Kick ass or die! Zieke Sharon den Adel palmt Vestrock in met Within Temptation

Ondanks de term ‘rock’ in de naam, moeten de daadwerkelijke rockbands op Vestrock in het Zeeuwse Hulst met een lampje worden gezocht. Maar zie, tussen namen als Suzan & Freek, Kuzko, Gavin James, Frenna Deluxe, Steven en Hans Kazan (!), Buurman & Buurman (!!) en… Mega Mindy (!!?) stond ook Within Temptation als headliner op de zaterdag. Bandliefhebber en fotograaf Kitty van de Waart was niet meer te houden en reisde af naar het grensdorp. Wel met de belofte ook wat woorden te wijden aan de band. 

Wie in de jaren tachtig – al dan niet aan de hand van moeder of vader – door de straten van Hulst liep, kon al eens overweldigd worden. Niet door de verwarrende tongval hier en daar – want is het nu Vlaams of Nederlands in dit grensstadje – maar door een eindeloze reeks winkels voor volwassenenvermaak die met bonte vitrines onvermijdelijk de aandacht trokken. In het eerste weekend van juni is daar in de Zeeuws-Vlaamse vestingstad niets meer van te merken. Geen Antwerpse bejaarden meer die om ‘goedkope boter’ komen, maar een gezelschap nog bonter dan al die jaren tachtigvitrines samen. Onder een stralende zon trekken ze allemaal naar Vestrock, van overal en van alle leeftijden. Prachtig gelegen tussen de zestiende-eeuwse stadswallen kan je op het terrein de festivalhonger gewoon proeven. In de vroege namiddag ontstaan al spontane polonaises en er hangt een ontspannen, uitgelaten sfeer. Als iedereen zowat gaar is van de hitte, gevoed en gelaafd en er zich een menigte voor de main stage verzamelt, zorgt de ondergaande zon nog even voor een kleurenspektakel. En dan is het tijd voor de hoofdact van de avond: Within Temptation!

De band opent sterk met The Reckoning en zet daarmee meteen de toon voor een set die als een stoomtrein over het terrein rolt. Na het eerste nummer vertelt zangeres Sharon den Adel dat ze griep heeft. Ze klinkt hees en hoopt dat haar stem het houdt tot het eind van de set. Dat hoopt iedereen met haar… Na de ontboezeming volgen Faster, Paradise (met Tarja Turunen die even opduikt in de visuals) en In The Middle Of The Night. Stand My Ground draait de tijd ineens terug naar 2004, maar het nummer klinkt even vers als nieuwe aardbeien en met Entertain You en The Purge die vlak erna volgen, kan je alleen bedenken dat de band zijn eigen unieke stijl tot op vandaag heeft doorgetrokken.

In het midden van het Vestrockpodium staat een gigantisch zilverkleurig hoofd. Subtiliteit met stage props is nog nooit iets geweest wat je aan Within Temptation zou toeschrijven (denk maar aan die grote opblaasbare bomen of die gigantische engelenvleugels) maar deze enorme cyborgkop steekt er letterlijk met kop en schouders bovenuit. Zijn/haar ogen knipperen in allerlei kleuren en als top of the bill plooit het hele hoofd op een bepaald moment open. Samen met de projecties op de achtergrond en de stoom die je regelmatig om de oren spuit, is dit het schouwspel wat je verwacht als je naar deze band gaat kijken.

And We Run volgt en daarna Raise Your Banner en voor je het goed beseft is het eind van de set in zicht. Wanneer de eerste tonen van Mother Earth weerklinken zet iedereen zich schrap, met name alle fotografen die wachten op dat perfecte eindshot. Want nu komt het, glitters en pyros en stoom en nog meer glitters! Die climax blijft uit, maar op de achtergrond zorgt diezelfde Mother Earth stilaan voor haar eigen vuurwerk. De hemel licht op in vijftig tinten bliksem!

Niemand is zo streng over de vocale prestaties van Den Adel als zijzelf als ze op het eind het publiek en de organisatie bedankt. Maar het is goed, niemand op het terrein had het beter gekund met de griep onder de leden en ik zie alleen maar heel tevreden gezichten achteraf.

Setlist:

 1. The Reckoning
 2. Faster
 3. Paradise
 4. In The Middle Of The Night
 5. Stand My Ground
 6. Entertain You
 7. The Purge
 8. And We Run
 9. Raise Your Banner
 10. Supernova
 11. What Have You Done
 12. Mother Earth

Datum en locatie

4 juni 2022, Vestrock, Hulst

Foto's:

Kitty van de Waart Photography (website), (Facebook)

Link: