Black Rabbit: thrash van eigen bodem met een huisdier als inspiratiebron

Onlangs debuteerden de Nederlandse thrashers van Black Rabbit met Warren of NecrosisDe thrash/deathformatie uit Apeldoorn gaat lekker sinds deze release, dus hoog tijd dat Zware Metalen nu eens uit gaat vinden wat er zoal gebeurt met de heren. En wat is dat nu met die bandnaam? Jelle, Max en Hidde schuiven aan om de vragen te beantwoorden.

Hallo heren, hoe gaat het met jullie?

Hey Cor, met ons gaat het erg goed! Altijd leuk om een interview te doen!

Kersvers is jullie debuut-EP, getiteld Warren of Necrosis. Deze heb ik persoonlijk mogen recenseren. Lekker plaatje, hoor! Eindelijk weer wat energieke thrash metal van eigen bodem. Hoe is de release hiervan verlopen?

De release ging super! Zowel de weg ernaartoe als de dag zelf! Het is ongelofelijk wat voor support wij van iedereen krijgen. Toen het concept van de release af was hadden we gehoopt, maar niet gedacht, dat de EP zo goed ontvangen zou worden.

Wat voor recensies en commentaren ontvangen jullie zoal op dit debuut?

Tot nu toe zijn ze allemaal positief. Er wordt veel verwezen naar bands zoals Slayer, Kreator en Carcass, maar dat zijn dan ook onze grootste invloeden. De muziek die je zelf maakt vind je (volgens ons, tenminste) altijd tof, en als je dan hoort dat menig ander het ook tof vindt, dan word je daar alleen maar gelukkig van!

In mijn recensie verwees ik naar een ietwat slordig klinkende sound. Het klinkt alsof niet alles met een clicktrack is ingespeeld en er zitten wat kleine schoonheidsfoutjes in sommige overgangen. Laat dat nou juist hetgeen zijn waar ik zo over te spreken ben! Het heeft een heerlijke old school klank en behoudt daarmee een ‘organisch’ gevoel. Nu vraag ik mij af of mijn analyse eigenlijk wel klopt.

Jelle: Dit klopt inderdaad. We wilden met deze EP de old school vibe terugbrengen. En daarbij hoort (vind ik) dat je de muziek op gevoel inspeelt. Het geeft echt een kick als je dit dan live net zo kan overbrengen.

Hidde: We wilden voor onze EP een sfeertje creëren zoals de oude thrashmetalalbums ook hebben. Denk aan Slowly We Rot van Obituary, of Among the Living van Anthrax.

Max: Haha, ik wist dat deze vraag er aan zat te komen. We hebben inderdaad onze EP zonder clicktrack opgenomen om er een zo natuurlijk mogelijk gevoel aan te geven. We onderzoeken of het voor ons in de toekomst een bijdrage kan leveren.

Wat is jullie idee en verhaal achter deze EP?

Max: De belangrijkste reden voor het uitbrengen van deze EP is eigenlijk dat wij wat naar buiten wilden brengen. Black Rabbit bestaat al sinds 2014, maar in de periode voordat ik er in april 2019 bijkwam, was er vrij weinig gebeurd. Toen hebben wij een plan gemaakt van wat wij willen bereiken in de daaropvolgende twee jaar en zijn daarmee aan de slag gegaan. Binnen zeven maanden was ik ingewerkt en was de EP opgenomen en uitgebracht. De EP betekent simpelweg voor ons: “Wij zijn Black Rabbit, de nieuwe Apeldoornse thrash/deathformatie, en er is geen ontkomen aan!”

Jelle: Black Rabbit neerzetten als een nieuw metalconcept!

Hidde: We hebben onszelf lange tijd op de kaart proberen zetten zonder eigenlijk een waardige demo of iets dergelijks te hebben. Met een EP kan je natuurlijk veel gemakkelijker aan mensen laten horen wie en wat je als band bent. Nu we Warren of Necrosis hebben, komen we eindelijk van de grond!

Zijn er bands of artiesten geweest die een directe invloed hebben gehad op jullie muziek?

Max: Jelle en Hidde (gitaristen) zijn altijd helemaal weg geweest van Megadeth, Havok, Saxon, Obituary en Death. Uit deze artiesten komt vooral het riffwerk. De drums zijn eigenlijk gebaseerd op de riffs die Jelle en Hidde schrijven en dan is het een beetje experimenteren; wat past er, wat zou er anders kunnen.

Inmiddels zijn we twee maanden verder. Wat is er in de tussentijd allemaal gebeurd met Black Rabbit? Zo las ik dat jullie een bassist kwijt raakten, maar sinds een paar weken toch een nieuwe bassist hebben gevonden?

Max: Ja, wat is er allemaal niét gebeurd. We hebben inderdaad afscheid genomen van Pieter. Hij deed de vocalen en de basgitaar. Het werd in de eerste reeks shows duidelijk dat hij ons tempo niet kon volgen, maar tevens de band niet in de weg wilde staan. Door deze situatie hadden wij eigenlijk heel snel iemand nodig. Het ging niet zo snel als gepland maar gelukkig hebben wij wel onze shows kunnen spelen. Zonder bassist, maar wel met invalhulp van Earik (The Lucifer Principle) en Remus Stingaciu (Anger Machine). Drie weken geleden hebben we audities gehad en een bassist gevonden: Martin Jaramillo. En daar zijn we uiteraard erg blij mee. Een vocalist hebben we ondertussen ook gevonden maar die houden wij nog heel even geheim.

Aan jullie evenementenagenda te zien heeft de EP jullie absoluut geen windeieren gelegd. Optredens genoeg en zelfs support act voor een opkomende Deense deathmetalband (Baest)! Dat moet ontzettend gaaf zijn, lijkt mij.

Max: Ja dat is zeker gaaf! Maar niet alleen support spelen van Baest, op 25 juli spelen wij ook op Stonehenge! De optredens blijven komen en natuurlijk hebben wij de eerste lading zelf geregeld. Maar dat is ook precies wat wij willen: constant blijven spelen!

Jelle: Dit is echt super vet! Het gaat allemaal ontzettend snel, maar dat is precies wat we willen!

Hidde: Ik kon me dit een jaar geleden nauwelijks voorstellen. Om bij de EP-release te spelen met in eerste instantie Izegrim en Bodyfarm, wat uiteindelijk Distillator en Bodyfarm werd. Maar ook Baest is gruwelijk vet en wat Max al zei: fucking Stonehenge!

Wat zijn jullie verdere plannen voor 2020, naast lekker veel optreden?

Max: Ons plan voor 2020 is Black Rabbit op de kaart zetten bij het Nederlandse publiek. Op deze manier gaat dat aardig hard.

Jelle: En natuurlijk het schrijven van nieuwe nummers!

Wordt er al druk gewerkt aan een debuutalbum? Ik ben namelijk best nieuwsgierig geworden naar meer!

Max: Nog niet druk, maar er wordt aan gewerkt! Wanneer ons balletje weer rolt, gaan wij weer lekker elke week schrijven. Het plan is eind dit jaar de studio in te duiken! Maar zoals wij weten uit ervaring kan er in de tussentijd nog van alles gebeuren.

Een andere vraag die toch al een tijdje aan mij ‘knaagt’ (drum roll, please!): Waar komt de bandnaam, Black Rabbit, vandaan?

Hidde: De vraag die altijd gesteld wordt! De naam is eigenlijk tot stand gekomen voordat we überhaupt muziek aan het maken waren. Jelle en ik zaten een keer tijdens een barbecue na te denken over ‘parodie’ bandnamen. Zo kwam, als parodie op Black Sabbath, de naam Black Rabbit tevoorschijn. Het ‘rabbit’-idee ontstond simpelweg omdat Jelle in zijn tuin een zwart konijn als huisdier had. We hebben deze naam er eigenlijk altijd ingehouden, een soort ‘screw you’ naar de mensen die per se een brute metalnaam willen hebben.

Het heeft dus niets met knaagdieren te maken?

Max: Nou ja, eigenlijk wel dus, haha.

Hebben jullie als jonge band nog tips en tricks voor andere artiesten die onze artikels lezen? Tips die hen op hun muzikale reis kunnen helpen of andere adviezen op basis van jullie ervaring?

Max: Vergeet niet wie je bent en waar je vandaan komt. Iedereen begint op nul. En zoals men altijd zegt: hard werken loont.

Jelle: Laat je nooit tegenhouden, ook niet vanwege je bandnaam!

Hebben jullie zelf nog iets wat jullie aan de lezers kwijt willen?

Max: Houd ons vooral in de gaten!

Bedankt om tijd te willen maken voor dit interview en rock on, dudes! Maak er een mooi metaljaar van!

Max: Dat komt zeker goed! Dankjewel voor het leuke interview!

Hidde: Gaan we zeker doen!

Link: