24 oktober: duistere zondag in Baroeg met Sear Bliss

De Rotterdamse Baroeg wordt zondag 24 oktober een stukje duisterer in duistere dagen. Drie eigenzinnige bands uit drie verschillende landen betreden die middag en avond het podium. Een nadere kennismaking met Sear Bliss, Bohemyst en Dystopia.

Dystopia uit marinestad Den Helder begon als thrashmetalband maar maakt tegenwoordig black metal. En dat doen de heren niet volgens vaste lijntjes, maar juist door constant op zoek te gaan naar andere invalshoeken voor hun zwartgeblakerde muziek. Het voorlaatste album, Chaos Philosophorum, is daardoor zowel technisch, progressief, sfeervol en gevaarlijk tegelijk. Voor het vorig jaar verschenen derde album, gooide de band het roer om door louter Nederlandstalige teksten te maken. Het zorgt ervoor dat het even wat moeite kost om je de sound van Dystopisa eigen te maken, maar ook voor muziek die live heerlijk intens binnenkomt.

<

Het Tsjechische Bohemyst heeft nog maar één album uit: het oerdegelijke Čerň A SmrtToch gaat de geschiedenis van de black/deathmetalband terug naar 1993. Vanaf dat jaar tot en met 2017 acteerden de mannen onder de naam Avenger en maakten zes albums uit. Twee bandleden hebben bovendien ook nog een directe link met het legendarische Master’s Hammer. Kwaliteit is dus gegarandeerd.

Headliner van vanavond is Sear Bliss, al sinds 1993 maker van sferische black metal. Debuutalbum Phantoms sloeg in 1996 in als een bom, mede dankzij het gebruik van koperblazers. In die tijd was het nog bijzonder als een blackmetalband verder keek dan de gebruikelijke instrumenten. De échte doorbraak van Sear Bliss bleef dan misschien uit, maar de band grossiert in smaakvolle releases en bij Zware Metalen bespreken we ze graag: Grand Destiny (2001), Forsaken Symphony (2002), Glory and Perdition (2004), The Arcane Oyssey (2007), Eternal Recurrene (2012) én het laatste wapenfeit: Letters from the Edge uit 2018. De korte tournee van Sear Bliss (zes shows in drie landen in zeven dagen) heeft de titel Phantoms from the Edge Tour en draait dus vooral om de eerste én laatste plaat.

Er zijn nog kaartjes voor het concert van Sear Bliss, Bohemyst en Dystopia.

Links: