Weltschmerz – Odium Humani Generis

Weltschmerz – Odium Humani Generis
Immortal Frost Productions, 2014

Onze landgenoten van Weltschmerz hebben sinds het eind van vorige maand een eerste full-length. Dat sluit logisch aan bij de demo, split en EP die de band reeds uitbracht. Eén van die exemplaren kreeg ik al eens onder mijn loep en je weet al van te voren dat er niet veel gaat veranderen aan de blackmetal van deze heren. “Oud is in”, dat weten we al langer dan vandaag, maar toch schuilen er wat vernieuwende lichtpuntjes in deze zwarte stroom.

Niet iedereen zal het eens zijn uiteraard, Odium Humani Generis presenteert niet enkel oldschool black, maar ook een soortgelijke sound. Kwakkelende gitaren op een logge waas en een drum die toch wel een tikje te flauw in de mix staat. Toch luistert het voor de liefhebber van al het spul uit de tweede Scandinavische golf lekker weg. Oude Mayhem en Darkthrone blijven denk ik de grote voorbeelden van deze band, maar de slepende fases passen prima in het Shining-straatje en het wazige van het oudere Watain bekruipt me ook wel hier en daar, samen met wat Carpathian Forest/Fluisterwoud-smerigheid. Weltschmerz ramt dus nog steeds op stoffige wijze voort zoals ze dat in het verleden deed, maar er kruipt zeker wel gevoel in dit materiaal. Die overgave hoor je hier en daar ook vocaal als het cleane er doorheen komt, iets wat erg natuurlijk aanvoelt en wat mij betreft ook nog meer aan bod mocht komen.

Het gaat zeker de goede richting uit met deze heren. Al is het concept nergens origineel te noemen, de uitvoering mag er wel zijn. Nog iets meer overgave, die drumsound nog wat opkrikken en Weltschmerz staat er met materiaal op grootmoeders wijze. Bovendien praalt de band ook op affiche met Horna in Frankrijk volgende maand, blijkbaar hebben onze zuiderburen de meerwaarde dus al ingezien.

Tracklisting:

Weltschmerz - Odium Humani Generis

 1. Ab Æterno
 2. Ending Your Life
 3. None of Us Will See Heaven
 4. Mysterium Iniquitatis
 5. Homo Homini Lupus
 6. Geschrei In Der Nacht
 7. Asmodeus
 8. The Night Is My Domain

Line-up:

 • Hræsvelg – Bas, Gitaar
 • Valr – Drum
 • Hreim – Zang
 • Eitr – Gitaar

Links: