Carbage run: twee metalheads met een barrel door Europa (en ze zoeken stickers)

De Carbage run is de ultieme vijfdaagse rally door Europa in een barrel van maximaal 500 euro. De grootste gekste road trip van Europa met verschillende edities in binnen- en buitenland gaat deze maand nog door Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije. Onder hen: twee metalheads die hun oude Volvo het liefst volgeplakt zien met stickers.

‘Wij zijn twee metalheads die elkaar al 25 jaar kennen en tot zeven jaar geleden regelmatig met elkaar naar festivals gingen en het Bevrijdingsfestival in Zwolle opbouwden’, zegt Joost Oscar Bergman. ‘Beste vrienden zou je kunnen zeggen. We helpen elkaar door weer en wind. En houden van hard werken. Dus kwam ik vorig jaar de Carbage run tegen en we waren beiden super enthousiast.’

Het doel is volgens Bergman simpel: ‘Schaf een auto aan ter waarde van maximaal 500 euro, knap hem op waar nodig, pimp hem met lampjes, imperiaal en stickers. Neem hetgeen mee wat je nodig heb zoals reservebanden, -vloeistoffen en andere onderdelen en gereedschappen. Zorg dat je onderweg je auto kan fixen, want je mag geen pechhulp van de verzekering inschakelen. En rij tweeduizend kilometer vanaf Dresden in Duitsland  door Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije terug naar de Duitse grens. Als je onderweg met pech langs de kant van de weg komt te staan, móet je geholpen worden door je mederunners en dus kom je nooit alleen te staan.’

De eerstvolgende editie van de Carbage run vindt plaats van 23 tot en met 27 januari. De deelnemers rijden elke dag ongeveer vijfhonderd kilomter en overnachten in een hostel of hotel naar keuze. Bij de start en finish zijn voldoende faciliteiten aanwezig en voordat iedereen van start gaat worden de auto’s gekeurd. Bergman en zijn vriend Vincent Vogelaar hebben in augustus een rode Volvo v40 gekocht en die opgeknapt en gepimpt zodat ze in ieder geval kunnen starten.

Het plan is nu om hun rode barrel te bestickeren met metalbands zodat hij als een ware metalmobiel door Oost-Europa rijdt. ‘Deze wagen is uniek in zijn soort,’ aldus Bergman. ‘Het gebeurt zelden dat er metalheads meedoen aan zo’n run en als ze er dan zijn moeten ze uiteraard wel duidelijk te zien zijn.’ De bestemming daarna is ook al bekend: Summer Breeze Open Air.

Bands die hun stickers op het rode gevaarte willen zien; stuur ze zo snel mogelijk op naar: J.O. Bergman, Gounodstraat 11, 3816 WH Amersfoort of V. Vogelaar, Eekwal 1b, 8011 LA Zwolle.

Link: