Vola – Witness

Wat een jaar is het voor de prog-liefhebbers onder ons! Eerder kwam Soen al met een album van keizerlijke kwaliteit en bracht ook Wheel de carrosserie weer in beweging. Nu mogen we alweer getuige zijn van de derde uitspatting van Vola genaamd Witness. In de relatieve luwte bracht dit Deense gezelschap eerder al twee albums die een mix lieten horen van progrock, djenty riffs, zoetsappige pop en elektronische invloeden van diverse gadingen. Voor degenen die niet bekend zijn met deze eclectische Scandinaviërs: denk aan een mix van de gitaren van Textures, het meezinggehalte van Coldplay en de dansbare deuntjes van Netsky. Ik kan alvast verklappen dat dit een waanzinnig lekker resultaat oplevert.

Vola staat bovenal bekend om krachtige, heldere vocalen, ontzettend pakkende synthlijnen en refreinen die zo kleverig zijn dat ze voor de rest van de dag aan de binnenkant van je gehoorgang blijven plakken. Op voorganger Applause of a Distant Crowd, waar collega Marco dan weer een mooi verhaaltje over schreef, voerden de genoemde elektronische invloeden met een hoog popgehalte de boventoon. Op Witness zijn deze invloeden nergens ver weg, maar vinden we toch meer een balans met de regelmatig zware gitaarpartijen. Wellicht dat het thema van het album – het falen van de samenleving en mensheid als geheel – daar een bijdrage aan heeft geleverd. Dit brengt het beste van het eerste album (waar de gitaren ook een prominentere plaats hadden) en het voorgaande album samen.

Witness opent met een goede samenvatting van wat Vola te bieden heeft en wat we op het album kunnen verwachten. Krachtige riffs, heerlijke deuntjes die menig heupen laten schudden en zo’n groots plakkend en radiovriendelijk refrein. Godnondeju, de kaas komt je nog net niet uit de oren, maar wat smaakt dit goed zeg. Als je een beelddenker bent, bij deze excuus voor de beelden die je nu waarschijnlijk aan het afspelen bent. Nog niet helemaal wakker na deze woorden? Daar zorgt opvolger Head Mounted Sideways dan wel voor. Onheilspellende elektro voorspelt veel goeds. Dat blijkt waarheid te worden als de opvolgende riffs je trommelvliezen even flink laten klapperen. Het nummer eindigt met de woorden: “Blood has been spilled, I’m saying goodbye for now.” Het zou mij niks verbazen als sommige luisteraars daadwerkelijk hun hoofd tot bloedens hebben geheadbangd (al dan niet bewust) na het horen van dit nummer. Wat een start van het album!

Degenen die op zoek zijn naar meer van het betere gitaarwerk (we zijn hier immers wel van Zware Metalen) moeten bij These Black Claws en Stone Leader Falling zijn. Eerstgenoemde track betreft een samenwerking met het hiphop/elektro-duo Shahmen. Dit leidt tot een naargeestige start gevolgd door onwijs straffe riffs. De spoken words (in de stijl van Tricky) die door dit Nederlands/Amerikaanse duo worden gecontribueerd voegen kwalitatief weinig toe, maar dragen wel bij aan de algehele donkere sfeer van het nummer. Het refrein is dan weer grandioos meeslepend en neemt epische proporties aan. De tweede track (die van de gevallen stenen leider) is een rechttoe rechtaan expressie van agressie. De coupletten zijn niet heel bijzonder en ook het refrein behoort niet tot de besten van dit album. Maar zoals wel vaker zit het venijn hem hier in de staart. Na een lekker galmende (overigens zeer spaarzame) grunt gaan alle djent-registers open en moeten de nekspieren het nog een laatste maal flink ontgelden.

Verder zijn er op dit album nog een hoop mooie zaken te ontdekken. Vola brengt hiermee een geluid dat passend is in het eerdere werk, maar tegelijk ook verrassend genoemd kan worden. Een logische stap na Applause of a Distant Crowd had namelijk zomaar verder richting de pop en elektronica kunnen zijn. Het doet me deugd dat Vola met zijn derde schijf juist ook aandacht heeft gehouden voor de zware metalen. Waar de band tot nu toe nog in de relatieve luwte heeft geopereerd (ondanks een groeiende bekendheid) gaat dat zeker veranderen door Witness. Simpelweg een heel sterke plaat!

Score:

89/100

Label:

Mascot Records, 2021

Tracklisting:

 1. Straight Lines
 2. Head Mounted Sideways
 3. 24 Light-Years
 4. These Black Claws
 5. Freak
 6. Napalm
 7. Future Bird
 8. Stone Leader Falling
 9. Inside Your Fur

Line-up:

 • Asgir Mygind – Zang, gitaar
 • Martin Werner – Keyboard
 • Nicolai Mogensen – Bassgitaar
 • Adam Janzi – Drums

Links: