Buren dB’s keren niet terug na brand

Minstens drie ondernemers uit het CAB-gebouw in Utrecht, keren niet meer terug na de brand van 11 januari. De vernielde ruimtes worden niet hersteld. Oefencomplex/concertzaal dB’s, dat redelijk schadevrij bleef, ziet daarmee een aantal buren vertrekken.

Het CAB-gebouw is een monumentaal pand, maar het deel dat door de brand is vernield juist niet, aldus de gemeente Utrecht. Dat deel van het pand wordt dan ook niet gerepareerd. De ondernemers die er zaten hadden nog een huurovereenkomst tot het einde van het jaar. Begin volgend jaar start de ingrijpende renovatie van het gebouw en de directe omgeving. dB’s ziet daardoor Filmcafé Utrecht, brouwerij en café Oproer en sporthal The Sport Box eerder vertrekken.

Lees meer in De Utrechtse Internet Courant.

[14-1-2021]:

dB’s komt redelijk goed weg bij de brand in het CAB-gebouw waar de ‘muzikale broedplaats’ is gevestigd. De oefenruimte en concertzaal laat via Facebook het volgende weten:

Na onderzoek van afgelopen dagen blijken we behoorlijk wat schoonmaakwerk voor de boeg te hebben. Alles is bedekt met een filmlaagje roet. Lijkt op een laagje stof, maar zo’n beetje alles moet ervoor uit elkaar en schoongemaakt. Dit gaat de komende drie weken in beslag nemen. We zijn dus nog in ieder geval gesloten tot en met 9 februari, en doen ons uiterste best om klaar te zijn voor die datum.

Studio Moskou en Weergever hebben schade die nog verder wordt onderzocht. Roots Rock Kitchen is wat zwaarder getroffen en blijft helaas voorlopig dicht. Gelukkig zijn we goed verzekerd, maar de omvang van de schade is groot. We kunnen jullie hulp goed gebruiken in de zomer: kom vooral naar concerten, het terras en de oefenstudio’s zodra het weer mag!

Schoonmaakwerkzaamheden in dB’s (foto: dB’s)

12-1-2021:

In het CAB-gebouw in Utrecht heeft afgelopen nacht een hevige brand gewoed. In het pand zit ondermeer oefenruimte en concertzaal dB’s en opnamestudio Studio Moskou. Het lijkt erop dat beiden geen schade hebben ondervonden van de brand die vooral woedde in een parket- en laminaatbedrijf. 

De brand werd rond 20.30 uur ontdekt en was 1.30 uur onder controle. De Utrechtse brandweer kreeg daarbij ondersteuning van korpsen uit de rest van de stad en omliggende gemeenten. Vanwege de hitte kon de brandweer niet direct naar binnen, maar kwam vanuit Nieuwegein een zogenoemde cobra-cutter. Dit is een hogedrukspuit waarmee door muren heen geblust kan worden. Er is niemand gewond geraakt bij de brand. Over de oorzaak is niets bekend, een medewerker van een beveiligingsbedrijf ontdekte het vuur bij het parket- en laminaatbedrijf.

Overigens wordt dB’s nog steeds bedreigd in het voortbestaan.