Warpath – Disharmonic Revelations

Het is toch ook een rare en bizarre tijd waar wij allen in leven. Het ene is nog niet voorbij (pandemie) of het andere staat al voor onze deur (de oorlog in Oekraïne). Gelukkig hebben we nog steeds muziek, iets wat mensen wereldwijd nog steeds doet verenigen, dus tijd voor een nieuwe recensie. En laat ik voorop stellen dat ik het nieuwe album van het Duitse Warpath geheel random heb uitgekozen en nog vóór de hele Russische invasie begon. Maar nu toepasselijker en herkenbaarder dan ooit luister ik naar de plaat, getiteld Disharmonic Revelations.

Voordat ik in de teksten duik en uitleg wat ik met mijn schrijven hierboven bedoel, even een klein geschiedenislesje over de band. Opgericht in 1991, één demo en vier albums uitgebracht tot in 1998 de stekker er uit ging, in 2015 weer bij elkaar gekomen met een lading nieuwe leden en sindsdien twee albums en een compilatiealbum uitgebracht. Het genre is thrash metal met lyrische thema’s over haat, oorlog en misantropie. Het zevende album, Disharmonic Revelations, doet zich omschrijven als een eigentijdse, meer verfijnde versie van Warpath’s magnum opus, het uit 1994 afkomstige Against Everyone.

Muzikaal gezien is het brute en vooral rauwe thrash dat we voorgeschoteld krijgen. De eigentijdsheid en verfijning dat ik eerder noemde, hoor je vooral terug in het weer hebben van twee gitaristen, de strak ingespeelde drums en de veelzijdige zang. Qua composities zijn er ook de nodige afwisselingen te noteren. Met The Last One is het vol gas er tegenaan en ook met de titeltrack en met Parasite blijft het tempo en beukgehalte hoog. Van vol gas gaan we naar bruut en lomp met A Part of My Identity, doet Scars een beetje old-school thrash aanvoelen (met een heerlijke gitaarsolo overigens!) en gaan we met Egos Aspire van lichtelijk chaotische lompheid naar snel en sneller. De track MMXX klinkt vooral eigentijds om hele andere redenen, maar valt toch het beste te omschrijven als een stoomwals dat van geen stoppen af weet. Stiekem zat ik er al op te wachten wanneer het zou gebeuren en ja hoor, de eerste blastbeat is een feit: Decisions Fall. Een beetje post-hardcore met deathmetalinvloeden in een algehele mix van thrash metal. Digitized World pakt het wat dissonanter aan dan zijn voorgangers en dan volgt het (naar verhouding) wel heel rustige The Unpredictable Past. Als bonus krijgen we het in 2020 uitgegeven Innocence Lost en een alternatieve versie van MMXX.

Tekstueel gezien schrijft de band dus met name over haat, oorlog en misantropie. Geïnspireerd door alle chaos en onrust van 2020 en daar voorbij, kwam zanger en oprichter Dirk “Dicker” Weiß met meer dan slechts atypische teksten op de proppen. Sarcastische en satirische zijwaartse vegen naar de voormalige president van de Verenigde Staten in The Last One. Emotionele gevoelens over de wereldgebeurtenissen in de afgelopen jaren worden uitgebeeld met MMXX en de titeltrack. Gelijkenissen (The Unpredictable Past) en egoïsme (Egos Aspire) worden in twijfel getrokken, net als sommige besluiten (Decisions Fall). Het tegenwoordige en de toekomst (Digitized World) schudden de hand met hoop (Resurrection) en een never-give-up attitude. Verdiep je je dan op de teksten zelf, dan lijkt het haast veel relevanter aan de hedendaagse gebeurtenissen in Oekraïne. Alleen al het eerste couplet in The Last One geeft een goede omschrijving van het vertekende beeld van een zeker individu en doet de titeltrack de huidige situatie redelijk accuraat omschrijven.

Aan het einde van de rit hebben we gewoon weer een lekkere, rauwe beukplaat van Warpath te pakken. Niet geheel vernieuwend, ondanks de experimenten hier en daar, maar zeker één van de betere platen (zo al niet de beste) van deze Duitse thrashformatie. Het thema en de teksten zijn helaas nog véél meer van deze tijd dan menigeen van ons ooit had kunnen (en willen) geloven. Warpath vertelt ons in zekere zin met Disharmonic Revelations wat er loos is in (en wat er mis is met) deze wereld. Zeker het luisteren waard.

Score:

77/100

Label:

Massacre Records, 2022

Tracklisting:

 1. The Last One
 2. Disharmonic Revelations
 3. Parasite
 4. A Part of My Identity
 5. Visions and Reality
 6. Scars
 7. Egos Aspire
 8. MMXX
 9. Resurrection
 10. Decisions Fall
 11. Digitized World
 12. The Unpredictable Past
 13. Innocence Lost (bonus track)
 14. MMXX (alternative version) (bonus track)

Line-up:

 • Dirk “Digger” Weiß – Zang
 • Roman Spinka – Gitaar
 • Claudio Illanes – Gitaar
 • Sören Meyer – Basgitaar
 • Norman Rieck – Drums

Links: