Het coronavirus en de gevolgen voor muzikanten (deel 11 met Turpentine Valley, Crowsview, Transport Aerian en meer)

COVID-19, beter bekend als het coronavirus, legt het openbare leven in Nederland en België de hele zomer. In beide landen werden poppodia en concertlocaties plotseling gedwongen de deuren te sluiten, werden festivals geannuleerd en zagen bands geplande optredens als sneeuw voor de zon verdwijnen. Zware Metalen stuurde een e-mail met een aantal vragen rond om te vragen wat het plotselinge annuleren van concerten voor gevolgen heeft voor muzikanten.

Roel (Turpentine Valley):

Wat was je eerste gedachte toen de gevolgen van de coronamaatregelen voor jouw muzikale activiteiten duidelijk werden?

We zijn momenteel vooral bezig met nieuwe nummers schrijven en demo’s opnemen. Bij het invoeren van de maatregelen in België maakten we ons dan ook weinig zorgen omdat de eerstvolgende optredens pas opnieuw vanaf eind april gepland stonden. Maar intussen ziet het er meer en meer naar uit dat we ook in de klappen zullen delen en een aantal optredens door onze neus geboord zullen zien. Daarvan hopen we vooral dat we die op een latere datum nog kunnen spelen. Met onze plaat is uit sinds eind 2019 is het natuurlijk wel jammer dat we nu het ‘moment’ wat verliezen om die plaat live aan zoveel mogelijk mensen te kunnen laten horen.

Wat heeft het coronavirus voor gevolgen voor je muzikale activiteiten?

We zien stilaan een aantal concerten uitgesteld worden. Dat is vooral zonde omdat we graag zoveel mogelijk live spelen en – eerlijk is eerlijk – verkoop van platen en merch op die optredens wat centen in het laatje brengt. Centen die we hard kunnen gebruiken om nieuwe opnames te financieren. Ook samen repeteren zit er nu even niet in, maar gelukkig is er nog FaceTime en Skype en kunnen we elk onze eigen nieuwe ideeën thuis opnemen en aan elkaar doorsturen om nieuwe demo’s samen te steken.

Hoe was de reactie van fans op eventueel geannuleerde optredens?

Voorlopig kregen we weinig reacties en ik heb ook het gevoel dat de meesten vooral veel begrip hebben voor de maatregelen en zien dat die echt nodig zijn om de situatie opnieuw onder controle te krijgen. Dat is nu ook eenmaal even belangrijker dan shows afgelast te zien.

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

Moeilijk in te schatten, maar ik vrees vooral dat organisatoren in de toekomst misschien nog iets beredeneerder te werk zullen gaan, iets wat nichegenres wel eens duur te staan zou kunnen komen.

Hoe kijk je zelf als liefhebber tegen dit alles aan?

Ik had zelf ook heel wat tickets liggen om shows bij te wonen en ik vind het sowieso zonde om even geen live muziek te kunnen gaan checken. Maar nu komt het er vooral op aan om allemaal onze verantwoordelijkheid te nemen om hier zo snel mogelijk van af te zijn en weer ‘en masse’ onze favoriete groepen te kunnen gaan toeschreeuwen. Ik mis ook nu al het repeteren, live spelen en vooral het sociaal contact en het ontmoeten van nieuwe gelijkgestemden dat ermee gepaard gaat.

Wil je nog iets kwijt?

Veel sterkte en moed aan iedereen… hoe hard of vervelend ook, laat ons de maatregelen nauwgezet naleven, dan kunnen we hopelijk snel weer onder gelijkgezinden festivals en shows afschuimen. En, nu iedereen tijd zat heeft om nieuwe muziek te ontdekken, … check onze nieuwe plaat Etch (uit op dunk!records) via Bandcamp, Spotify of andere streaming platforms!

Christophe Vandenberghe (Crowsview):

Wat was je eerste gedachte toen de gevolgen van de coronamaatregelen voor jouw muzikale activiteiten duidelijk werden?

De regering heeft zeer zeker de juiste beslissing genomen. Dat was toch wat eerst door mijn hoofd ging. Ik volg het nieuws op de voet en intussen is wel al duidelijk dat het coronavirus wild om zich heen slaat en niemand ontziet. Zeker Italië en Spanje blijven momenteel absoluut niet gespaard. In België hebben we gelukkig momenteel nog geen dergelijke taferelen, maar je weet maar nooit uiteraard hoe ver we binnen een week staan.

Logisch uiteraard dat het voor veel bands en organisatoren een serieuze impact heeft. Verantwoordelijk is het uiteraard niet om een massa mensen bijeen te steken in een café, zaal of wat dan ook. Hopelijk beseft iedereen gewoon de ernst van wat zich nu afspeelt en kunnen we nog dit jaar genieten van wat concerten. Voorlopig wordt Crowsview geconfronteerd met drie gecancelde shows die normaal gezien in april plaatsvonden. Die drie shows, trouwens als support voor Fleddy Melculy, worden gelukkig verplaatst naar andere data later dit jaar. Uiteindelijk komt alles goed. Wat nu telt is de gezondheid van iedereen.

Wat heeft het coronavirus voor gevolgen voor je muzikale activiteiten?

Van repeteren komt voorlopig niks in huis, wat logisch is uiteraard. Zoals ik net vermeld heb, krijgen we als band te maken met een paar gecancelde shows. Daarnaast zijn een aantal shows die ik zelf als bezoeker ging bijwonen logischerwijs ook geannuleerd. Hopelijk worden die verplaatst naar een ander moment. ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’, dus is er wel tijd nu om bezig te zijn met het schrijven van muziek thuis, met het beluisteren van veel muziek en het opknappen van wat huishoudelijke taken. Er is altijd wel iets zinvol te doen.

Hoe was de reactie van fans op de geannuleerde optredens?

Zolang de optredens verplaatst kunnen worden is er geen probleem denk ik. Bij een annulatie kan ik begrijpen dat de fans ontgoocheld waren. Uiteindelijk zal iedereen wel de ernst van de huidige situatie begrijpen en inschatten. Een geannuleerde show weegt daar natuurlijk niet tegen op.

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

De gevolgen zullen vrij imposant zijn. Momenteel is het nog koffiedik kijken wat de zomermaanden brengen. Ik denk dat veel bands dan ook het zekere voor het onzekere zullen nemen en hun tournees zullen annuleren en eventueel verplaatsen. Dit zal uiteraard een impact hebben op veel organisatoren van festivals en shows en die zullen toch enige flexibiliteit aan de dag moeten brengen. In het ergste geval gaat het festival of de show gewoon niet door en wordt dit bijgevolg uitgesteld met een jaartje. Uiteraard heeft dit alles financiële gevolgen voor bands en festivals, net nu er onlangs fors bespaard werd in de culturele sector. Hopelijk kan men indien nodig alsnog op steun rekenen van de overheid.

Hoe kijk je zelf als liefhebber tegen dit alles aan?

Wat ik het meest mis momenteel is onze wekelijkse repetitie. Altijd leuk om samen iets te creëren en elkaar te zien. Er wordt best wel wat afgelachen in onze band. Daarnaast is het natuurlijk spijtig dat het bezoeken van een concert of evenement even niet meer kan. Ik hoop echter dat ten gevolge van dit virus geen organisatoren over kop gaan want dat zou natuurlijk een spijtige zaak zijn. Geen organisaties = geen shows voor bands. Uiteraard, als liefhebber, is het momenteel behelpen en luister ik nagenoeg constant naar muziek. Dat verzacht de spreekwoordelijke pijn een beetje.

Wil je nog iets kwijt?

Welgemeende dank aan alle mensen in de ‘frontlinie’: mensen in de zorg, transport, openbare orde, voeding… Kortom, alle mensen die ervoor zorgen dat we dagelijks voorzien worden van alles wat we nodig hebben op eender welk vlak. Wees begaan met je medemens en zorg er voor dat egoïsme rondom je geen plaats kent. Er circuleren heden ten dage genoeg voorbeelden op social media waaruit blijkt dat mensen enkel en alleen met zichzelf begaan zijn. Dit zal ons in elk geval niet vooruit helpen. Blijf binnen, zorg goed voor je naasten en laat je niet verleiden tot massahysterie. Stay home, stay safe, take care!

Priscila Da Costa (Ptolemea):

Wat was je eerste gedachte toen de gevolgen van de coronamaatregelen voor jouw muzikale activiteiten duidelijk werden?

De release van ons album zou op 13 maart plaatsvinden en de annulering van concerten voor meer dan honderd bezoekers werd door het Luxemburgse ministerie aangekondigd op 12 maart. Dus de teleurstelling was groot! We dachten dat de release een paar weken zou worden vertraagd, maar toen we ons de omvang van de coronavirussituatie realiseerden zagen we wel dat we veel langer moesten wachten. Alles is inmiddels gewijzigd: publicatieplannen, promotiestrategie, alles. We zijn nog aan het bekijken hoe we ons het beste aan de situatie kunnen aanpassen. Maar het is niet gemakkelijk om een ​​opkomende groep te zijn. We waren van plan om live video’s te maken en deze naar boekingskantoren te sturen, maar het zal allemaal moeten wachten.

Wat heeft het coronavirus voor gevolgen voor je muzikale activiteiten?

Geen concerten en de promotionele acties die verband houden met de release van ons album zijn dus stopgezet, alles staat stand-by. Mijn zangschool is ook gesloten. Gelukkig geeft de Luxemburgse staat ons financiële steun waar we erg dankbaar voor zijn.

Hoe was de reactie van fans op de geannuleerde optredens?

Ze waren erg teleurgesteld, we krijgen veel begripvolle reacties.

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

Ik denk dat er veel nummers zullen zijn die tijdens deze quarantaineperiode zullen worden geschreven en dat er over een jaar of twee een massa nieuwe albums zullen verschijnen, haha. Als de quarantaine lang duurt, zullen er zeker meer live streaming concerten komen.

Hoe kijk je zelf als liefhebber tegen dit alles aan?

Ik probeer me er vooral voor af te sluiten en zo goed mogelijk om te gaan met deze situatie. Go with the flow lijkt me op dit moment het beste motto.

Cellar Twins:

Wat was je eerste gedachte toen de gevolgen van de coronamaatregelen voor jullie muzikale activiteiten duidelijk werden?

We zeiden letterlijk tegen onszelf: oh shit. We hoorden donderdag 12 maart om 23.00 uur dat ons concert van 14 maart zou worden geannuleerd en dat na alle publiciteit die we ervoor hadden gedaan. We wisten toen nog niet hoever de metingen zouden gaan, dus in het begin zagen we alleen dit probleem.

Wat heeft het coronavirus voor gevolgen voor jullie muzikale activiteiten?

Sinds de quarantaine zijn we beperkt tot thuisblijven, dus meer tijd voor repetities, maar verder vooral ook veel bezorgdheid voor de wereld om ons heen. Daarnaast hadden we al zes maanden een afspraak staan om een video op te nemen in een kasteel maar dat is dus ook afgelast.

Wat was de reactie van fans op geannuleerde optredens?

We kregen aanvankelijk veel berichten van mensen die teleurgesteld maar ook boos waren over de toen genomen maatregelen, maar inmiddels voelen we veel steun en krijgen we veel berichten van mensen die aangeven dat ze ons hopelijk snel weer zien. Er komt wel een gevoel van solidariteit los met deze problemen.

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

Veel concertzalen en bars die groepen verwelkomden zullen de gevolgen ondervinden en misschien wel moeten sluiten. Wat bands betreft zijn er naar onze mening twee categorieën: degenen die van tijd tot tijd concerten geven tijd en degenen die ervan leven. Ook al is het vervelend voor ons dat onze concerten zijn geannuleerd, het is veel erger voor groepen die hun inkomsten uit tours halen en die in deze moeilijke maanden dus bijna geen inkomen zullen hebben. En we mogen ook de festivals niet vergeten die worden  geannuleerd of uitgesteld. Het zorgt allemaal voor veel problemen. We hopen gewoon dat iedereen kan herstellen en dat de muziekwereld er sterker uit zal komen!

Hoe kijken jullie zelf als liefhebbers tegen dit alles aan?

Het doet ons vooral veel verdriet. We zien elke dag projecten uitvallen, festivals afgelast of uitgesteld worden, groepen die hun tour door Europa afzeggen… Gelukkig hebben we nog steeds muziek om bij te houden. We kunnen niet naar concerten gaan, maar we kunnen altijd naar onze favoriete bands luisteren en zelf onze eigen muziek maken!

Willen jullie nog iets toevoegen?

Deze periode zal voor de meesten van ons erg moeilijk zijn, met inkomensprobleem, geannuleerde evenementen, quarantaine enzovoort. Maar we moeten verenigd blijven en degenen helpen die we kunnen helpen. Als je een fan bent van een groep of een festival en je wilt ze helpen dit allemaal te overwinnen, aarzel dan niet om ze je steun te tonen of je hulp aan te bieden! Een festival heeft altijd vrijwilligers nodig om te functioneren en een groep heeft fans nodig om de mindere tijden te doorstaan. Samen brengen we muziek tot leven en vrolijken we elkaars leven op.

Hamlet (Transport Aerian):

Wat was je eerste gedachte toen de gevolgen van de coronamaatregelen voor jouw muzikale activiteiten duidelijk werden?

Het klinkt misschien bizar, maar ik dacht eerst aan anderen. Ik dacht: okee, veel werk dat ik gedaan heb (en er kwam een reüniereeks optredens aan na drie jaar stilte!) is nu definitief de vuilnisbak in, maar als het de situatie voor mijn medemens wat weliger maakt, dan laat het zo zijn. Het is geen juiste tijd voor een ‘eerst ikke’-motto.

Wat heeft het coronavirus voor gevolgen voor je muzikale activiteiten?

Het was en is ernstig. Transport Aerian had drie jaar stilte, we hebben de nieuwe line-up nu bij elkaar en hadden de eerste reeks optredens in België en Nederland geboekt. We zouden van start gaan in april…

Hoe was de reactie van fans op geannuleerde optredens?

Het is moeilijk te zeggen. Reünietournees zijn altijd ‘wait and see’. De echte vraag is: hoe groot is de schande voor ons, aangezien veel venues nu geen risico’s meer zullen nemen en we geen duidelijkheid hebben over de verplaatse datums.

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van de rock en metal?

Het gaat een grote impact hebben voor de artiesten, maar de grootste impact lijkt me toch voor de mensen die achter de schermen werken: de venues, de promotors, de labels, de tourbookers, tourmanagers, stagecrew, techniekers, geluidsmensen, enzovoort. De schade voor de grotere acts zal uiteraard grotere cijfers vertonen, maar feitelijk: het risico is groot dat wij terug in de tijd gaan toen er niet zoveel kleinere bands en kleinere venues en kleine festivals bestonden. Kleinere clubs op slot betekent minder platforms voor kleinere bands om te spelen, betekent minder inkomsten en dus minder mogelijkheden voor de industrie in zijn geheel. Want als enkel de groten het gaan overleveen, dan wordt het een eenheidsworst… Het gaat de hele sector zwaar treffen, maar kan ook een goede brandstof zijn voor de creatieve kunst- en businessoplossingen. Vooral, het is een grote test voor iedereen. En wij moeten slagen.

Hoe kijk je zelf als liefhebber tegen dit alles aan?

Ik heb veel zorgen over mijn collega’s en ook over gewone mensen. In mijn leven is niets veranderd: ik leef altijd in de seclusie, en de quarantaine veranderde effectief niets in mijn manier van leven. Maar ik besef hoe groot de impact voor alle aspecten van leven kan zijn, en het maakt mij ongerust, to say the least.

Wil je nog iets kwijt?

Stay safe and take responsibility folks. Het gaat niet jullie alleen aan. Het gaat ons allen aan. Je bent gezond en jong, maar je hebt nu geen moreel recht om egoïstisch te zijn. Ik zie te veel jonge mensen die dat niet willen beseffen.

Lees ook de vorige aflevering van deze serie met Mouflon, Deem Index, Burial, Liquid Therapy en An Evening with Knives.