Insanity Check – Unrecoverable Reality

Net de nieuwe Master Boot Record gehad, heb ik deze er maar bij genomen. Kwestie van de chiptuning nog wat extra kracht bij te zetten. Cyber metal, industrial, synth metal, dat staat er te lezen op een van de pagina’s van deze eenmansband. Het Nederlandse Hiraeth Records bracht hem net uit op vinyl en hoewel ik grote angst uitte in de review van Master Boot Record voor copycats, kan ik niet anders dan mezelf meteen kalmeren met deze Unrecoverable Reality. Yes!

Niet dat deze Fin put uit een rijke geschiedenis aan games uit de jaren negentig, neen, deze knaap is een stukje frisser. De soundtrack van Insanity Check klinkt een stuk jonger en moderner, de frequenties zijn niet afkomstig van Commodores, Atari’s of Amiga’s, wel van Sega’s en Nintendo’s. Topias Svärd, de man achter dit project, is ook actief onder andere pseudoniemen en heeft niet alleen affiniteit met metal, ook met andere genres. De Finse beats laat hij vooral los in zijn side projects, waarmee hij ‘chiphop’ brengt. Kijk gerust eens rond op Google wanneer je DJ Backstabber ingetikt hebt. Met Insanity Check krijg je trouwens op zich al een gans pakket met bazige beats, haakse riffs en sfeervolle ambientsoundscapes, telkens volledig instrumentaal, goed voor een paar avonden sci-fi feels. Zowel oudschoolse industrial met gedateerde bliepjes en trancy riedels als pompende aggrotech toestanden met apocalyptische EBM. Heerlijk vet in de mix gezet met ranzig ruisende en groovende electro. Vaak episch en met een dik overdreven geladenheid als kwam de kosmos samen om even een danspasje te zetten in deze intergalactische realiteit, maar ik laat het graag toe.

De pompende riffs staan ook meer dan eens vooraan in de mix (Crysis) en daarom kan ik zonder enige moeite dit digitale ding naar voor schuiven bij menig metalhead, net als een Zardonic, Spankraght of Master Boot Record, zelfs een verdwaasde Bong-Ra-fan kan hiermee aan de slag. En ja, dit leunt tegen vaporwave aan. Niets mis mee lijkt me. Check het, probeer het, beleef het. Bij voorkeur als je aan je PC of laptop zit met een degelijke koptelefoon op. Dit spul werkt! Luistertips: Fertile Soil, Crysis, Endorfin, Retinue.

Score:

84/100

Label:

Hiraeth Records, 2020

Tracklisting:

 1. The Long Journey
 2. Inundate in Indulgence
 3. From Better to Worst
 4. Fertile Soil
 5. Endorfin
 6. Beste Before of Dreams
 7. Crysis
 8. Retinue
 9. Crossing the Line
 10. Inverted Smile
 11. Calling the Flatline
 12. Gory Glory

Line-up:

 • Topias Svärd – Alles

Links: