Sear Bliss – Letters from the Edge

Al sinds The Pagan Winter, hun eerste demo uit 1995, volg ik de carrière van Sear Bliss. Soms actief, soms van een afstandje. Het is één van die bands die ik nog nooit op een slechte plaat heb kunnen betrappen, maar ook het soort band die zo diep vervlochten is met mijn tienerjaren dat mijn hoge verwachtingen meer dan eens niet ingelost werden. Los van de kwaliteit die Sear Bliss leverde. Voor onze dierbaren zijn we nu eenmaal strenger.

Dit gezegd zijnde, heb ik ook het nieuwe Letters from the Edge aan een kwaliteitscontrole onderworpen. Voorganger Eternal Recurrence was in de eerste plaats een luisterplaat. De agressie werd tot een minimum beperkt en de songs stonden meer dan ooit ten dienste van het verhaal. De sterke melodieën hielden het album gemakkelijk recht, maar menig fan vond de vernieuwde aanpak nogal aan de makke kant. Letters from the Edge is wat dat betreft een (gedeeltelijke) knieval aan de kniezers.

Opperhoofd András Nagy heeft ervoor gezorgd dat de de balans tussen sfeer en agressie is hersteld. De originele gitaartandem die op de vorige plaat met veel toeters en bellen weer was binnengehaald, is inmiddels weer vervangen door twee nieuwkomers (o.a. Zoltán Vigh van het machtige Bornholm). Dat zal er ook wel voor iets tussen zitten. Het zorgt hoe dan ook voor een frisser klinkende band. De dynamiek is opgerekt, flarden uit het verleden borrelen soms op en de sfeer is bij momenten haast tastbaar dreigend.

Letters from the Edge zal voor velen als een ‘return to form’ aanvoelen, maar stiekem is de band natuurlijk altijd kwaliteit blijven leveren. Het punt blijft dat de combinatie van melodieuze gitaren, ijle keyboards, een tergende krijs en koperblazers ook na vijfentwintig jaar nog blijft boeien en dat is op zijn minst opmerkelijk. De fanboy in mij is weer even gesust. Tot over een jaar of vier.

Score:

80/100

Label:

Hammerheart Records, 2018

Tracklisting:

  1. Crossing the Frozen River
  2. Forbidden Doors
  3. Seven Springs
  4. A Mirror in the Forest
  5. Abandoned Peaks
  6. Haven
  7. The Main Divide
  8. Leaving Forever Land
  9. At the Banks of Lethe
  10. Shroud

Line-up:

András Nagy – Keel, bas, keyboard
Zoltán Pál – Trombone
Attila Kovács – Gitaar, keyboard
Gyula Csejtey – Drum
Zoltán Vigh – Gitaar

Links:

Sear Bliss
Sear Bliss Facebook
Hammerheart Records