Wings Of Steel – Gates Of Twilight

Tijd om nog eens een relatief jonge band onder de aandacht te brengen. Wings Of Steel is een vijfkoppige band uit Los Angeles, gesticht in 2019 door het gedreven leidersduo: zanger Leo Unnermark en gitarist Parker Halub. Beide heren koesteren een voorliefde voor de old school hardrock en metal uit de jaren ’70 en ’80. Dat maken ze uitgebreid duidelijk op het eerste, tien nummers tellende full album Gates Of Twilight, uitgebracht in eigen beheer (na een EP in 2022). Ondanks de wat lagere bitrate van de aangeleverde mp3-bestanden klinkt het geheel massief, luid en goed geproduceerd.

Dat hun voorliefde voor die oudere rock doordringt in Gates of Twilight, is een understatement. Opener Liar In Love opent met een bombastische, daverende riff maar zodra je de stem van Leo Unnermark hoort, waan je je terug in het land van Queensrÿche en Crimson Glory met hier en daar een slimme drumfill uit het Iron Maiden repertoire. Ook het trage Lady Of The Lost tapt uit dat vaatje. Magistraal nummer met een solo zoals Kiss-gitarist Ace Frehley ze in de jaren ’70 uit zijn mouw schudde.

Twee belangrijke zaken van het album worden hier al heel duidelijk: Leo heeft een schitterend stemgeluid voor dit genre en haalt vaak lang uit met een falsetto stem à la Geoff Tate. Het tweede grote pluspunt is de kwaliteit van leadgitarist Parker Halub (die daarnaast ook de bas ingespeeld zou hebben). Een flinke shredder die de sowieso al aanstekelijke nummers een extra energieboost geeft.

Twee pluspunten die niet veel zouden betekenen als de nummers zelf weinig om het lijf zouden hebben. Maar dat is niet het geval. Ook al werd Gates Of Twilight geschreven en opgenomen in minder dan tien weken tijd, toch krijg je hier melodieuze en gevarieerde nummers waar over nagedacht is. Soms wat complex maar zonder “proggy” te worden. Met meerdere stijlen ook. Naast de Queensrÿche/Crimson Glory invloeden komt ook de blues achter het hoekje kijken. Zoals in het tragere maar meeslepende Garden Of Eden dat me zowel doet terugdenken aan Kingdom Come (en dus ook Led Zeppelin) als aan Whitesnake of Black Sabbath ten tijde van Tony Martin. Topnummer om het brede stembereik van Leo Unnermark nog maar eens te etaleren. Helemaal bluesy en sleazy wordt het in Leather And Lace. De basintro is schatplichtig aan Black Velvet van Alannah Myles maar al snel waan je je in een groezelig café op Sunset Strip waar bevallige lichtgeklede dames van plezier sensueel langs een paal kronkelen.

Uptempo heavy metal krijg je dan weer in het zes minuten durende Fall In Line met een bijzonder energieke galopperende ritmesectie. In het midden gaat het tempo naar beneden en krijg je een meer dreigend nummer waar je zowel wat Iron Maiden in hoort als Dio. Ook Cry Of The Damned bonkt lekker weg. Titelnummer Gates Of Twilight behoort eveneens tot de hardere nummers van het album en roept de sfeer op van Judas Priest, zeker in het tweede, snellere deel.

Met She Cries beland je in het straatje van de powerballads à la Scorpions. Of zo lijkt het toch, want na een minuut of twee wordt in zesde versnelling geschakeld en transformeert Wings Of Steel in een powermetalband met alweer een gillende solo van Parker Halub. Om daarna weer in te houden en opnieuw het etiket powerballad te verkrijgen. Slave Of Steel is de tweede ballade, mee ondersteund door akoestische gitaar. Een dramatisch klinkend en krachtig nummer waar zowel zang als leadgitaar opnieuw een hoofdrol opeisen. Ik zeg in recensies vaak geen fan te zijn van powerballads maar deze beide nummers vormen de gekende uitzondering op de regel.

Afsluiter Into The Sun is in mijn ogen het minst beklijvende nummer maar door de solo toch weer het beluisteren waard.

Waarom Wings Of Steel dit schitterende album in eigen beheer moest uitbrengen, is me een raadsel. Deze band heeft alles om het te maken: talent, sterke en afwisselende nummers, een zanger en leadgitarist die ver boven de middelmaat uitstijgen en bovendien tonnen goesting. Criticasters kunnen misschien oordelen dat ze teveel stijlen hebben om rechtlijnig te zijn, ik gebruik liever de positieve term “variatie”.
In de lente van 2024 willen ze naar onze contreien komen. Heren/dames organisatoren: als je een van de (hopelijk) coming bands op je podium wilt, dan is dit je kans. Ondertussen plaats ik Gates Of Twilight hoog in mijn persoonlijke albumlijst van 2023.

Wings Of Steel - bandfoto

Score:

83/100

Label:

Eigen beheer, 2023

Tracklisting:

 1. Liar In Love
 2. Fall In Line
 3. Garden Of Eden
 4. Cry Of The Damned
 5. She Cries
 6. Lady Of The Lost
 7. Leather And Lace
 8. Slave Of Sorrows
 9. Gates Of Twilight
 10. Into The Sun

Line-up:

 • Leo Unnermark – Vocalen
 • Parker Halub – Leadgitaar
 • Stefan John-Bailet – Ritmegitaar
 • Johnny Shankel – Bas
 • Mike Mayhem – Drums

Links: