EXIT Festival of: hoe reizen, The Cure en vuurwerk samengaan (dag 1)

Toen Zware Metalen gevraagd werd om naar het Exit Festival te komen in Servië is er wel even met de wenkbrauwen gefronst. Ten eerste: wat is het en ten tweede: wat is de waarde voor jullie, onze lezers? Nu blijkt dit festival al sinds 2000 te bestaan en begonnen te zijn als protest tegen het regime van Slobodan Milošević. Tijdens deze jaren zijn er al veel grote namen de revue gepasseerd waaronder zelfs Slayer. Ook is er tussen al die podia die er aanwezig zijn ééntje speciaal gericht op onze favoriete muziek, genaamd de Explosive Stage. Kortom, reden genoeg om hier eens te gaan kijken!

Lees ook dag 2 van het verslag van EXIT Festival.
Lees ook dag 3 van het verslag van EXIT Festival.
Lees ook dag 4 van het verslag van EXIT Festival.

Op 4 juli gaan er dan ook een verslaggever (Wouter) en een fotograaf (Lonneke) op pad om jullie van de indrukken die hier opgedaan worden te voorzien. De reis is comfortabel met het vliegtuig waarna een transfer volgt naar een hotel in Novi Sad, de tweede stad van Servië, waar het festival plaatsvindt in het Fort van Petrovaradin (voor het gemak een linkje ingevoegd zodat je een indruk kan krijgen). Onderweg worden de eerste grapjes al gemaakt aangezien letterlijk overal en altijd wel een bordje met het woord Exit te vinden is waaronder natuurlijk duidelijk in het vliegtuig. Hiervandaan wordt het ons makkelijk gemaakt aangezien iemand van de organisatie ons ophaalt en het festivalterrein laat zien dat echt indrukwekkend groot is.

De indrukken bij een eerste binnenkomst zijn overweldigend, het terrein opent om zeven uur in de avond en vanwege het eerste optreden van The Cure in Servië, dat al om half negen aanvangt, is het behoorlijk druk. Hierbij krijgen we van de organisatie te horen dat het vandaag met 55.000 bezoekers ook echt helemaal uitverkocht is. Deze drukte is goed te merken voor het wat raar gepositioneerde hoofdpodium waar 65daysofstatic tekent voor het eerste optreden van deze vier dagen. Het klinkt allemaal behoorlijk lekker maar tijd om even te blijven staan en luisteren is er helaas niet. We worden aan het handje meegenomen voor een rondleiding over het terrein waarbij er gelukkig tijd is om aan één van de vele standjes even wat te eten. Uiteraard zijn we wel op tijd terug om The Cure te kunnen bekijken vanaf een fijne vip-locatie.

The Cure mag dan wel geen metal zijn, maar als grondlegger van de emo en gothic stroming verdient de band wel wat credits. Naast dit is het af en toe ook gewoon best even prettig om te luisteren, dus die kans grijpen we. Vlak voordat de band opkomt begint het te regenen wat in dit geval juist enorm sfeerverhogend werkt. De soms vrolijke muziek met kenmerkende droevige teksten past perfect bij deze setting. Oudje Robert Smith is goed bij stem en lijkt er ondanks zijn bekende treurige verschijning toch een enorme lol in te hebben om hier te staan. De band doet hier wat je van ervaren rotten mag verwachten: strak spelen en het publiek geven waar het voor gekomen is, iets wat zeker niet altijd een gegeven is. Met een setlist die 28 nummers telt, komen uiteraard de grote hits voorbij waaronder uitstekende uitvoeringen van Lullaby, A Forest en Lovesong. Ook voor de echte liefhebber en kenner valt er genoeg te genieten, getuige de man van meer dan middelbare leeftijd voor me die uit zijn dak gaat en alles woordelijk meezingt. Natuurlijk worden de grootste publiekslievelingen voor het einde bewaard en worden Friday I’m in Love en afsluiter Boys Don’t Cry met enorm enthousiasme onthaalt. Zo is het eerste en voor zover bekend enige optreden van The Cure in Servië er zeker één om nooit meer te vergeten.

Omdat de set langer duurt dan vooraf in het schema stond, komen het Nederlandse Vitamin X en het Engelse Peter and the Test Tube Babies er bekaaid vanaf met enkel wat foto’s maar kort onderzoek vooraf leerde ons al dat deze hardcore/punkbands niet de meest interessante bands op de Explosive Stage zijn (sorry punk en hardcoreliefhebbers).

Natuurlijk moet de officiële opening even meegepikt worden wat een nogal zweverige circle of life (ja, die van The Lion King, inclusief een stoet aan musicaluitvoeringen van dieren op het podium) interpretatie en de, vandaag de dag overbekende, save the planet-preek blijkt te zijn dat gecombineerd wordt met leuk openingsvuurwerk. Als dit achter de rug is is het tijd om eens een eerste kijkje te gaan nemen bij de Explosive Stage, de “place to be” voor de metal-liefhebbers. Omdat het blokkenschema hier start om zeven uur in de avond gebeurt het vandaag dus zomaar dat het eerste metaal pas tegen half twee in de nacht genoten wordt. Hoewel genoten een groot woord is voor het optreden van Das Ich. Het uitzicht op de stage met ervoor een man of dertig is al niet uitnodigend, maar hetgeen zich op het podium afspeelt tart helemaal het verstand. Aan de ene kant van het podium staat een mislukte metalclown met keyboard en ernaast een soort metal uitvoering van de zanger van Die Antwoord in een ranzige, geelachtige strakke broek.

Hoewel deze band in al die jaren dat het bezig is al lang een cultstatus heeft veroverd, kan ik niet zeggen dat het mij veel doet. De muziek is officieel darkwave/industrial en klinkt als een soort danceuitvoering van Rammstein. Naar dit soort muziek kan ik echt maar twee nummers kijken en luisteren, zeker nadat mijn oren eerst geteisterd zijn door de EDM van Lost Frequencies. Aangezien het inmiddels ook alweer ruim na twee uur in de nacht is, is het besluit om te vertrekken en een taxi terug te nemen snel gemaakt. Het festival duurt tenslotte nog een aantal dagen waarbij er een aantal leukere acts op het podium voorbij gaan komen.

Lees ook dag 2 van het verslag van EXIT Festival.
Lees ook dag 3 van het verslag van EXIT Festival.
Lees ook dag 4 van het verslag van EXIT Festival.

Foto’s:

Lonneke Prins (Lonneke Prins Photography websiteen/and Facebook)

Datum en locatie:

4 juli 2019, Novi Sad, Servië

Link:

EXIT