De slagers van Bütcher over touren en 666 geiten

Ze staan op 23 oktober in P60 in Amstelveen op het altijd gezellige Heavy Metal Maniacs Festival. Ik heb het natuurlijk over de Belgen van Bütcher! Man, man, man wat wisten de Antwerpenaren mij vorig jaar omver te blazen met het album 666 Goats Carry My Chariot. Eindelijk mogen de heren hun furieuze speed metal weer live te berde gaan brengen. Uit ervaring is bekend dat de mannen daar op hun best zijn. Zware Metalen was er als de kippen bij om de heren eens aan de tand te voelen over wat we kunnen verwachten. Vocalist R Hellshrieker voerde het woord. Gezien de mannen middenin de tour zitten verontschuldigde hij zich dat hij niet al te ver kon uitwijden, maar anderzijds past dat perfect bij de muziek: direct en geen gezever.

Allereerst: heb je een korte introductie voor de mensen die onder een steen leven?

Hi, bedankt voor het gesprek. Onder een steen weet ik niet, maar we winnen wel aan bekendheid door de erg goede recensies van de plaat en het vele optreden – voor corona bedoel ik dan en de kalender ziet er mooi gevuld uit. Bütcher bestaat al heel lang, maar de band zoals we nu zijn startte eind 2014 en kreeg in 2017 volledig vorm toen KK Ripper en R Hellshrieker (ikzelf) besloten om volledig verder in te zetten op onze visie van speed metal.

Speed metal is voor ons het enige van de metal subgenres waar nog niet te veel ruis zit op de term. Met speed metal weet je wat je krijgt: een hoop metaal in je gezicht, ijzer vreten, rock ‘n roll en niet van dat braaf gedoe, niet te veel gezwets en al zeker geen pseudo-metal invloeden. Dat betekent niet dat elk nummer daarom non-stop aan 666 bpm gespeeld moet worden, we steken veel dynamiek in onze nummers en halen erg veel uit heavy metal en black metal. Maar we ademen, bloeden en zweten wat hierboven staat.

Hoe was de coronaperiode voor jullie als band? Jullie album werd op een wel heel ongunstig tijdstip uitgebracht, achteraf gezien!

We konden ons album inderdaad niet live promoten en laat live spelen nu net hetgene zijn waar we bekend om staan. Pure energie en intense metal power. We hebben een (geweldige!) releaseshow kunnen doen, nog naar Spanje gevlogen voor een fijn festival en we speelden een episch onthaald optreden op Hell over Hammaburg… Dat was letterlijk de week voor de wereldwijde lockdown.

Het ‘wat als?’ verhaal vragen we ons dus zeker af. Maar, de reviews logen er niet om en zelfs in in zo’n raar jaar, met het album uitgebracht in januari, haalden we een hele resem jaarlijstjes. En gezien onze live kalender kunnen we een doorstart maken, is Bütcher nog steeds erg in trek… dus we kijken met belachelijk veel goesting naar de toekomst.

Kan je ons wat meer vertellen over het concept achter het nummer 666 Goats Carry My Chariot?

Heel dat nummer druipt van de epiek. Naast Deströyer 666, Mercyful Fate en Ozzy zit er enorm veel Hammerheart-era Bathory in. KK Ripper schreef eerst het nummer. Het was zo episch dat ik uiteindelijk met lyrics ben gekomen die de grandeur van de muziek enigszins matchen. Een intergalactische strijder, die op een strijdwagen – getrokken door 666 geiten, hoe kan het ook anders – planeten in as legt en kosmische destructie achter zich laat.

De invloeden van jullie stijl liggen er vrij dik bovenop, maar kan je ons toch wat meer vertellen over de muzikale interesses en invloeden van de band?

Die zijn heel erg breed. En ik kan hier namedroppen omdat we uit zoveel bands zoveel halen. Veel gaat dat de lezer echter niet bijbrengen. De ene hoort er ook veel Whiplash in, de andere veel Agent Steel, maar dan zijn er ook die Iron Maiden en Judas Priest-loops. En wat met die Absu-vibe in Brazen Serpent of die Hellhammer-worship in Viking Funeral… Kijk, nu ben ik toch bezig.

De enige rode draad is dat onze muziekgeschiedenis grotendeels stopt half de jaren ’90. Maar ervoor gaat dat van proto metal over Queen tot Slayer en dan weer verder met de fascinatie voor Darkthrone enzovoort.

Jullie zijn allemaal vrij ‘jonge’ poesjes volgens mij. Hoe dan toch die fascinatie met de oude goden?

Goh, ik word toch alweer 42 – maar bedankt voor het compliment, haha! Er zijn genoeg jonge metalheads die opkijken naar de oudere goden. En die eerder die puurheid en durf appreciëren dan wat er vandaag de dag voor metal moet doorgaan. Je kan eenvoudigweg niet rondom de riff. En een riff vandaag de dag moet vooral vét zijn, vroeger had een riff meer te bieden. Ach, je voelt het of je voelt het niet, en met leeftijd heeft dat niks te maken.

Wat brengt de toekomst, qua stijl en liedjes. Gaan we verandering zien?

Nee, dat zou haaks op onze filosofie staan. Al kan het zijn dat er bakken meer heavy metal in een nummer zouden steken, of net veel meer black in sommige zaken. Of misschien nog meer US Speed Metal. Omen, Savage Grace, Liege Lord… laat maar komen! Maar geen moderne invloeden – voor zover dat nog niet duidelijk mocht zijn, haha!

Welke shows staan er momenteel op de planning en waar kijk je het meest naar uit?

Zoals ik al zei, de kalender raakt mooi gevuld. Voor het meest up-to-date kan je best onze Facebook en Instagrampagina volgen. Ja, zo mee met de tijd zijn we wel hoor!

Het zijn er teveel om op te lijsten, maar we hebben onder andere het prachtige “Defenders of the Faith” in Hamburg nog staan in november. Samen met Vulture wordt dat een topweekend. In Nederland zijn we nog drie keer: Heavy Metal Maniacs op 23 oktober, in Amsterdam bij de Destructo-release op 19 november in OCCII en 18 december in Katwijk op het HeavySpeedBlack festival van Scum – ook samen met het machtige Vulture.

Volgend jaar staat er ook een hoop gepland. Graspop kijken we als Belgen toch naar uit – da’s een thuismatch die je wil spelen. Op Party.San Metal Open Air staan we ook geboekt. Er zullen nog wel wat festivals bijkomen.

Als uitsmijter nog graag een sterk verhaal wat jullie hebben meegemaakt de afgelopen jaren.

Sterke verhalen zijn meestal niet voor publicatie vatbaar. Die kom je maar aan de toog halen tussen pot en pint!

Als echte uitsmijter: wil je verder nog iets kwijt aan onze lezers?

Hopelijk zien we jullie op één van de drie shows die we dit jaar nog in Nederland spelen!

And bow to no one, but always kneel before the Ancient Godz of Steele!

Lees de vooruitblik op Heavy Metal Maniacs Festival op 22 en 23 oktober.

Links: