Interview met Mayhem

Ik mocht de set van De Mysteriis Dom Sathanas deze zomer al eens live meemaken, maar voor wie hem gemist heeft, is er fijn nieuws: Mayhem brengt de plaat nog eens live dit najaar. De kans doet zich voor, dus bel ik het gezicht van Mayhem, Attila Csihar, even op.

Jullie zijn al een tijdje bezig met De Mysteriis, al sinds 2015, toen jullie het live-album opnamen. Hoe voelt het om terug in de tijd te springen naar een bewogen periode in de metalgeschiedenis?

Het is uiteraard een beetje vreemd, maar langs de andere kant vind ik dat deze plaat het echt opeist om gebracht te worden. Op de aankomende tour, wat ook de laatste tour voor deze plaat zal zijn, gaan we naar enkele plaatsen waar we nog niet geweest zijn. Nog steeds dezelfde landen, maar andere delen ervan. Het is misschien wat teveel, maar ik vind dat deze plaat het echt waard is om zoveel shows te krijgen.

Wat was eigenlijk de reden om nu die plaat te brengen? Ik deed wat berekeningen en De Mysteriis stamt uit ’94, Euronymous ging heen in ’93 en Death in ’91. Het voelt aan alsof dit geen verjaardagsfeest is. 

Er is niet echt een reden. We wilden dit al een erg lange tijd doen, het idee was er dus. Deze keer was de line-up echter goed genoeg, met twee prima gitaristen. Alles zat er beter in en Blasphemer zag het in het verleden niet goed zitten alleen, of hij vond geen andere gitarist, of het was echt geen optie toen. Er zijn ook wel wat andere gitaristen geweest, maar het gevoel zat nooit helemaal goed. Nu wel en toen krijgen we het aanbod om die show te doen en dat ging gewoon allemaal prima. Het voelde aan als een goed moment om ermee van start te gaan. Daar komt het eigenlijk op neer en misschien kon het allemaal wat beter gepland worden, maar dat is gewoon Mayhem-ish. We plannen niet echt vooruit.

Je meldt de techniek van je gitaristen. Fijn dat je eens iemand hebt die de Freezing Moon-solo tot in de puntjes beheerst. 

Ja, Morten levert prima werk. Het is zoals je zegt: we brachten dat nummer eens op een show in Noorwegen en daar zat het gevoel echt niet goed, dus skipten we het idee maar meteen. Maar nu ben ik er ook erg tevreden mee, beide gitaristen zijn ook erg toegewijd. Ze zijn er beiden mee opgegroeid en voor hen is het dus ook belangrijk.

De spectaculaire show is een trademark van Mayhem en van jou in het bijzonder. Wat doe je om elke avond die mindset te vinden? 

Ik heb mijn eigen ritueel elke nacht. Het is elke keer even belangrijk en ik denk ook elke nacht aan onze oude leden, zowel tijdens de voorstelling als daarvoor. Ik probeer ook een pak vroeger naar de backstage te gaan, pakweg twee uur voor de show. Ik maak het erg stil, zorg dat ik klaar ben en breng de make-up aan. Soms warm ik me een beetje op met wat ademtechnieken, maar vanaf die make-up op mijn gezicht is kom ik helemaal in de geest van de avond. Mensen zeggen dat dit theatraal is, maar die vorm van acteren wordt door iemand anders geschreven. Mensen schrijven hun eigen rol in een normale situatie niet. Wij schrijven die wel en dat is best wel anders, dat voel je in de atmosfeer of dat hoop ik.

Je doet heel wat shows nu. Zorg je voor variatie tussen die shows? 

Op een bepaalde manier wel. Er is altijd wel een verschil in de ruimte, maar eigenlijk is het vrij gelijkaardig elke nacht. Het hangt er een beetje van af hoe groot het podium is. Dat is best wel interessant en een uitdaging voor ons, want wat gaat het resultaat zijn? Vroeger veranderden we de show en de setlist elke tour en dat is iets anders. Voor mij is het een interessant experiment om altijd die nummers te spelen. Je moet de focus leggen op je act en materiaal, maar ik zie het nog steeds niet als een job die ik moet uitoefenen. Het is een omgekeerde kruistocht. We springen op die tourbus en nemen geen koffer ofzo mee, en meestal is de bus dan ook niet echt georganiseerd in het geval van Mayhem. Dat wordt wel een uitdaging. Ik denk ook constant aan de mensen die naar de shows komen. We willen het ultieme resultaat boeken elke nacht. We zijn misschien erg chaotisch, maar we zijn het er wel over eens in de band dat de shows altijd perfect moeten zijn.

In oktober komen er ook wat live-platen uit waar wat materiaal van Deathcrush op staat. Dat voelt wel aan als een dertigjarig jubileum. Komt daar een vervolg van live? 

Dat is een goede vraag. We zullen zien. Ik hoorde ook van die release, die is via Peaceville, toch? Momenteel is dat nog geen onderdeel van onze plannen, maar Mayhem is best wel wat random. We zien wel of we wat oldschool materiaal plannen voor na de tour. Moeilijk om te zien waar het schip naartoe zal varen, we hebben ook geen management of agenda. Ik zeg niet dat dat een goede zaak is, maar het maakt ons wel wat onvoorspelbaar.

Heb je voorspellingen of plannen voor na de tour? Esoteric Warfare is alweer een tijdje uit. 

We hebben wel wat ideeën. Er zijn wat nieuwe tonen en melodieën, maar dat gaat nog een tijdje duren. Nu zijn we volop bezig met deze tours, maar het hangt er ook van af wanneer we de juiste boodschap vinden om over te brengen. Nu proberen we heel wat zaken uit en het klinkt erg anders dan de voorgaande, net als elke plaat van Mayhem dus. Geen plannen, uiteraard (lacht), maar wel een richting.

Hoe zit het met de vibe in de band? Heel wat oude leden zijn weg en er is een nieuwe garde. Is Mayhem nog steeds een extreme band naast het podium, of zijn jullie daar uitgegroeid? 

Ik moet zeggen dat ik denk dat we daar nog niet uitgegroeid zijn. We blijven op elke manier wat onvoorspelbaar. Op de planken brengen we altijd wel extreme zaken, maar niemand kan dat voor eeuwig volhouden. Je kan jezelf niet zestig keer blijven snijden elke nacht (lacht), dat is te veel. Maar ik moet zeggen dat het me soms wat angstig maakt, want er gebeuren best gestoorde zaken voor of na de show. Na de show meestal, als we op feestjes verzeild geraken en er soms wat problemen ontstaan. Ik denk wel dat we het in de hand houden en de vibe in de band zit goed. We zitten met leden die elk een erg uiteenlopende persoonlijkheid hebben. Allemaal anders, maar de band hebben we gemeen en we zoeken elk naar een andere insteek. We moeten soms wel wat zoeken naar overeenkomsten en dat lukt alsmaar beter. Iedereen heeft een goede mindset en focus.

Dan blijft Mayhem nog wel wat jaartjes bestaan. Maar geen De Mysteriis meer dus? 

Voorlopig wel, we kunnen hier niet eeuwig mee blijven rondtouren, maar zoals gezegd zijn we erg onvoorspelbaar. We hebben geen vaste regeltjes, maar het plan is wel dat we hierna stoppen. Volgend jaar komt er wat anders onze kant op.

Links: