen te produceren en doet dat ook consciëntieus. Geen “foliekes” (lees: overbodige franje), gewoon rechttoe rechtaan metal met verstaanbare zanglijnen en een moderne sound. Geen opgeblazen metalsound overigens, wel een festivalsound met een bazig gitaargeluid, een metal/rock hybride drumdier, goed hoorbare basgeluiden en zang die zowaar radiovriendelijk klinkt. Naast de vele grooves en punch is er ruimte voor jaren negentig melodieën met een zekere dosis grunge (Soundgarden, Alice in Chains), bijvoorbeeld in het nummer Frenzy Thaws. Alleen moet je je er een behandeling bij voorstellen die je eerder van een Prong krijgt. De Helmet-referentie uit de introductie is absoluut terecht trouwens. Niets mis mee, integendeel.

EP2020 is een fijne EP, met enkele nummers die ook echt zijn blijven hangen. Persoonlijk neem ik het op voor de track Lack of Control, die het meest inhaakt op mijn geheugen. Neem gerust twee minuten en een beetje de tijd om deze door te nemen, of klik gewoon door naar de Bandcamp.

Label:

Eigen beheer, 2020

Tracklisting:

  1. Intro
  2. Anxiety
  3. Lack Of Control
  4. Frenzy Thaws
  5. The Road To The End Of Baloney

Line-up:

  • Kurt Meulemans – Keel, gitaar
  • Gert Nevelsteen – Drums
  • Gerry Verschooten – Bas

Link: