Activiteit in het Savatage-kamp

Wie de Facebookpagina van Savatage volgt heeft al kunnen zien dat hier de laatste tijd wat meer activiteit viel waar te nemen op deze doorgaans bijzonder rustige plek. Naast de aankondiging dat diverse albums voor het eerst op streamingplatforms in de VS beschikbaar kwamen (de band kocht alle rechten terug van Atlantic Records), kondigde de band aan nog veel mooie dingen in petto te hebben voor 2021.

In een Q&A met Jon Oliva op de Savatage Facebookgroep lichtte de Mountain King onlangs een tipje van de sluier op van hetgeen de Savatage-fans kunnen verwachten. Zo lijkt er eindelijk een DVD te komen van het legendarische Savatage reünie-optreden met Trans Siberian Orchestra op Wacken Open Air in 2015.

‘Ik heb alle videobeelden en audio van die show. Vergeet niet dat dat, ondanks dat het een geweldige show was, we veel technische problemen hadden als gevolg van het slechte weer. Het was koud, het regende hard en er stond ook nog eens een stevige wind. Die technische problemen hebben hun weerslag op de opnamen gehad. Ik ben door het beschikbare materiaal gegaan en veel is wel bruikbaar gebleken. Daar gaan we dan ook zeker nog iets mee doen.’

Verder kunnen de fans nog meer livemateriaal verwachten. Samen met Al Pitrelli werkt Jon aan het oppoetsen van een show uit 1997 in Cologne, Duitsland. Die zal waarschijnlijk als stream aangeboden worden. Ook laat Jon weten dat bij het overnemen van alle rechten van Atlantic er ook zo’n 150 tapes met live-opnames tevoorschijn kwamen uit de vroege periode voor Hall Of The Mountain King.

De hamvraag voor veel fans is natuurlijk of er nog eens een nieuw Savatage-album uitkomt en wat de bezetting dan zal zijn. Jon Oliva daarover:

‘Daar hebben we al eens over gesproken. Er is al een onderlinge afspraak dat, áls we een een nieuw album opnemen, we dat in de bezetting van Wake Of Magellan zullen doen. Ik zou ook Steve Wacholz willen laten meedoen op een paar nummers. Dat verdient hij. Hij was er immers vanaf het begin bij. Er is nog niets officieel, maar we gaan waarschijnlijk weer iets doen.’

Jon is echter duidelijk over zijn prioriteiten, die liggen bij Trans Siberian Orchestra. Daarnaast is hij nog bezig met een boek en werkt hij aan de rockopera Romanov, waar hij al sinds de jaren negentig mee bezig is. Het zal daarom naar verwachting nog wel even duren voordat er daadwerkelijk nieuw materiaal van de band uitkomt.

Links: