EXIT Festival: afzien en afronden (dag 4)

Dag vier van deze uitputtingsslag begint warm en broeierig en de eerste berichten over een naderend onweer bereiken ons al vroeg in de middag via de organisatie. Eerst krijgen we echter de tijd om nog lokaal wat cultureel verantwoord te gaan doen. Een lokale boot eigenaar vaart ons rond over de Donau, zodat we een mooi uitzicht hebben op het fort dat er direct aanligt. ‘Boot’ is overigens niet de juiste benaming voor het type vaartuig dat ons rond over de rivier brengt, het is meer een Servische uitvoering van een woonboot waarvan de eigenaren van Dunavski Rafting ons meer dan vriendelijk ontvangen en alles willen vertellen over wat hier te zien is. Maar helaas moet alles ingekort worden door het naderende noodweer.

Lees ook dag 3 van het verslag van EXIT Festival.
Lees ook dag 2 van het verslag van EXIT Festival.
Lees ook dag 1 van het verslag van EXIT Festival.

 Het noodweer slaat ook direct een aardig gaat in de programmering: het barst los dat het een lieve lust is. Vuilnisbakken vliegen over de straten en bomen breken af als twijgjes. We worden gelukkig goed op de hoogte gehouden en uiteindelijk kan het festivalterrein dan ook pas rond negen uur de deuren open gooien. Diverse stages zijn gesloten ofwel verdwenen en ook een boom in de buurt van het hoofdpodium heeft een rij dixi’s verwoest. En één van de viptribunes.

De programmering moet omgegooid, waardoor de eerste band die vandaag speelt zomaar Enforcer is. Hiermee zijn de drie bands die ervoor stonden voor het gemak maar naar vijf uur de volgende morgen gezet. Het beste van de storm is het feit dat het hokje van die herrie dj gesloopt is. Nu kan je eindelijk vanaf het zitgedeelte de bands volgen wat na vier dagen rondhobbelen wel heel fijn is.

Het Zweedse Enforcer is één van de sterkhouders van de huidige golf van NWOTHM en waarom ze zo genoemd worden laten ze hier even goed horen. Blijkbaar is deze naam op de affiche wel genoeg om een behoorlijk publiek hierheen te trekken. De heren laten met een gelikte performance voorzien van wat vuurelementen gelijk zien waarom het hier zo druk is.

Even een kleine drie kwartier heavy metal zonder al die extra opsmuk maar een paar gitaren, bas en drum en de nodige fijne riffs en hooks die direct blijven hangen en met de kracht van herhaling zorgen dat je het nog uren mee neuriet. Voeg hier clichématige maar krachtige vocalen aan toe en het plaatje is compleet. Het publiek kan er geen genoeg van krijgen en het applaus klinkt dan ook lang door.

Het publiek kan zich gelijk voorbereiden op nog een gevestigde naam, want Soilwork mag het podium betreden. Ook deze heren hebben recent een nieuw muziekstuk op de wereld losgelaten. En ook bij dit optreden is het toverwoord “soepel”, zoals het loopt. Er wordt ook hier schijnbaar moeiteloos geschakeld qua zangstijlen en de riffs glijden door het publiek.

Dit publiek reageert dan ook behoorlijk positief en waar de storm toch een deel van de  algehele toeschouwers heeft weggehouden, is dat hier vanavond nauwelijks te merken. Helaas moeten we dit de rug toekeren aangezien er een andere grote naam twee podia verderop op punt van beginnen staat.

Tarja heeft namelijk een plaatsje op de Fusion Stage gekregen, dat mooi geplaatst is achter de woning bovenop het fort. Wel lopen hier drie wegen samen dus het lijkt niet ideaal gekozen maar uiteindelijk blijkt het enorm mee te vallen. In plaats van een plaats met veel doorloop is het er één waar het juist toestroomt.

Het solowerk van de ex frontvrouw van Nightwish is het dan ook waard om beluistert te worden. Lekker in het gehoor maar toch voldoende experiment in de muziek naast de geweldige vocalen van Tarja. Dit wordt niet enkel door de in het zwart gehulde brigade gewaardeerd, maar door een veel breder publiek.

Voor mij is het echter geen favoriet en het heen en weer gespurt brengt mij nu dan ook bij het lokale Lower Parts Of Human Sludge. De band krijgt direct het predicaat “hardste band van het festival” mee, want dit is gewoon een pot grindcore/brutal death metal zoals we hier nog niet hadden gezien. Alleen de lokale fanclub is aanwezig: duidelijk te herkennen aan het schudden met de hoofden vooraan en twee veel te jonge groupies aan het hek. Dit soort adoratie lijkt mij wat teveel van het goede. Een breder publiek verdient dit Lower Parts Of Human Sludge wat mij betreft wel, maar dit is daarvoor nou niet direct de goede locatie.

Na vier lange dagen wachten en flinke vertraging door het weer mag dan eindelijk Entombed A.D. het podium betreden. De death metal van deze veteranen mag er zeker zijn en natuurlijk krijgen we naast het nieuwe materiaal ook de oude klassiekers van Entombed te horen. Ook nu merk je toch dat dat het werk is dat er met kop en schouders bovenuit steekt en de meeste reactie vanuit het publiek krijgt.

Fat mag ook wel met klassiekers als Living Dead en Left Hand Path,want hoeveel albums je als band nu nog uitbrengt, dit blijft toch wat het publiek wil. We zullen het nieuwe album ook hier vast weer de revue laten passeren en dat zal vast degelijke death zijn, want ook vandaag bewijst weer dat je dat best aan deze heren kan overlaten.

Uiteindelijk komt aan al het goede het eind en terwijl de ochtendschemering invalt, houden wij het voor de laatste keer voor gezien. Een nacht slaap en een terugreis zitten nog in het vat maar dat is het beschrijven niet waard. Wel rest ons nog wat laatste mijmeringen terugkijkend op vier dagen EXIT. Want is dit nou een festival voor een metalhead? Puur op metal georiënteerd moet ik eerlijk zeggen van niet maar als je van metal houdt en je hebt een vriendengroep met andere smaak, maar je wil toch een festival aandoen, is dit the place to be. Werkelijk voor iedereen is er hier wel wat te vinden en ook voor vier dagen gek doen is er ruimte genoeg. Tussendoor kan iedereen even tot zijn zinnen komen met muziek die bij je past zodat je die andere ellende weer even aankan. Daarnaast is het goedkoop en cultureel verantwoord, wat wil je in deze tijd nog meer? Wel een laatste pro-tip: koop direct op het vliegveld even een lokale simkaart zodat je 5 Mb hebt om je social media te checken en contact te houden met het thuisfront. Servië is namelijk geen EU-land.

Lees ook dag 3 van het verslag van EXIT Festival.
Lees ook dag 2 van het verslag van EXIT Festival.
Lees ook dag 1 van het verslag van EXIT Festival.

Foto’s:

Lonneke Prins (Lonneke Prins Photography website en Facebook)

Datum en locatie:

7 juli 2019, Novi Sad, Servië

Link:

EXIT