Vola – Applause Of A Distant Crowd

Het debuut Inmazes (2015) van het Deense Vola, waar de band invloeden uit de progrock, djent en synthpop op zeer boeiende wijze wist samen te voegen, werd in progressieve kringen erg goed ontvangen. In navolging van dat album ging de band op tour met Katatonia en speelde op diverse Europese festivals, waaronder Complexity Fest in Nederland.

Op Applause Of A Distant Crowd neemt de band invloeden die het geluid van het debuut bepaalden mee. Toch heeft de groep een nieuwe draai aan het bandgeluid gegeven. De zware gitaren zijn minder dominant, ten faveure van de elektronica. Het totaalgeluid klinkt meer open, transparant en vooral poppy. Dat wordt vooral duidelijk op nummers als Ghost en Ruby Pool, sterk geschreven nummers waarin de elektronica domineert.

Voor wie niet zonder stevig gitaarwerk kan, is er echter ook nog genoeg te beleven. Op Smartfriend, het geweldige Alien Shivers, Whaler en opener We Are Thin Air wordt regelmatig stevig van leer getrokken. Over het algemeen wordt echter meer gedoseerd, wat de dynamiek op dit album zeer ten goed komt. Exemplarisch hiervoor is het titelnummer, wat aardig samenvat waar Vola anno 2018 qua geluid staat.

Ik moet toegeven dat ik aanvankelijk even tijd nodig had om de nieuwste worp van Vola te waarderen, maar Applause Of A Distant Crowd blijkt een groeibriljant te zijn. Dat is ook zeker te danken aan de uitstekende productie waar Asger Mygind zelf verantwoordelijk voor was.

Score:

85/100

Label:

Mascot Records, 2018

Tracklisting:

 1. We Are Thin Air
 2. Ghosts
 3. Smartfriend
 4. Ruby Pool
 5. Alien Shivers
 6. Vertigo
 7. Still
 8. Applause Of A Distant Crowd
 9. Whaler
 10. Green Screen Mother

Line-up:

 • Asger Mygind – Zang, Gitaar
 • Martin Werner – Keyboard
 • Nicolai Mogensen – Basgitaar
 • Adam Janzi – Drums

Links: