Weak Link – Means To An End

“Wat goed is komt snel” is een uitdrukking die in de sportwereld wordt gebruikt voor sporters die al op jonge leeftijd opzienbarende resultaten behalen. In de Belgische hardcorescene gaat dit spreekwoord in elk geval ook op voor Weak Link. Deze jonge band lijkt namelijk de definitieve doorbraak te maken in 2023. Als fervent volger van de ‘scene’ van onze moshende zuiderburen valt de naam Weak Link dit jaar namelijk op. Ineens stond deze naam op allerlei flyers (zoals Ieperfest), zag ik op instagram vele mensen op deze band moshen en deelde iedereen dit ook nog eens massaal. Dan is er weinig keus voor mij als recensent dan deze jonge honden te benaderen om een promo te bemachtigen. Dat is gelukt: zij stuurden mij de EP Means To An End in vertrouwen toe.

Na de introductie op Means To An End ben je als luisteraar al snel op de hoogte wat de bedoeling is van dit Belgische vijftal. De enige bedoeling is namelijk hele boze hardcore maken voor de ninjamoshers onder ons. Reprisal is een venijnig metallic hardcore nummer zoals je die ook kan vinden in het opgefokte straatje van Kickback. Vooral de vocalen hebben wat gelijkaardige kenmerken, met als belangrijk verschil dat dit niet zomaar een tiende kopie is. Op Destroyed is een wat meer modern metalcoregeluid aan de hardcore toegevoegd. Inclination komt als referentie naar boven, maar Weak Link klinkt toch een pak ruiger en minder opgepoetst.

Het nummer Now You Know is de diamant van deze EP. De combinatie van stompende riffs en krijsende vocalen zorgen voor een waanzinnig rauwe en koude metalcore-ervaring die dwars door je heengaat. Het is te begrijpen waarom het daaropvolgende Paralyzed Memories als single is uitgebracht, want muzikaal komt het hier wel echt samen voor Weak Link. Vanaf de eerste stompende riff is het volop energie en frustratie dat de klok slaat en elke liefhebber zal zijn woede wel kunnen wegslaan tijdens de kiezelharde breakdown. Op Derelict en Distorted Apparitions valt eveneens niets aan te merken. Beide tracks zijn gevuld met heerlijke moderne metallic hardcoreriffs.

U mag best weten dat ik na de eerste keer luisteren naar Means To An End een moment op adem moest komen. De opnames zijn qua geluid niet perfect maar dat is juist een groot geluk. Ik heb namelijk in tijden niet zulke toffe metallic hardcore gehoord en de rauwere productie zit daar zeker voor iets tussen. Qua energie, overtuiging en enthousiasme zit het eveneens helemaal goed. De laatste EP in dit genre, die mij met zoveel energie achterliet, was When Fear Turns To Confidence van Inclination uit 2019. Dit is de muziek waarvoor je mij ‘s nachts wakker mag maken. Ik garandeer echter niet dat je dan geen welgemikte rondvliegende arm of been van mij zal moeten ontwijken. Dit is hardcore voor de ninjamoshers en voor fans van Kickback, Inclination en Whispers.

Label:

Death Farm Records, 2023

Tracklisting:

 1. Means To An End
 2. Reprisal
 3. Destroyed
 4. Now You Know
 5. Paralyzed Memories
 6. Derelict
 7. Distorted Apparitions

Line-up:

 • Fouke Adriaens – Zang
 • Thibaut Hupperts – Gitaar
 • Jona Landerwyn – Gitaar
 • Ole Schacht – Basgitaar
 • Jilles Dewancker – Drum

Link: