EXIT Festival: hoe oude helden herleven! (dag 3)

Mocht je je na de eerste twee dagen toch afvragen waarom alles zo laat begint? De brandende zon op zaterdag maakt dit heel subtiel duidelijk terwijl het kwik in de zon oploopt naar een schappelijke 36 graden (op de thermometer bij het zwembad). Overdag zou het gewoon te warm zijn en zweet iedereen direct het vocht van het bier eruit, zodat de alcohol zijn verwoestende werk kan doen. Nee, hier is het zaak in de middag en avond gewoon ergens rustig te gaan liggen en indrinken zodat je nog een paar euries of dinars extra kan besparen.

Lees ook dag 4 van het verslag van EXIT Festival.
Lees ook dag 2 van het verslag van EXIT Festival.
Lees ook dag 1 van het verslag van EXIT Festival.

Het programma vandaag is de eerste uren voornamelijk gevuld met punkbands uit de Balkan zelf. Nu zijn de grotere acts vandaag ook vooral in dat genre, waaronder Total Chaos, dat de pech heeft tegenover rockrevelatie en Led Zeppelin kloon Greta Van Fleet te staan. Vandaag dus mooi de tijd om wat meer rond te hangen en te kijken wat andere mensen hier zoal bezighoudt. Er blijkt onder het diverse publiek in ieder geval één grote overeenkomst en dat is bier. Vandaar dat we wat tijd besteden met nieuwe vrienden om ervaringen uit te wisselen en van het bier te genieten.

Als we tijdens Tom Walker, ja dat zoetsappige geneuzel, de bevindingen uitwisselen blijkt dit festival toch veel danceliefhebbers te trekken. Met het programmeren van de grootste namen uit de dance-scene blijkt dit zelfs zo’n aantrekkingskracht te hebben dat de dance-arena voor het eerst in het bestaan afgesloten moet worden omdat het overvol is. Toch is het voor die tijd ook gezellig druk bij het eerder genoemde Greta Van Fleet.

Een stel jonge honden die zich kleden en klinken als Led Zeppelin. Nou is het geheel net een tandje meer rock en minder blues dan de grote voorbeelden, maar dat doet niets af aan de performance. Dat is iets wat ze goed begrepen hebben en de energie komt ook echt over op het publiek. Het mag soms misschien recycling zijn, maar dan wel verwerkt in een prima product. De gitaarsolo’s vliegen je om de oren en ja, ze zijn soms gewoon echt heel goed. Als dit recycling is mag het gros van de artiesten hier van mij naar de afvalverwerking om gerecycled te worden in klonen van Led Zeppelin, Deep Purple en Jimi Hendrix!

Na dit optreden gaan we  een poging wagen om ons door de enorme massa te bewegen om te kijken hoe het vandaag staat met de tijden op de explosive stage. Ook deze dag is het een klein beetje uitgelopen waardoor ik nog wat laatste klanken meepak van Total Chaos. Over het optreden is niet veel meer te zeggen dan dat de opkomst een stuk minder is dan een dag eerder. Vooral voor de bands die er spelen is dat soms best jammer, zeker als je het zou vergelijken met podia in Duitsland tijdens het festivalseizoen.

Bij het Russische Siberean Meat Grinder is dat helaas niet anders. De thrash punk crossover is wel behoorlijk aanstekelijk en de gemaskerde man heeft zelfs een niet al te dik aangezet Russisch accent, waardoor het prima klinkt. Aan enthousiasme absoluut geen gebrek bij dit gezelschap en dat siert de heren die de Metal Bear Stomp populair probeert te maken in Servië. Het optreden zorgt zelfs nog voor een mini-pit met drie of vier wild om zich heen slaande en springende mannen die echt hun best moeten doen om elkaar te raken.

Wat er daarna verder voorvalt op het festival kunnen we beter niet beschrijven in verband met het verspelen van ons krediet als doorgewinterde metalliefhebbers. Geloof het nooit als er iets verteld wordt over een latinstage en dansende redacteuren want hiervan is elk woord gelogen! Zorg er wel voor dat je bij een taxi terug in de goede stapt. Voor je het weet rijdt hij om, maar van horen zeggen heb ik meegekregen dat dit de minste van je zorgen zijn. Spookrijden en een cokesnuivende chauffeur schijnen ook tot de mogelijkheden te horen. Gelukkig treffen wij enkel de brave hardwerkende chauffeurs die je voor een paar euro de halve stad door rijden.

Lees ook dag 4 van het verslag van EXIT Festival.
Lees ook dag 2 van het verslag van EXIT Festival.
Lees ook dag 1 van het verslag van EXIT Festival.

Foto’s:

Lonneke Prins (Lonneke Prins Photography website en Facebook)

Datum en locatie:

6 juli 2019, Novi Sad, Servië

Link:

EXIT