Welicoruss – Siberian Heathen Horde

Het vierde album alweer voor de Russen uit het ultra koude noorden (Novosibirsk om precies te zijn), die heden ten dage gewoon in de regio Praag blijken te verblijven. Deze Siberische horde heeft de afgelopen jaren zo veel live gespeeld dat je zou denken dat ze niet meer thuis is geweest om nieuw materiaal op te nemen. En toch is ze daar weer wonderwel in geslaagd. Al eerder kregen we de video voor het titelnummer van de nieuwe plaat te verwerken. Ga maar lekker op zoek naar de blote dames aan de ketting.

Deze ongure bende speelt bombastische, atmosferische metal gebouwd op een fundament van black metal opgesmukt met pagan-klanken en hier en daar wat knipoogjes naar heavy metal. Ruwe vocalen worden afgewisseld met cleane zangpartijen die helaas niet altijd even overtuigend overkomen. Wel is het zo dat de nummers erg goed in elkaar steken. Ook de podiumpresentatie van deze kerels is goed doordacht en brengt net dat beetje extra. Zo heb ik de band enkele jaren geleden al eens live mogen bewonderen in Oostende en weet zodoende: die frontman, Alexey Boganov, is een impressionant figuur.

Het nieuwe album start met Spellcaster. Een onheilspellende intro glijdt over in een bombastische openingsriff die uit meerdere lagen lijkt te zijn opgebouwd. Er passeren dramatische koorakkoorden en een pianopartij alvorens frontman Boganov zijn eerder verhalende en dan weer cleane zang kan bovenhalen. Het titelnummer van de plaat kent echter zijn gelijke niet en is toch van een hoger niveau. Siberian Heathen Horde is het beste nummer van de plaat. De orkestratie op dit nummer met de veelheid aan keyboard- en synth-partijen, strijkers en blazers aangevuld met brommende, grommende en soms huilende wolvengeluiden is magnifiek. Het refrein is heerlijk meezingbaar en blijft wat in je hoofd hangen.

Na dit titelnummer loopt het wat spaak en krijg je vooral nummers te horen die van een degelijk niveau zijn maar niet meer zo het gevoel geven je bij de strot te pakken. Een nummer als Metaphysical start wel met een diepe, verhalende stem (Rob Carson?) die onmiddellijk gevolgd wordt door een erg sterke melodielijn en dan 1, 2, 3… een blastpartij, vol bombast door de nodige key’s en synth’s. Crossroad Of Life is een instrumentaaltje en staat er toch wat verloren bij. Hymn Of Lost Souls opent met een epische pianopartij die de basis legt voor een eerder gevoelig maar nog steeds stevig nummertje. Een goede keuze om daar de plaat mee te beëindigen.

Dit Welicoruss is niet helemaal mijn ding. Het is te bombastisch allemaal. Ik moet wel zeggen dat de de aanpak erg professioneel is en de songs sterk geschreven zijn. En alleen daarvoor al zou je de plaat best kunnen kopen en deze koude, kille horde eens een bezoek kunnen brengen tijdens een concert. Voor fans van Dimmu Borgir, Therion en consorten!

Score:

80/100

Label:

El Puerto Records, 2020

Tracklisting:

 1. Spellcaster
 2. Siberian Heathen Horde
 3. Path Of Seductions
 4. Frostbounded
 5. Metaphysical
 6. Tree Of Nations
 7. Crossroad Of Life
 8. The Prophecy
 9. Hymn Of Lost Souls

Line-up:

 • Alexey Boganov – Zang, gitaar, orkestratie
 • Ilya Tabachnik – Drums
 • Tomaš Magnusek – Bas

Links: