Woe – Legacies of Frailty

De uit New York afkomstige Amerikaanse blackmetalband Woe heeft met Legacies of Frailty eindelijk een vervanger klaar. Een opvolger die de EP A Violent Dread wat zou moeten doen vergeten. Nochtans bleek net die EP, ook al stonden er maar twee nummertjes op, een klasseplaatje te zijn net als de vorige releases van de band trouwens. Ondanks het feit dat deze nieuwe plaat door de heer Grigg volledig zelf in elkaar werd gestoken, heeft hij toch op gepaste tijdstippen de hulp ingeroepen van de andere bandleden. De heer Czapla hielp hem tijdens het opnameproces terwijl de heer Weinstein voor bepaalde nummers de drumkruk bemande.

Het hele album heeft een concept dat handelt over het egocentrisme van de mensheid, het repetitieve karakter van elk horrorverhaal dat we in de geschiedenis al eens zijn tegengekomen en hebben meegemaakt. De hoes van dit Legacies of Frailty, gemaakt door het Servische Khaos Diktator Designs, is daar alvast een perfect illustratie voor. Net als het aangepaste Woe-logo trouwens. Niemand minder dan Stephen Wilson (Unknown Relic) verbrandde er zijn vingers niet aan en kwam met een erg sterke nieuwe variant naar voren.

Wat staat er je te wachten bij het ochtendgloren? Ik weet het! Een vers geutje chaos in de vorm van een stevige portie hondsbrutale black metal. We kennen de heer Grigg al als een begenadigd muzikant en vocalist. Je mag zeker zijn dat dat op dit nieuwe album nog altijd zo is. Het huidige stemgeluid van de heer Grigg is op het eerste nummer Fresh Chaos Greets The Dawn wel iets zwaarder uitgevallen. Hij heeft echter dat heerlijk, ranzige declamerende in zijn vocalen bewaard gehouden. Daarnaast weet Woe je te bevangen en te beklijven. Luister naar de laatste maten van Scavenger Prophets. Zurige gitaarpartijen, een dynamisch basgebeuren en dan die heerlijk gorgelende keelgeluiden, magnifiek.

Wanneer dan vervolgens in The Justice Of Gnasing Teeth een angstaanjagende melodielijn in de hand wordt genomen door een rollend tomgebeuren staat de hele keet binnen luttele ogenblikken in vuur en vlam. Misschien dat je wel even met je tandenknarst wanneer je de wat hoekige ritmes opvangt die net na de blastbeat werden ingevoegd. Een fantastisch verhalende gitaarsolo geeft het nummer nog wat meer diepgang als dat nog nodig is natuurlijk. De black metal van dit Woe wordt niet allemaal aan hoge snelheid of in een wat hoekig ritme gebracht. Een nummer als Shores Of Extinction laat een nog verhalender kant van de band zien. Zompige, sleurende riffs die in interactie en conclaaf gaan met de robuuste vocalen en een sturende leadlijn laten horen dat Woe ook aan een paar tempo’s lager je ferm bij de keel kan nemen. En dan heb ik nog niet eens vermeld hoe subtiel bij momenten de keyboardpartijen in het geheel werden ingepast.

Bijzonder indrukwekkende nieuwe plaat deze Legacy Of Frailty en terecht jaarlijstmateriaal. Het meesterbrein achter dit Amerikaanse Woe, Chris Grigg, kan bestempeld worden als een vakman. Voor één ieder die goed doordachte black metal met een boodschap wel kan verteren is het oeuvre van deze band een obligate luisterbeurt waard.

Score:

85/100

Label:

Vendetta Records, 2023

Tracklisting:

  1. Fresh Chaos Greets The Dawn
  2. Scavenger Prophets
  3. The Justice Of Gnasing Teeth
  4. Distant Epithaps
  5. Shores Of Extinction
  6. Far Beyond The Fracture Of The Sky

Line-up:

  • Chris Grigg – Zang, alle instrumenten

Links: