Jon Schaffer brengt nieuw album Iced Earth uit

Enkele dagen geleden is er gewoon een nieuw album van Iced Earth uitgebracht. Liefhebbers van power metal moeten eenwel voorzichtig zijn met aanschaf: A Narrative Soundscape is namelijk letterlijk wat het is: gesproken teksten over geluiden. Het album verscheen aanvankelijk bij de luxe editie van Iced Earth-voorman Jon Schaffers book Wicked Words and Epic Tales, waarin Schaffer terugblikt op zijn loopbaan aan de hand van teksten, interviews en kunst.

Matt Barlow, voorheen zanger van Iced Earth, heeft laten weten dat het goed gaat met Schaffer. De twee spreken elkaar regelmatig omdat Barlow is getrouwd met een zus van Schaffer. Ondertussen heeft het Amerikaanse minsterie van Justitie laten weten dat voorheen verzegelde documenten rondom de rechtse anti-overheids militia Oath Keepers gebruikt kunnen worden in rechtszaken tegen leden die betrokken waren bij de bestorming van het Capitool. Schaffer zou een van de oprichters van het gezelschap zijn.

[9-8-2021]:

Jon Schaffer vreesde voor zijn leven toen hij opgesloten zat in de gevagenis in Marion County in Indiana eerder dit jaar. Volgens zijn advocaat kreeg de zanger doodsbedreigingen en werd hij bekogeld met uitwerpselen en urine. Het werd beter toen hij werd overgebracht naar de gevangenis in Washington. 

De zanger is op voorwaarden vrijgelaten omdat hij heeft aangegeven mee te willen werken met het onderzoek naar de bestorming van het Capitool. Hem wacht nog steeds een gevangenisstraf van 41 tot 51 maanden. Inmiddels hebben vijf agenten die belast waren met de beveiliging van het gebouw de afgelopen maanden zelfmoord gepleegd.

[16-04-2021]:

Jon Schaffer heeft dit jaar nog niet veel in vrijheid doorgebracht maar heeft inmiddels zicht op betere tijden. Tijdelijk dan in ieder geval. De gitarist heeft schuldig gepleit op twee aanklachten: belemmering van een officiële procedure van het Congres en het betreden van verboden terreinen van het Capitool terwijl hij bewapend was met een dodelijk of gevaarlijk wapen. In het geval van Schaffer dus ‘bear spray’.

Schaffer heeft daarmee een deal gemaakt aangezien er aanvankelijk zes aanklachten tegen hem waren geformuleerd. Overigens is de deal nog geen pretje: de eerste aanklacht is strafbaar met maximaal 20 jaar gevangenisstraf, de tweede maximaal 10 jaar. Er is nog een uitweg voor Schaffer: er zou een akkoord bereikt zijn om straks een strafeis van 4 jaar voor te leggen aan de rechter, op voorwaarde dat de Iced Earth-voorman getuigt tegen mede-bestormers. Tot zijn rechtszaak begint krijgt Schaffer zijn vrijheid terug. Onder voorwaarden uiteraard, waaronder het verbod op het dragen van een vuurwapen of explosieven.

Er zijn ruim 370 personen aangeklaagd voor de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw. Schaffer is de eerste die volledige schuld bekent.

[15-2-2021]:

Nadat zanger Stu Block en bassist Luke Appleton aangaven Iced Earth achter zich te hebben gelaten, vroeg nieuwssite TMZ maar eens aan gitarist Jake Dreyer wat zijn status in de band was. En wat blijkt: Dreyer is al helemaal geen onderdeel van Iced Earth. Hij geeft aan tussen 2016 en 2018 te zijn ingehuurd, maar sinds sindsdien alleen bezig te houden met Witherfall.

Dat maakt dat alleen drummer Brent Smedley nog het enige Iced Earth-lid lijkt te zijn dat op vrije voeten is.

[15-2-2021, 20:11 uur]:

Volgens de laatste berichten zit Jon Schaffer nog steeds vast wegens het bestormen van het Capitool. Daar zal hij alle tijd hebben de ontslagbrieven van zanger Stu Block en bassist Luke Appleton te lezen. Beide heren zijn namelijk per direct opgestapt uit Iced Earth.

Block en Appleton houden het op hun Facebookpagina bij een korte verklaring:

[1-2-2021]:

Iced Earth-bandleider Jon Schaffer zit nog steeds vast en heeft in zijn cel te horen gekregen dat zijn jarenlange vriend en partner in powermetalband Demons & Wizards, Hansi Kürsch (ook Blind Guardian), het project per direct heeft verlaten. Demons & Wizards leverde vorig jaar juist comeback-plaat III af.

[27-01-2021]:

Sinds Jon Schaffer zichzelf op 17 januari geeft aangegeven bij de politie, is hij niet meer op vrije voeten geweest. Sterker nog: hij mag niet op borgtocht vrij en zit inmiddels in federale hechtenis in afwachting van zijn overdracht naar Washington D.C. Daar zal de zaak rondom de muzikant verder afgehandeld worden.

[18-01-2021]:

Jon Schaffer heeft zichzelf inmiddels aangegeven in zijn woonplaats Columbus in de staat Indiana. Hij is direct gearresteerd en dat is niet zo vreemd want de muzikant is geïdentificeerd als één van de relschoppers die politieagenten heeft bespoten met ‘bear spray’. Dit is een vorm van capsaïcine-pepperspray die veel heftigere reacties geeft. 

Schaffer werd gefotografeerd en vastgelegd op bewakingsvideo terwijl hij bear spray bij zich had. Er zijn inmiddels zes aanklachten tegen hem geformuleerd:

  1. Het willens en wetens betreden of verblijven in een gebouw of terrein waarvoor beperkingen gelden zonder wettig gezag.
  2. Het verstoren van de ordelijke gang van zaken bij de overheid.
  3. Zich bewust bezig houden met fysiek geweld tegen een persoon of eigendom in een gebouw of terrein waarvoor beperkingen gelden.
  4. Gewelddadige binnenkomst en wanordelijk gedrag in een Capitool.
  5. Zich schuldig maken aan lichamelijk geweld in een Capitool.
  6. Parade, demonstratie of piket in een Capitool.

[10-1-2020]:

De problemen voor Jon Schaffer worden groter: naast de politie is ook de FBI op zoek naar de bandleider van Iced Earth. Hij staat op de most wanted-lijst van personen die betrokken waren bij de inbraak in het Capitool.

Inmiddels hebben Schaffer’s bandleden van zich laten horen via de Facebookpagina van bassist Luke Appleton:

We want to thank those of you who have sent words of support in recent days. Some of you have been concerned by our silence, which we understand. We needed some time to properly process the information and find out some facts before we made a statement.

We absolutely DO NOT condone nor do we support riots or the acts of violence that the rioters were involved in on January 6th at the US Capitol building. We hope that all those involved that day are brought to justice to be investigated and answer for their actions.

With broken hearts we are sending our love and compassion to everyone who has felt pain from the events on January 6th. We are deeply saddened and our hearts go out to the families of the lives lost that day. There are really no proper words to console. Just know we are with you in your shock, grief and pain. Much love to you all.

Stu, Luke, Jake, Brent

[7-1-2021]:

De politie, meer specifiek de Metropolitan Police Department of the District of Colombia, is inmiddels op zoek naar personen die het Capitool zijn binnengedrongen en roept het publiek op informatie te geven. Er zijn beloningen tot duizend dollar die bijdragen tot het identificeren van de ongenode gasten. De MPDC heeft daar een PowerPoint voor gemaakt, waar Schaffer ook in voorkomt.

[7-1-2021, 10:26 uur]:

Iced Earth-bandleider Jon Schaffer (ook bekend van Demons & Wizards, Purgartory en Schaffer/Barlow Project) nam ook maar eens een onuitgenodigd kijkje in het Capitool: het democratische huis van de Verenigde Staten. Het parlementsgebouw in Washington werd woensdag bestormd na afloop van protesten tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen. Schaffer werd veelvuldig gefotografeerd. 

Foto: Roberto Schmidt/AFP via Getty Images

In september vorig jaar liet de power/thrashmetalzanger/gitarist/toetsenist weten dat hij a-politiek is, zichzelf niet ziet als Democraat of Republikein maar de overheid van nature wantrouwt. Eerder gaf hij aan niet te geloven dat COVID-19 een pandemie is, maar eerder een ‘psychologische oorlogscampagne tegen de mensheid’.

Link: