Bohemyst – Čerň A Smrt

Uit Tsjechië komt dit gezelschap dat voornamelijk bestaat uit ex-leden van Avenger en Master’s Hammer. Het Nederlandse Petrichor Records brengt de debuutplaat uit, die de illustere titel, Čerň A Smrt of Zwarte Dood meekreeg. En op zich een passende titel als je weet dat deze heren black metal spelen met een stevige korst death metal. Maar kan het ons boeien of teren de heren iets te veel op de kredieten uit het verleden? Avenger was immers een band die tussen 1994 en 2017 op gepaste tijden toch smerige plaatjes uitbracht.

Een ranzige, vettige intro kondigt de intrede van de Zwarte Dood aan. En het eerste volwaardige nummer, het titelnummer, start met een erg krachtige, dragende doch melodisch riff. Je voelt in de verte die typische Bohemiaanse cultuur – historische achtergrond vibreren. De interactie bas-drum zorgt voor een meer dan stevig fundament. De heer Kapák is het nog altijd niet verleerd en blijft in staat ritmewisselingen aan te brengen, om alles zo dynamisch mogelijk te houden.

En met Krvehlas wordt op dezelfde wijze verder gemusiceerd, alhoewel de rollende drumtapijten alhier een meer deathmetalgevoel meekrijgen en dit mede door de keuze voor de riffs en nu de grunt die afwisselt met de rasperige scream. Ook het soleerwerk stuurt wat meer richting deathmetal. Kort, krachtig, snijdend. Na Umrlčích Prknech sleept zich daarintegen meer door de modder. De zompige riffs, stampvoetende drum- en baslijnen laten samen met vochtige vocalen een heel slijmerig spoor achter.

Door gebruik te maken van strijkers en keyboardtoevoegingen wordt het eerder vermeldde Bohemiaanse gevoel nog wat onderbouwd. Dit merk je vooral in nummers als Pani Lesa en Kosti. Dit laatste nummer doet zich trouwens lekker gelden door een stevige dubbele bas die wordt afgewisseld met een strakke hammerblast. Nekromantia is dan weer een meer opvallend nummer en dit door het gebruik van duister en donker aanvoelende cleane vocalen. Voor mij is dit nummer samen met het titelnummer het meest geslaagd te noemen.

Degelijk materiaal dit Čerň A Smrt en inderdaad, zoals de platenboer al schreef, is dit Bohemyst een band die niet misstaat in de huidige scène. Heel vernieuwend is het allemaal niet maar alles wordt wel oerdegelijk gebracht.

Score:

75/100

Label:

Petrichor records, 2021

Tracklisting:

 1. Intro
 2. Čerň A Smrt
 3. Krvehlas
 4. Na Umrlčích Prknech
 5.  Paní Lesa
 6. Kosti
 7. Co Nelze Zapomenout
 8.  Nekromantika
 9.  Do Chřtánu Smrti
 10. Zvrácenosti Zvědavosti

Line-up:

 • Radek Popol – Zang
 • Petr Rámus Mecák – Gitaar
 • Jirka Kocián – Gitaar
 • Honza Kapák – Drum
 • Frantisek Vávra – Bas

Links: