Wasteland Clan – The End Of Time

Het Duitse Wasteland Clan debuteert in 2023 met dit studio-album, dat vooraf werd gegaan door maar liefst drie singles. The End Of Time heet het ding en Wasteland Clan noemt het genre waarin ze musiceren “post-apocalyptic metal”. Vooraf had ik geen idee hoe dat zou moeten klinken maar de woorden van de band zelf geven uitkomst: “Op The End Of Time staat alles wat er over is na de Apocalyps. Angst, haat en hoop. Daarnaast: verhalen over de dood en een handleiding voor de verlorenen en ongelovigen.”

Het feit dat er tien nummers op dit album staan zou een verwijzing zijn naar evenzoveel Bijbelse geboden en het verhaal wordt afgesloten met het advies de boodschap van de Messias te volgen. Wasteland Clan wekt daarmee de schijn dat het een religieuze band is.

Als dat het geval is, komt dat uiteraard het beste tot uiting in de teksten, gebracht door Lilith Fox. Deze dame en Mashl J. (a.k.a. the Messiah) staan aan het hoofd van Wasteland Clan en worden ondersteund door drie heren, aangeduid als profeten. Lilith Fox heeft een helder stemgeluid en vooral in de hogere regionen klinkt dat krachtig. Af en toe zit er een vleugje mannelijke achtergrondvocalen in (Go To Hell en Revenge zijn een paar voorbeelden), maar over het algemeen wordt de muziek gedragen door mevrouw Fox. Ze klinkt prettig maar mist wat eigenheid in haar stem. Echt storend wordt dat echter nergens. Tekstueel zit er in ieder nummer een religieus tintje, zonder dat het prekerig wordt.


En hoe klinkt metalmuziek na de Apocalyps dan? Iets lager gestemd dan een reguliere gitaar in E-stemming vermoed ik, drukke drums die goed de maat aangeven, maar ook ondersteunend zijn. De triggers en computers hebben het einde van de tijd wel overleefd, want vooral de bassdrums klinken alsof er een computer aan te pas is gekomen. Qua songstructuren en arrangement valt Wasteland Clan in positieve zin op. Qua muziek leunt het allemaal op heavy metal maar de band durft ook uitstapjes te maken: er zit duidelijk een prog-randje aan de muziek op The End Of Time en de band is technisch goed onderlegd waarbij er op muzikaal gebied een duistere ondertoon zit. Er valt, kortom, genoeg te genieten op The End Of Time. Zeker voor een debuut is dit een knappe prestatie en dit album is een aanrader!

Score:

81/100

Label:

Massacre Records, 2023

Tracklisting:

 1. The End Of Time
 2. Dark Matter
 3. Go To Hell
 4. Who I Am
 5. Revenge
 6. Fight Fire With Fire
 7. Rising Storm
 8. Gods Of War
 9. Messiah
 10. Emptiness

Line-up:

 • Lilith Fox – Zang
 • Mashl J. – Gitaar
 • Rayzon – Gitaar
 • Zach Volcanic – Basgitaar
 • Smokey 616 -Drums

Links: