Café Zware Metalen #4

In Café Zware Metalen gaan we opzoek naar de mens achter de metal, of de metal achter de mens. Wie is de metal-mens in al zijn verscheidenheid? We leggen de focus op de concert- en festivalganger, de platenlabel eigenaar, de barman, de buurman, de lichtman, de verpleegkundige, de politicus of de leraar. Wie je ook bent en wat je ook doet, we hebben allemaal een ding gemeen: metal! In deze rubriek gaan we in gesprek met jou! Want waar komen de leukste, meest spontane en luchtige gesprekken tot stand? Juist: in het café. Deze week treffen we Wilma uit Brabant, de grootste Rotting Christ-fan van het land. 

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben Wilma, 64 jaar oud en ben van mijn pensioen aan het genieten.

Hoe en wanneer kwam je aanraking met metal, wat trok je zo aan en wat is je eerst gekochte metalalbum?

Negentien jaar geleden hoorde ik mijn zoon naar Slayer luisteren. Ik vond het in eerste instantie verschrikkelijke muziek. Na een paar maanden ging ik het echter waarderen. Toen begon ik ook naar Metallica te luisteren. Wat me toentertijd zo aantrok -en nog steeds!- waren de teksten, het snelle ritme, de grunts, de variatie in de nummers en de vette riffs. Metal is nooit saai!

Van huis uit ben ik diehard Queen-fan. In 1977 kocht ik mijn eerste LP voor 23,95 gulden en ik ben altijd fan gebleven. Ik heb voor mezelf nooit metalalbums gekocht, maar ik kreeg van mijn kinderen gebrande CD’s met metalnummers waarvan ze dachten dat ik ze mooi vond en die vond ik inderdaad bijna altijd goed. Zo leerde ik Slayer en Metallica verder kennen, met onder andere I Hate You, Orion, So What, Master of Puppets en The Call of Ktulu. Die gebrande CD’s luisterde ik toen iedere dag. Ik heb overigens wel een keer Behemoth-LP’s gekocht voor de verjaardag van mijn dochter.

Hoelang bezoek je Zware Metalen al en wat vind je leuk aan de site?

Sinds een jaar of vier bezoek ik Zware Metalen. Ik vind vooral de recensies en de interviews echt leuk. Het is geweldig om nieuwe bands te leren kennen die je anders nooit gehoord zou hebben. Dankzij Zware Metalen heb ik veel nieuwe muziek ontdekt. De radioshow op Stranded FM beluister ik ook graag!

Welke bands hebben een grote invloed gehad op je en/of hebben je ‘gevormd’?

Er is geen twijfel over mogelijk dat Rotting Christ voor mij de belangrijkste band is, maar ik vind het moeilijk om precies uit te leggen waarom. Ik vind de muziek zo ongelooflijk mooi en de teksten ook. Mijn liefde voor metal is natuurlijk aangewakkerd door Slayer. Daar begon het allemaal mee! Tot slot heeft de muziek van Decapitated, Mayhem en Amon Amarth ook veel positieve invloed op me gehad. Die ‘power’ vind ik heerlijk! Daar word ik echt vrolijk van!

Wanneer luister je vooral naar metal? Zijn er naast metal nog andere muzieksoorten waar je graag naar luistert en zoja, wat brengen die muzieksoorten jou wat metal niet of in mindere mate brengt?

Ik luister metal op de fiets en tijdens het lezen. Het liefst iedere dag! Ik kan oprecht maar weinig dagen zonder metal… Ik luister vanwege de nostalgie ook graag naar golden oldies en classic rock. Ik had vroeger vijf jukeboxen in huis met singletjes van Metallica, Deep Purple, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, The Rolling Stones en zelfs Rotterdam Terror Corps, wat mijn zoon toen heel leuk vond. Het was ook leuk om een jukebox uit mijn eigen geboortejaar te hebben, met alleen singles uit het jaar 1958.

Wat zijn recente albums die je grijs draait? Wat maakt die albums zo bijzonder?

De afgelopen tijd heb ik heel veel geluisterd naar De Doorn van Amenra en Among the Fires of Hell van Sakis Tolis. Vooral vanwege de sfeer die deze albums creëren en de teksten.

Wat is je meest memorabele concert en/of festivalervaring? Wat zijn je herinneringen daarbij en wat maakt de herinnering zo speciaal?

Ik heb inmiddels zoveel memorabele concerten meegemaakt… Zo vond ik het geweldig om de drummer van Rotting Christ, Themis Tolis, in Bergen op Zoom te ontmoeten bij het concert in Gebouw-T. We kwamen elkaar tegen toen hij buiten even een sigaretje ging roken en wauw, wat een ontzettend vriendelijke man zeg! Het was ook geweldig om een concert van Rotting Christ voor mijn zestigste verjaardag te krijgen van mijn dochter. Wat ontzettend genieten was dat weer! Eigenlijk zijn alle concerten van Rotting Christ super memorabel omdat ik de muziek zo godverdommes goed vind. Wat ik ook vooral waardeer in de concerten van Rotting Christ is de intensiteit en passie van de zanger Sakis Tolis. Zijn passie straalt hij op een manier uit die ik erg waardeer. Maar ja, Amon Amarth op Into the Grave was ook een feest zeg. En Watain in Doornroosje vond ik ook wauw! Dit vond ik echt de ‘limit’ als je het hebt over black metal. Als bands verder gaan dan Watain, haak ik af hoor. Het concert van Bathushka in Amsterdam in maart 2020 vond ik ook heel indrukwekkend, omdat dit de laatste zou zijn voor een heel lange tijd. Ik heb de concerten ontzettend gemist tijdens de lockdowns… Tot slot was er ook een Slayer-concert waarin ik de plectrum van Kerry King in mijn decolleté had opgevangen. Ja, daarom alleen al was dat optreden onvergetelijk. Dat plectrum hebben we ingelijst!

Welk festival zou je heel graag nog eens willen bezoeken? 

Ik zou graag weer naar Into the Grave willen gaan als de line-up wat interessanter voor mij is. Ik verheug me er erg op om met mijn dochter naar Alcatraz in Kortrijk te gaan. Eindelijk weer samen een weekend genieten van live muziek! Ik kan niet wachten om Behemoth weer te zien, en Watain, Dark Funeral… We gaan ook naar Soulcrusher in Nijmegen. Dat wordt een eerste keer, maar die line-up is erg indrukwekkend. Ik ben er heel benieuwd naar! Doornroosje vind ik een fijne zaal en het lijkt me heel leuk om daar met mijn dochter Amenra, Gaahls Wyrd, Ultha en Gaerea te zien. Ik vind het ontzettend fijn om die passie voor metal met mijn dochter te delen. Samen genieten we hier enorm van! We blijven altijd onszelf, ook qua kleding. Ik heb geen bandshirts en dat hoeft van mij ook helemaal niet. Jezelf zijn is metal, toch? Ik doe naar concerten dus gewoon aan wat ik altijd draag. Dat levert voor metalheads nogal eens wat verwarring op. Zo werden we bij een concert van Rotting Christ in Arnhem gezien als twee brave kerkgangers die wilden protesteren. De hokjesgeest… Zelfs in de metalscene kom je het nog te vaak tegen!

Favoriete metalalbum allertijden en waarom die keuze? Favoriete metalnummer allertijden en waarom die keuze?

Non Serviam van Rotting Christ is mijn favoriete metalnummer allertijden. Dit is mijn lijfspreuk geworden. Het is een boodschap die ik graag onderschrijf. Ik vind het belangrijk om jezelf te blijven. Blijf bij jezelf. Altijd!

Rituals van Rotting Christ is mijn favoriete metalalbum allertijden. Hier staan alleen maar goede nummers op en de albumart intrigeert me. De klei op het gezicht van die man, als het ware half dood en half levend… Fascinerend!

Wat vind je mooi aan de metalscene en waarin verschilt dit genre volgens jou ten opzichte van andere muzieksoorten? Zijn er ook dingen die je minder vindt aan de ‘scene’? 

De scene vind ik vaak wel erg introvert en doorgaans eenzelvig. Vele metalheads lijken bij concerten in hun eigen bubbeltje te zitten, waar je niet doorheen kan prikken.

Een groot verschil van metal ten opzichte van andere muzieksoorten is volgens mij het imago. Ik vind het jammer dat mijn leeftijdsgenoten niet de moeite nemen om te luisteren naar metal. Het is bij voorbaat afgeschreven als herrie. Mijn generatie geeft geen kans voor verbetering. Dat vind ik jammer en dom. Ze zijn erg bevooroordeeld en niet in staat of welwillend om te luisteren. Nog nooit heeft iemand tegen mij gezegd, goh, laten we luisteren naar ‘jouw’ muziek! Ze bouwen er een grote muur omheen en weten niet wat ze eventueel missen. Ze vinden metalheads enge, zwartgallige en gewelddadige mensen. Mijn ervaring is precies het tegenovergestelde. Zo stond ik per ongeluk in de moshpit met mijn toentertijd vijftienjarige dochter. Diverse mannen gingen achter ons staan om ons te beschermen, zonder ervoor te hoeven vragen. Alle vooroordelen over metal durf ik te weerspreken.

Wat staat er nog op je wenslijstje wat betreft metal, of wat zou je graag nog eens mee willen maken (ook als het niet meer mogelijk is)?

Ik droom over een Slayer-concert met mijn zoon en dochter en om dan I Hate You, Dead Skin Mask en Disciple live te horen!

Dan nu wat funvragen…

Rode wijn of witte wijn?

Rood in de winter en wit in de zomer.

Concert of festival?

Concert, want ik kan niet meer zo lang staan. Lol!

Scandinavische metal of Amerikaanse metal?

Scandinavische natuurlijk, zonder twijfel! Véél beter dan die Amerikaanse metal (Slayer is een uitzondering)! En in Scandinavië ligt de oorsprong van black metal. Ik vind originaliteit heel belangrijk.

Slapen op een festivalcamping of een kamer/chalet huren?

Ik ga nooit van mijn leven slapen op een camping. Doe mij na een dagje festival maar een taxi naar een vijfsterrenhotel.

The Rolling Stones of The Beatles?

The Rolling Stones zijn veel beter! The Beatles vind ik echt helemaal niks. Strawberry Fields Forever, kom op joh… Ga toch weg.

In de moshpit of rustig van een afstand genieten?

Vooraan aan de zijkant is voor mij de beste plek. Ik ben niet bejaard, maar ik wil wel heel blijven. Ik wil live concerten intens beleven, maar ik hoef daarvoor niet in de moshpit.

Muziek streamen of fysieke examplaren kopen?

Ik gebruik iedere dag Spotify. Mijn dochter stuurt me altijd links naar nieuwe nummers die ik dan kan beluisteren en we hebben gedeelde afspeellijsten. Super leuk vind ik dat!

Bedankt voor je deelname Wilma! 

Wil je ook graag deelnemen aan deze rubriek? Geef je dan op door een mail te sturen naar contact@zwaremetalen.com. 

Lees uit deze rubriek ook: