Yoth Iria – As The Flame Withers

Met een EP getiteld Under His Sway sloeg het duo Yoth Iria in als een bom. Niet alleen omdat de muziek de typische melodische Griekse black metal uitademde die we allen kenden, maar ook omdat dit duo bestaat uit twee culthelden van het eerste uur. Het gaat om Jim Mutilator, de eerste bassist van Rotting Christ en Varathron en niemand minder dan George, Magus, Wampyr Daoloth, The Magus voor de vrienden. Deze laatste is gekend voor zijn werk als muzikant maar ook als producer bij bands als Necromantia, Thou Art Lord en Rotting Christ. Tja, dan ben je cult.

De bovenvermelde EP bleek een korte kennismaking met het nieuwe werk van deze heren. Het verzamelde twee eigen pareltjes Under His Sway en Sid-Ed-Djinn en een cover van een ouder nummer van Rotting Christ, Visions of the Dead Lovers. Een nummer dat enkel nog maar verscheen op een heruitgave van het album Thy Mighty Contract. Typische melodische black metal, knisperige gitaren, gortdroge drums, snerpende screams, heerlijk!


Nu hebben we dus het volledige album voor ons liggen, dat uitgegeven wordt door het Poolse Pagan Records. En tot mijn verbazing voelen de eerste noten van dit album toch niet typisch Grieks aan. Nu en dan krijg ik dat gevoel als de plaat vordert, het lijkt bij momenten wel op Iron Maiden meets black metal. Goed gevonden? Ja misschien wel, las ik toevallig als commentaar onder de boven weergegeven video. En het is nog waar ook.

Naarmate The Great Hunter zich ontplooit komen de typische kenmerken wel terug, zoals daar zijn de gekende, bijtende ritmelijnen, de heldere melodieën en solo’s net als de meer dan herkenbare zoemende, brommende keyboardlijnen. Hermetic Code wordt omarmd door een geweldige, warme melodielijn die lekker in je oor bijt. Datzelfde recept hoor je ook in Unborn, Undead, Eternal, een nummer dat zich heerlijk laat openbloeien. Of Tyrants, een nummer dat door zijn ingetogenheid de melodie nog beter tot zijn recht laat komen.

Typische Griekse blackmetalschijf! Voor de fans van de eerder vermelde bands of zij die de oervaders van dit genre nog eens willen aanhoren. De heren hebben nummers gemaakt die een eigen karakter hebben, een eigen stempel, doch het materiaal waarvan de stempel gemaakt is, kennen we allemaal maar al te goed. Jammer wel dat Yoth Iria niet één of misschien alle twee de nummers van de EP heeft opgenomen op dit debuutalbum, het zou het album nog diverser en beter gemaakt hebben.

Score:

80/100

Label:

Pagan Records, 2020

Tracklisting:

 1. The Great Hunter
 2. Yoth Iria
 3. Hermetic Code
 4. The Mantis
 5. The Red Crown Turns Black
 6. Unborn, Undead, Eternal
 7. Tyrants
 8. The Luciferian

Line-up:

 • The Magus – Zang
 • Jim Mutilator – Bas
 • George Emmanuel – Gitaar (sessie)
 • J. V. Maelstrom – Drum (sessie)
 • John Patsouris – Keyboards

Links: