Disquiet: furieus via Suriname naar P60

Toen wij op de burelen van Zware Metalen brainstormden over een band die de boel flink op kan stoken en dus onmisbaar is bij het vieren van twintig jaar Zware Metalen: stak één naam er met kop en schouders bovenuit. Disquiet. De furieuze metalmachine die Utrecht en Amsterdam samenbrengt. 25 september viert de band dus het feestje mee in P60.

Disquiet bracht al twee demo’s uit in 2000 en 2002, maar laat de eigen geschiedenis het liefst beginnen met de drietrack promo Hate Incarnate uit 2008. De band sloeg er de eerste brug tussen de klassieke Bay Area-thrash en de meer deathmetal-benadering uit Europa. Testament meets Arch Enemy, zeg maar. Aangevuld met een toefje metalcore. Twee volwaardige albums tomeloze muzikale agressie volgden.

Zware Metalen liet bij het debuut Scars of Undying Grief uit 2011 namen als DevilDriver en Machine Head vallen, maar vond het ‘vooral een plaat om met recht trots op te zijn’. Opvolger The Condemnation uit 2016 werd niet minder juichend onthaald: Zware Metalen spreekt van ‘melodeathrash van hoog niveau’.

Live komt Disquiet pas echt tot zijn recht. We zagen de mannen de laatste jaren op een boot bij Den Bosch, een kelder in Lelystad en vlak voor een invasie van jeugdigde discogangers in Rijssen. In 2016 gingen we even zitten met drummer en oerlid Arthur Stam. Hij ging onder meer in op de muzikale invloeden:

Bands als Arch Enemy en Testament vinden we allemaal geweldige bands, dus dat is duidelijk een inspiratie. Bewust of onbewust, daar neem je altijd wel wat van mee. Elk tijdperk heeft zijn invloed gehad op de volgende generatie. Wij zijn vooral met de jaren tachtig en negentig thrashbands grootgebracht en dan komen er al snel invloeden om de hoek van Testament, At the Gates, Machine Head en Exodus.

Ook wordt uitgelegd hoe de mannen ooit voor een optreden in Suriname terechtkwamen:

Jullie waren een van de eerste metalbands die in Suriname speelden. Leeft metal daar een beetje?

Als het aan de “minister van metalzaken” Jerry Orie ligt wel. Dat is onze ex-bassist die in 2007 weer teruggegaan is naar zijn geboorteland Suriname om daar de rock- en metalscene goed op te tuigen. Hij organiseert al een aantal jaar Unkie’s Open Air en daar hebben naast Disquiet ook Delain en Eminence (Brazilië) al gespeeld. Het is een kleine scene, maar wel een hechte scene. In april wordt daar de Wacken Metal Battle Caribbean voor het eerst georganiseerd, dus hou het zeker in de gaten. We hebben zelf een nummer op de laatste plaat (Las’Pasi), geheel in het Surinaams. Hiervan komt binnenkort ook een clip uit, deels in Nederland en deels in Suriname opgenomen. Dat is ook weer eens wat anders!

De boel opstoken, samen met Mouflon en Graceless. We rekenen op DisquietZware Metalen’s verjaardagsfeestje op 25 september in P60 in Amstelveen is biina uitverkocht! Het concert is volledig coronaproof en dat betekent dat er maar een beperkt aantal kaarten zijn.

Links: