Yob – Our Raw Heart

Yob heeft een heel zware taak met dit nieuwe album, namelijk Clearing The Path To Ascend  uit 2014 overtreffen of minimaal benaderen. Destijds wist het Amerikaanse trio het tot de bovenste regionen van mijn Jaarlijst te schoppen en zelfs tot de bovenste plaats van de jaarlijst van dit e-zine. Je mag dus wel stellen dat de verwachtingen ditmaal wederom erg hoog zijn.

Bij de eerste blik kunnen we al vaststellen dat er nog nooit zoveel nummers op een album van Yob hebben gestaan. Ditmaal prijken er zeven op de tracklist wat de speelduur brengt tot een ruime zeventig minuten. Het album opent met Ablaze, een nummer dat alle kenmerkende elementen in zich heeft. Sterke zware doom riffs, pompende ritmesectie en als garnering de bijzondere stem van Mike Scheidt doorspekt met emoties. Hij varieert van clean naar growls en screams en overal voel je die emotie in terug komen zeker als we naar de climax van dit nummer gaan. The Screen is dan weer een stuk dreigender en draait om één centrale riff die soms net te lang lijkt door te gaan ondanks dat er een paar keer wat lichter omheen wordt gevarieerd. The Reverie maakt dit deels goed en is een sterk nummer maar mist wat spanning door het gebrek aan variatie. Vooral vocaal valt het heel erg op door een vrij geknepen cleane zang.

Dit is overigens een voorbode van het moment waarop de band lichtjes de focus lijkt te verliezen. Zo had The Screen een stuk korter gemogen om echt interessant te zijn maar met het weinig zeggende Lungs Reach lijken ze langzaam verder af te dwalen. De helft bestaat hier uit enkele aanslagen met reverb en achtergrond geluiden voor er halverwege een plotse ommezwaai plaats vind en de band stevig van leer trekt. Net als je dan denkt dat het toch allemaal iets minder is geworden slaan ze echter keihard terug met de topper van het album, het kippenvel opwekkende, Beauty in Falling Leaves van een ruim kwartier. De riffs zijn hier puur gericht op het opwekken van de emotie, langzaam en bedeesd en vol van schoonheid dansen de gitaarlijnen door het nummer heen. De zang zet de haren op je rug overeind wanneer de melancholie de boventoon voert.  Hierna worden de innerlijke demonen losgelaten op het felle Original Face voordat er afgesloten wordt met het titelnummer. Our Raw Heart is misschien wel het meest softe nummer van de plaat geworden en mag ook weer bijna een kwartier klokken waarbij er geen seconde verveeld. Dit is wederom Yob op haar best, eindeloze riffs die je recht in de ziel weten te raken en je meeslepen in de emoties die de frontman beleefd moet hebben toen hij op het randje van de dood balanceerde begin 2017.

Heeft Yob zichzelf dan overtroffen? Nee, maar ze zijn wel weer in de buurt gekomen van het vorige album. Helaas mist er wat flow tijdens de eerste helft van het album en lijkt het niet helemaal gefocust maar de afsluitende drie tracks maken dit weer goed. Een echte topscore lijkt echter niet verantwoord maar had met een klein kwartier minder zeker tot de mogelijkheden behoort. Voor nu dan maar het onderstaande, ook niet misselijke, eindoordeel.

Score:  

89/100

Label:

Relapse, 2018

Tracklisting:

  1. Ablaze
  2. The Screen
  3. In Reverie
  4. Lungs Reach
  5. Beauty In Falling Leaves
  6. Original Face
  7. Our Raw Heart

Line-up:

  • Mike Scheidt – Gitaar, Zang
  • Aaron Rieseberg – Bas
  • Travis Foster – Drum

Links: