Nieuwe diersoorten vernoemd naar Cedric en Omar (At The Drive-in/The Mars Volta)

Een team van Belgisch, Franse & Congolese onderzoekers, waartoe ook een Zware Metalen-redacteur behoort, heeft in de Democratische Republiek Congo zes nieuwe diersoorten ontdekt. Twee hiervan, Cichlidogyrus bixlerzavalai en Cichlidogyrus omari zijn vernoemd naar Cedric Bixler-Zavala en Omar Rodríguez-López van At the Drive-In, The Mars Volta en Antemasque.

De soorten in kwestie behoren tot een groep platwormen, Monogenea genaamd, die voornamelijk gekend zijn als visparasieten, maar waar nog niet bijster veel over geweten is. De beschreven soorten leven op de kieuwen van prachtbaarzen (cichliden) in de Congo-rivier en zijn al even exotisch qua vorm en voorkomen als de muziek van naar wie ze vernoemd zijn. Ook over de vissen is nog lang niet alles geweten en het bestuderen van deze parasieten kan veel informatie over de gastheer vrijgeven, aldus de onderzoeksstrategie van de wetenschappers.

‘Een soort naar je vernoemd krijgen is een hele eer en een waardering van je levenswerk’, aldus één van de onderzoekers. ‘Het omvormen van post-hardcore als genre en het oprichten van één van de meest iconische progbands ooit is reden genoeg. Daarenboven stond de muziek tijdens het schrijven van het verslag bijna continu op’. Ook een derde soort, Onchobdella ximenae werd vernoemd naar zangeres Ximena Sariñana die op het magistrale Solar Gambling van Omars soloproject de vocalen voor haar rekening neemt.

Muzikale boegbeelden Ozzy Osbourne, Pink Floyd, David Bowie en Mick Jagger hebben eerder al dieren naar zich vernoemd gekregen. Het volledige wetenschappelijke verslag met foto’s en tekeningen is hier gratis raadpleegbaar.