Zer0 れい – Hellveterra

Ik voel me wel vaker verantwoordelijk voor de introductie van merkwaardige, de moeite waard zijnde, nieuwe bands en projecten. Wanneer deze dan nog eens afkomstig blijken te zijn uit eigen land, Nederland of Azerbeidzjan (puur omwille van de schrijfwijze), is de motivatie nog hoger, verder of dieper om deze in de kijker te zetten. Deze keer gaat het om Zer0 れい, een Kortrijkzaan wiens echte naam Sebastien Dessauvage is. Sinds 2018 bouwt hij muzikale brouwsels op basis van “haunted New Age sounds, experimental Ambient and demented 16-bit Video Game nostalgia” (ik neem het even copypastegewijs over van zijn Facebook). Ik ontdekte zijn meest recente werk via Hiraeth Records uit Nederland, dat zo goed was om het album Insanity Check – Unrecoverable Reality dit jaar uit te brengen, synthwave/industrial/metal in de lijn van Master Boot Record. Zer0 れいs Hellveterra heeft iets meer affiniteit met bepaalde metalgenres dan zijn voorgaand werk, dus neem ik hem met veel plezier mee.


Wat meteen op zal vallen bij velen is de mix van medieval ambient/dungeon synth enerzijds en vaporwave anderzijds. Zeggen deze termen u weinig? Denk aan de instrumentale nummers van Summoning, de gevangenisperiode neofolk/ambient Burzum en anderzijds electro en zogenaamde vaporwave (leest u dat hier gerust even na). Bepaalde passages hebben ook effectief blackmetalvibes in zich, vooral de oscillaties en het elektronische gerag zijn een dikke knipoog naar het zwarte genre. Zo doet het nummer Gwaihir me keihard denken aan de intro van het nummer Enslave The Astral Fortress van Naglfar. Op de Bandcamp-pagina staat te lezen dat het album is gebaseerd op zowel lo-fi symfonische black metal-albums, oude Summoning, drumsounds uit grotten en spelonken die verwekt werden door elektronische drummachines, etherische percussie en de meest grimmige retrogames uit het 32-bits tijdperk. Zeker geen spek voor ieders bek. De gap die hier overbrugd wordt is immens groot, en moet zowel medieval ambient black metal fans (meestal rond de veertig gok ik, eventjes stereotype denkend) als vaporwave-aanhangers (toch eerder twintigers die net de witch house en trap ontgroeid zijn lijkt me) verbinden. Wow, denk ik dan.

Persoonlijk ben ik blij verrast met deze plaat, die door mijn passief luisterende huisgenoten eerder als muzak beleefd wordt, voor zoverre ze deze al opmerken. Anderen hebben dan weer een vertwijfelde blik wanneer ze dan toch eens frequenties horen die hen aanspreken en vervolgens geconfronteerd worden met bitmuziek. En ik, ik vind het allemaal prima. Avontuurlijk, grimmig, nostalgisch en vol nachtelijke begeerte. Kwestie van jezelf terug te vinden in muziek.

Score:

78/100

Label:

Hiraeth Records, 2020

Tracklisting:

1. Silica Animus
2. Transcendental Column
3. Grayfield
4. Gwaihir
5. Huzhang
6. Acheron
7. Nefoeth
8. Void Dragon

Line-up:

  • Sebastien Dessauvage – Alles

Links: