Vortex Of End – Ardens Fvror

Franse black metal uitgebracht op een kwaliteitslabel, dat trekt direct mijn aandacht. Ardens Fvror is het derde volledige album van dit kwartet en ik vraag me af waarom dit tot op heden aan me voorbij is gegaan? Als ik de opener hoor, weet ik het antwoord op die vraag direct: drone en aanverwante geluiden zijn niet aan mij besteed. Gelukkig is daar in de vorm van Venemous Triangle het eerste echte nummer. Hoewel hierop halverwege weer een soundscape het geheel in tweeën breekt. Waar menig andere band ervoor kiest hier twee aparte nummers van te maken, smeedt Vortex Of End ze aan elkaar. Ondertussen ben ik nog steeds niet “om”.

Het kantelpunt vindt plaats aan het eind van het daaropvolgende Voraciovs Egregore, alweer zo eentje die als tweeluik geserveerd wordt. Het laatste deel hiervan bevat haast epische en in ieder geval bombastische zang met veel melodie. Het blijft direct hangen en langzaamaan schuif ik naar het spreekwoordelijke stukje van mijn stoel op zoek naar meer pareltjes van dit kaliber, onderwijl me afvragend welke referenties de band hanteert.

Pas op het vijfde nummer (Ira Dei) schiet het me te binnen: de muziek van Vortex Of End is net zo geniaal, maniakaal en ziekelijk als die van landgenoten Peste Noire. De stukken gesproken tekst (in het Frans) dragen hier zeker aan bij waarbij tegen het eind door minimaal twee van de drie vocalisten door elkaar heen razen. Ov Dancing Snakes And Circling Crowns opent dan weer met een compleet a-tonale solo over een lekker repeterende riff en luidt het naderende einde van Ardens Fvror in.

Wat begon als een mooie belofte leek even op een fiasco uit te draaien maar Vortex Of End weet toch een bovengemiddeld goed album af te leveren. Mijn foute oom zou dit, na te veel bier op een feestje, vergelijken met een Ferrari of seks met een minderjarige: het kost wat moeite om erin te komen maar daarna rijdt het wel lekker!

Score:

83/100

Label:

Osmose Productions, 2019

Tracklisting:

 1. BFTIVV
 2. Venomous Triangle
 3. Voraciovs Egregore
 4. Transvbstantiation
 5. Ira Dei
 6. Ov Dancing Snakes And Circling Crowns
 7. Emergence
 8. Satvrnian Ascension

Line-up:

 • PRZ – gitaar Vocalen,
 • NGH – Gitaar, vocalen
 • HRS – Basgitaar, vocalen
 • NKR – Drums

Links: