Words of Farewell-A Quiet World

De oosterburen verblijden ons met de nieuwste Words of Farewell. De bandnaam intrigeert me. Want wat zijn dat eigenlijk, ‘woorden van vaarwel’? Na een korte zoektocht online wordt duidelijk dat de band zijn inspiratie uit Japan haalde: “Wakare no gishiki”. Dat is namelijk een aflevering van de mangaserie Full Metal Alchemist.

Het is alweer de derde CD van deze uit Munster afkomstige melodic deathmetalband, vaak vergeleken met Scar Symmetry en In Flames.  De vorige twee werden goed ontvangen. Aangezien ik ze beide niet ken, kan ik niet beoordelen of de band zich verbeterd heeft sinds toen. Deze CD is in ieder geval tot in de puntjes verzorgd: de productie is uitstekend. Alle instrumenten staan er prachtig op.

My Share of Loneliness begint, met een hoofdrol voor de keyboards. Vanaf de eerste noten hoor je dat de zes bandleden hun instrumenten beheersen. Mijn vraag is, hadden we niet met een andere titel kunnen beginnen? Het eerste nummer, hoewel het ook pakkend is, vind ik namelijk geen goede opener. Maar vanaf het tweede nummer, Gaia Demise, stroomt de CD lekker door. Doordat de gitaristen en de keyboardspeler alle drie veelvuldig harmonieus van zich laten horen, is het relatief drukke muziek. De keyboards geven het met vlagen een warm en ambient element, hoewel de gitaarriffs bruut, groovy en agressief zijn. De zang zou wat mij betreft nog gevarieerder mogen. Op Wikipedia (in het Duits) stelt men trots geen cleane zang te gebruiken om niet teveel op andere acts te lijken, maar op deze CD wordt op enkele momenten, voorzichtig, water bij die wijn gegoten.  Dus daar is een ontwikkeling gaande.

The Farthest Reach  en Zero Temperance zijn geslaagde voorbeelden van de mix. Maar ook de fraaie afsluiter This Shadow My Likeness van elf minuten, mag er zeker wezen. Limit Cycle heeft een aantal mooie newwavemomenten. En er is nog meer positiefs: de gitaarsolo’s zijn echt lekker. Het is iedere keer genieten.

Er is niets slechts aan deze CD. Mijn suggestie: je begint bij nummer twee, Gaia Demise.

0005801810_350Label: AFM Records

Tracklisting:

 1. My Share of Loneliness
 2. Gaia Demise
 3. Gallows Frame
 4. Limit Cycle
 5. Zero Temperance
 6. Momentary Life
 7. Oversoul
 8. The Farthest Reach
 9. This Shadow My Likeness

Line-up:

 • Alexander Otto-Vocals
 • Konstantin Vosshoff-Bass
 • Erik Gassmus-Guitars
 • Robin Dirks-Guitars
 • Tristan Wegner-Drums
 • Leo Wichmann-Keyboards

Links:

Score:

80/100

Geef een reactie