Café Zware Metalen #5

In Café Zware Metalen gaan we opzoek naar de mens achter de metal, of de metal achter de mens. Wie is de metal-mens in al zijn verscheidenheid? We leggen de focus op de concert- en festivalganger, de platenlabel eigenaar, de barman, de buurman, de lichtman, de verpleegkundige, de politicus of de leraar. Wie je ook bent en wat je ook doet, we hebben allemaal een ding gemeen: metal! In deze rubriek  gaan we in gesprek met jou! Want waar komen immers de leukste, meest spontane en luchtige gesprekken tot stand? Juist: in het café. In de vijfde aflevering van Café Zware Metalen treffen we organisator van Herrie Metal Festival: Mike.

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven (vertel vooral wat je wilt delen..)

Ik ben Mike Blommestein, 34 jaar uit Alkmaar. Doordeweeks ben ik vooral werkzaam in de schoonmaak en renovatie, dat gedeelte is leuk maar niet waar ik de meeste energie uit haal. Waar ik daarnaast mee bezig ben is herrie maken en herrie metal festival organiseren, dat laatste zijn dan ook de Herrie events in Alkmaar.

Herrie is m’n ultieme, uit de hand gelopen project ontstaan uit passie. Toen ik startte op mijn 16e levensjaar met het organiseren van metalavonden in het jongerencentrum had ik niet verwacht me ooit bezig te houden met deze grotere projecten. De eerste “grote” editie was in 2019 en met grotere plannen voor 2020 begon de ellende van Covid. Net als voor iedereen was de 2020/2021 periode volledig klote. Maar alsnog diverse events kunnen organiseren zoals Niet Pitten, Maar Zitten. Een concept wat hopelijk nooit meer terug hoeft te komen, maar waar ik wel heel blij mee ben dat we met de mensen van Hal25 en het Herrie team dit mogelijk hebben kunnen maken.

Naast de Herrie dingen schreeuw ik ook in de band Bloid waarmeee we een mix van thrash en death maken met een lekkere, vieze groove erin. Momenteel zijn we bezig met het afronden van onze nieuwe EP.

Hoe en wanneer kwam je aanraking met metal, wat trok je zo aan en wat is je eerst gekochte metal album?

De eerste keer was bij een vriend thuis op tv (zender: The Box), ik snapte er niks van maar het was wel intens op de goede manier. Gelijkelijk daarna de punk in gegleden wat escaleerde in het ontdekken van System Of A Down. Dat was ook meteen mijn eerst gekochte metalalbum: Toxicity van System Of A Down.

Na de gebruikelijke System Of A Down, Korn, Slipknot, Limp Bizkit-ontdekkingen werd het snel wat obscuurder en meer black/noise en eigenlijk ook pure pleurisherrie. Ondertussen is het een stabiele mix van deathmetal, grind- en deathcore en post- black metal. Maar dit verandert vrij vaak (nog steeds).

Hoelang bezoek je Zware Metalen al en wat vindt je leuk aan de site?

Vroegâh vrij vaak, vooral omdat het een van de weinige media is die ook aandacht geeft aan de lokale scene. De bands die ik makkelijker live kon zien in de buurt werden bijvoorbeeld gerepresenteerd. Ondertussen is het via de Zware Metalen-socials wel duizend keer makkelijker om op de hoogte te blijven: props daarvoor!

Welke bands hebben een grote invloed gehad op je, of hebben je ‘gevormd’?

Qua vormen in muzikaal opzicht toch echt wel System of a Down, Slipknot, Fear Factory, Rammstein, The Black Dahlia Murder, Lamb of God en Bring Me The Horizon. Dat is het straatje artiesten in de breedste zin, ongetwijfeld vergeet ik er nog een hoop overigens.

Wanneer luister je vooral naar metal? En zijn er naast metal nog andere muzieksoorten waar je graag naar luistert en zo ja, wat brengen die muzieksoorten jou wat metal niet of in mindere mate brengt?

Als het kan, luister ik tijdens het werk veel, mocht het werk het toelaten. Als ik alleen werk is het lekker om blastbeats om me heen te hebben maar dat wordt natuurlijk niet altijd gewaardeerd. In de auto check ik vaak nieuwe releases en bands die nog op de “te checken” lijst staan. Naast metal luister ik ook veel naar drum’n’-bass, gare Hollandse hiphop en lo-fi beat-achtige dingen. Heerlijk contrast wat bij mij heel ontspannen werkt.

Sfeerimpressie Herrie Metal Festival

Wat zijn recente albums (niet ouder dan een jaar) die je grijs draait? En wat maakt die albums zo bijzonder?

De laatste is Radical van Every Time I Die en Oxidized van Frontierer. De eerste omdat het een lekker luisterend beukend feestje is, de tweede omdat het een bijna niet te doen intens ander soort feestje is. Beiden intens op een eigen, goede manier.

Wat is je meest memorabele concert en/of festivalervaring? Wat zijn je herinneringen daarbij en wat maakt de herinnering zo speciaal?

Dat was denk ik op Graspop bij Kiss. Ik was volledig van de wereld en kan me bijna niks ervan herinneren. Opeens vloog de gitarist met vuurwerk uit zijn schoenen en gitaar over het publiek (en mij) heen. Ik snapte er helemaal niks van en dat was geweldig.

Welk festival, welke band of welke concertzaal zou je heel graag nog eens willen bezoeken? En wat maakt het dat dat er nog niet van gekomen is?

In plaats van op vakantie gaan heb ik jaren naar enorm veel festivals en concerten bezocht. Ik zou nog wel eens een death metal festival in Amerika willen meepakken, puur ook om te kijken hoe die scene daar is (en of het net zo gezellig is als hier).

Mike na een afgelopen editie van Herrie Metal Fest

Favoriete metalalbum allertijden en favoriete metalnummer allertijden, en uiteraard graag aangeven waarom die keuzes?

System of a Down – System of a Down: die heb ik helemaal kapot geluisterd! Het hele album kan ik nog steeds dromen en die verliefdheid is nooit weg gegaan. Beste nummer vind ik bijna niet te doen. Toen ik een beetje in een metalmoeheid zat was er wel een nummertje waardoor ik weer verse energie heb gekregen en daardoor komt die wel als eerste in me op. Het heerlijk rustgevend potje herrie: Burning Skies met Rounding Up The Cattle.

Wat vind je mooi aan de metalscene en waarin verschilt dit genre volgens jou ten opzichte van andere muzieksoorten? Zijn er ook dingen die je minder vindt aan de ‘scene’?

Het is een cliché die echt iedere metalhead zal herkennen, maar iedereen is welkom in de metal. Het is snel gezellig en de liefde voor metal is meestal al genoeg voor nieuwe vriendschappen, wat gewoon heel mooi is. Een nadeel hierin spreekt het vorige een beetje tegen, namelijk de ellende tussen de sub-genres van metal die er soms zijn. Persoonlijk kan ik genieten van een blackmetalconcert in de puurste vorm maar ook van een uptempo deathcore band met belachelijke bass-drops bijvoorbeeld. Jezelf in een sub-genre stoppen vind ik zonde aangezien het (in mijn opinie) allemaal op alternatieve muziek neerkomt.

Wat staat er nog op je wenslijstje wat betreft metal, of wat zou je graag nog eens mee willen maken (ook als het niet meer mogelijk is)?

Een grote Herrie editie draaien die uitverkoopt. Dat zou wel de kers op de taart van een uit de hand gelopen hobby zijn voor mij. Voor de rest het blijven ontdekken van nieuwe bands, muziek, rare sub-genres en positief verrast worden door de metalwereld in het algemeen.

Bedankt voor het deelnemen! Succes met het organiseren van de komende edities ook! We sluiten af met wat ‘funvragen’.

Heineken of Hertog-Jan? 
Hertog-Jan, meer smaak, minder koppijn de dag erna (ging vroeger soepeler).

Graspop of Wacken Open Air?
Graspop! Was altijd meteen feest, altijd goede buren en een waardeloos tenten-indeling-systeem dat op de een of andere manier perfect werkte.

Slapen op een festivalcamping of een kamer/chalet huren?
Camping, maar als er toevallig een chalet op de camping staat dan laat ik me tegenwoordig graag verleiden haha.

In de moshpit of rustig van een afstand genieten?
Afstand, ik ben niet soepel genoeg meer lol.

Muziek streamen of fysieke examplaren kopen?
Streamen voor gemak, kopen puur voor support van de band of event.

Lees uit deze rubriek ook:

Link: